Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ministr Fischer: Země EU jsou blíž ke kompromisu o bankovní unii

Ministr Fischer: Země EU jsou blíž ke kompromisu o bankovní unii

10.12.2013 19:09
Autor: ČTK

Určitý posun směrem ke kompromisu zaznamenal český ministr financí Jan Fischer na dnešním jednání členských zemí EU o budoucí podobě bankovní unie a především takzvaného jednotného rezolučního mechanismu (SRM), který by měl umět pomáhat evropským bankám v potížích. Přesto bude podle něj diskuse ještě dlouhá a je možné, že ministři financí členských zemí se budou muset příští týden sejít ještě jednou. Dohodnuti o podobě významných částí vznikající bankovní unie chtějí být do čtvrtka 19. prosince, kdy začíná poslední letošní evropský summit.
"Posun patrný je. V několika aspektech," řekl dnes Fischer novinářům. V otázce budoucí pomoci bankám mají podle něj ministři nyní na stole variantu "koexistence" národních rezolučních fondů a budoucího společného fondu. Ten by postupně přebíral funkci i prostředky národních fondů a ve chvíli svého úplného naplnění v roce 2025 by je zcela nahradil. 

Fondy jednotlivých zemí by si po vyčerpání svých peněz mohly za určitých podmínek přesouvat potřebné prostředky mezi sebou nebo také využít dosud ne zcela naplněného jednotného fondu. Na detailech však delegace stále pracují. 

Národní fondy by měly naplnit banky do výše přibližně procenta pojištěných vkladů, peníze do společného fondu by měl postupně také dodat bankovní sektor, až do konečné výše někde mezi 50 a 60 miliardami eur. Ohledně vzniku národních fondů, které předpokládá projednávaná směrnice o krizovém řízení (BRRD), ale nyní Evropský parlament prosazuje větší zapojení národních prostředků, s čímž řada členských zemí nesouhlasí. 

Ministři už delší dobu složitě hledají kompromis mezi požadavkem některých, především jižních zemí unie, na rychlý vznik společného rezolučního fondu a sítí spolupracujících národních fondů, kterou prosazovalo třeba Německo. 

Jednotný rezoluční mechanismus by měl platit od počátku roku 2015. Politickou dohodu nad touto významnou částí bankovní unie chce proto mít EU hotovou do konce tohoto roku, aby ji mohla legislativně dokončit ještě před volbami do Evropského parlamentu v květnu příštího roku. Jistý průlom podle všeho přinesla páteční utajovaná schůzka ministrů financí některých významných zemí eurozóny v Berlíně. 

Fischer připomněl, že v otázce záchranných sítí pro banky platí dohoda o primárním využívání soukromých prostředků samotných bank. "Tahání peněz daňových poplatníků na sanaci bank a podobně je mimořádné, to poslední řešení. To je i pro nás velmi přijatelná varianta," podotkl ministr financí v demisi. Toto pravidlo, označované jako "bail-in", mělo původně začít platit v roce 2018, některé členské země včetně ČR ale prosazují dřívější start, třeba od roku 2016. 

Česká republika podle Fischera bude pečlivě sledovat vývoj diskusí o rozhodovacích pravomocích mechanismu. Podle nyní projednávaného kompromisu by jeho výbor měl Evropské komisi doporučovat řešení, poslední instancí v rozhodování by v případě sporu mezi výborem a komisí byla schůzka ministrů financí členských zemí. 

Země také diskutují o složení samotného výboru mechanismu, kde by podle nynějších představ měli třetinu tvořit odborníci, třetinu členů by "dodaly" země mateřských bank a třetinu země "hostící" jejich dcery či pobočky. Podle Fischera je potřeba "pečlivě hlídat", aby se český názor v podobném uspořádání neztratil.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data