Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Volby, Roman a námluvy PPF

Týden na pražské burze: Volby, Roman a námluvy PPF

25.10.2013 19:14
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Jako stabilní můžeme hodnotit právě uplynulý, v České republice předvolební, obchodní týden na pražské burze. Index PX posílil o 0,17 % na 990,78 bodu. Jednotlivé tituly se ale odpoutaly podstatně více.

Růstové straně vévodí CETV se ziskem 5,89 % ke 120 za akcii. Na personální zemětřesení ve skupině CETV navazují změny v reklamní strategii. O 2,6 % výše k 512 se posunuly akcie ČEZu. Pomohly i ceny elektřiny. Koncem jedné éry je odchod Martina Romana z čela dozorčí rady a celkově energetiky ČEZ. Jako datum si zvolil právě první den voleb, aby jeho jméno nebylo vtahováno na kteroukoli stranu povolební rétoriky. Podle něj „nastal čas se posunout dále“. Solidní 2,6% zisk připsala Fortuna, spekulace o blízkém dosažení dohody s PPF o prodeji tuzemské Telefóniky španělskou mateřskou skupinou v závěru týdne vynesly výš také její akcie. Přes procento připsal Pegas.

Sestupné straně vládne TMR s odpisem 7,67 % k 566 . Týden předchozí protkaly zprávy o výrazném nárůstu zadlužení skupiny a rozhodnutí v budoucnu už nevyplácet dividendu. O 2,5 % níž končí také Komerční banka, o zhruba procento pak Erste a NWR.

Ekonomickou domácí událostí týdne je opětovný důraz guvernéra ČNB Singera na devizové intervence za oslabení koruny. Politickou předčasné parlamentní volby, které v zemi probíhají v pátek a sobotu. Průzkumy připisují vítězství levici, velkou otázkou je ale počet menších a nových uskupení, které případně do parlamentu proniknou. Pravděpodobný vítěz voleb ČSSD dříve deklarovat zavedení nové 30% sazby daně na klíčové společnosti z odvětví energetiky či telekomunikací. Postihla by ČEZ či Telefóniku a dost pravděpodobně ovlivnila dividendu. Hodnocením povolební situace bude protkán týden následující, zkrácený o pondělní svátek.

Vítězové a poražení pražské burzy:
Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
CETV 5,89 119,55 TMR -7,67 566,00
ČEZ 2,59 511,90 KB -2,54 4410,00
Fortuna 2,57 107,70 Erste -1,11 625,70
Telefónica CR 1,59 314,00 NWR -1,05 28,15
Pegas 1,19 594,00 Unipetrol -0,52 171,50
VIG 0,59 1024,00 PM ČR -0,25 10743,00
Orco 0,51 58,80

 

ČEZ – Economist se v úvodu týdne věnoval úpadku evropské energetiky. V úterý analytici Bank of America snížili doporučení z „koupit“ na „neutral“. Albánie podle tamního ministra energetiky vyzve ČEZ k urovnání sporu, který propukl kolem působení české firmy v roli distributora elektřiny v Albánii. Tirana od tohoto kroku očekává, že se vyhne mezinárodní arbitráži, která by mohla zemi poškodit. ČEZ nicméně zatím osloven nebyl. ČEZ nesmí uzavřít smlouvu s případným vítězem tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín, rozhodl Krajský soud v Brně, který na návrh francouzské Arevy vydal předběžné opatření. Tento krok ale podle soudu neříká zhola nic o konečném rozsudku.
V závěru týdne, první den předčasných parlamentních voleb v ČR, Martin Roman opustil post šéfa dozorčí rady energetiky a zcela tak končí své zhruba 10leté působení v tuzemské energetice, většinu v pozici jejího CEO. Uvedl, že den odchodu zvolil takto proto, aby se nestal součástí povolebního politického boje a poznamenal, že svůj odchod premiérovi oznámil již na jaře. Analytici Bank Zachodni na akciích ČEZ zhoršili doporučení na „prodat" z "držet".

NWR – Analytici Goldman Sachs nastínili nepříliš příznivou vizi budoucího hospodaření společnosti v prostředí nerostoucích cen koksovatelného uhlí v příštím roce. GS radí akcie „prodat“ s roční cílovou cenou 15 .

Erste, Komerční banka - ČNB v úvodu týdne za účelem od příštího roku nastupující nové regulace Basel III zvolila na domácím trhu čtyři systémové banky, u kterých bude požadovat kromě základního kapitálového požadavku a bezpečnostní rezervy dodatečný polštář pro “systémové riziko” v rozsahu jednoho až tří procent kapitálu. Ač ČNB jména bank zatím neuvedla, lze celkem snadno dovodit, že jde o trojici Česká spořitelna, Komerční banka a ČSOB, jako čtvrtá se sama potvrdila UniCredit. Dle viceguvernéra ČNB Tomšíka dle podrobných propočtů centrální banky komerční banky nebudou mít s naplněním požadavků problém.

ECB, která za rok převezme dohled nad klíčovými evropskými bankami, zahájí letos v listopadu komplexní testy, jejichž součástí bude kontrola majetku a zátěžové testy bank, uvedla centrální banka ve středu. Zkoušky potrvají zhruba rok a budou se týkat 128 bank v regionu. Součástí budou přísné zátěžové testy s tvrdšími požadavky, než předchozí prověrky a než samotná prověrka aktiv. ECB by měla dokončit hodnocení v říjnu 2014. O měsíc později by měla v rámci plánu na vytvoření bankovní unie převzít funkci dohledu nad bankami, i když někteří politici naznačují, že se tento termín možná posune na později. Koncem horizontu pro plné zavedení nové podoby globálních regulačních pravidel a kapitálových požadavků Basel III je rok 2019.

Telefónica CR - Šéf české Telefóniky Malvido v úvodu týdne uvedl, že se firma obrátila na Evropskou komisi se stížností na postup ČTÚ při probíhající aukci kmitočtů pro nová pásma. Podobný krok v pátek oznámil Vodafone. V závěru týdne se akcie Telefóniky CR dostaly pod palbu spekulativních nákupních objednávek po citaci zdrojů agentury Bloomberg, podle kterých jsou jednání mezi španělskou skupinou Telefónica SA a tuzemskou investiční skupinou PPF v závěrečné fázi a finální dohoda na prodeji podílu v tuzemské Telefónice CR, kde španělská matka ovládá 69,4% podíl o tržní hodnotě 68,2 mld. , by mohla padnout již v listopadu.

CETV - V mediálním sektoru odstartovala klíčová jednání o cenách reklamy pro příští rok. TV Nova uvedla, že některé parametry, které byly problematické a nepřinesly kýžený efekt, televize revidovala. Nový výkonný ředitel CETV Christoph Mainusch se osobně účastní diskuzí s mediálními agenturami, což by v případě jeho předchůdce Adriana Sarbu myslitelné nebylo.

Stock - První obchodní den měla ve středu za sebou likérka Stock, nováček na pražském trhu START. Na titulu se zobchodovalo necelých 50 tisíc kusů akcií, většinově v pásmu 70 – 71 za kus.

Unipetrol - Skupina zveřejnila ve středu před trhem 3Q výsledky. Třetí čtvrtletí uzavřela s čistou ztrátou 130 milionů korun. Ve stejném období před rokem dosáhla čistého zisku 645 mil. , nicméně výše kvartální ztráty byla výrazně snížena z -429 mil. ve 2Q13. Tržby skupiny se meziročně snížily o 12 % na 24,86 miliardy korun kvůli nižším prodejním objemům rafinérských a petrochemických produktů, uvedla firma dnes před zahájením trhu. Výsledky se výrazně neodchýlily od očekávání analytiků. Generální ředitel Unipetrolu Marek Świtajewski zároveň potvrdil své předchozí prohlášení, že bude obtížné dosáhnout finančních cílů pro rok 2013. Ve čtvrtek zdroje médií uvedly, že by Unipetrol měl od Shellu koupit jeho 16,3% podíl v České rafinérské. Celkově by tak dosáhl podílu 67,5 procenta, čímž by ovládl i rozhodovací pravomoci, které byly dosud zmenšené kvůli akcionářské smlouvě.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR.

Průběh tuzemské výsledkové sezóny za 3Q13 sledujte na odkaze zde.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university