Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusnok: ČR není v eurozóně a nemusí spěchat do bankovní unie

Rusnok: ČR není v eurozóně a nemusí spěchat do bankovní unie

19.12.2013 16:41
Autor: ČTK

Česká republika zatím nemá zapotřebí spěchat do bankovní unie, která se po dnešní dohodě ministrů financí Evropské unie významně přiblížila. Vyplynulo to z dnešního prohlášení českého premiéra v demisi Jiřího Rusnoka před zahájením vrcholné schůzky unie v Bruselu. 

Ministři financí dnes časně ráno dospěli k dohodě v hrubých rysech o mechanismu pro pomoc bankám v eurozóně, který je klíčovým pilířem vznikající bankovní unie. Její vznik má předejít hlubokým otřesům v bankovním sektoru, k jakým došlo po finanční krizi v roce 2008 a omezit státní náklady na záchranu bank. Jedním z hlavních bodů dohody je vytvoření společného fondu během deseti let ve výši 55 miliard eur (asi 1,5 bilionu korun), který by měl zkrachovalé banky pomoci sanovat. 


 "Neváhal bych ani chvíli, kdybychom byli členy eurozóny," řekl Rusnok. Ale vzhledem k tomu, že ČR nepoužívá euro, tak si myslí, že "není třeba spěchat do bankovní unie". 

"Nechme tomu nějaký čas. Ty věci jsou velmi komplexní... Myslím, že nijak neoslabí naši pozici, pokud bychom si nechali čas na rozmyšlenou - možná nějaké testovací období," prohlásil Rusnok. Zdůraznil současně, že jde o teoretickou debatu, protože "určitě o tom rozhodne příští vláda". 

V souvislosti s tím, že o členství v bankovní unii mají zájem i další země EU, nejen státy eurozóny, Rusnok řekl, že český finanční trh je ve specifické situaci. "Máme obrovský přebytek vlastního financování a ani na horizontu není ani teoretická situace, že bychom potřebovali nějakou pomoc ze společných rezolučních fondů. Mnohem pravděpodobnější je, že bychom museli do nějakých fondů přispívat," dodal. 

Systém označovaný jako SRM (Single Resolution Mechanism) má začít platit od roku 2015, jeho funkce spojené s pomocí bankám prostřednictvím postupně samotnými bankovními domy naplňovaného společného fondu ale ještě o rok později. Zcela naplněný by měl fond být za deset let. 

Podle Rusnoka je česká strana ale s výsledkem nočních jednání spokojená. "Myslíme si že, to je vyvážený kompromis," řekl Rusnok. Pro Prahu je podle něj klíčové, že zůstaly zachovány národní kompetence při řešení případných problémů bank, které jsou dceřinými společnostmi zahraničních ústavů. Premiér narážel na fakt, že velké české banky jsou v zahraničních rukách. 

"Jsme v zásadě spokojeni i s institucionálním mechanismem rezoluce," dodal český premiér v souvislosti se schváleným systémem. 

Dalším pilířem bankovní unie je dohled nad asi 130 největšími evropskými bankami, které představují 85 procent unijního bankovního sektoru. Dohledu se od příštího roku ujme Evropská centrální banka. Třetím pilířem bankovní unie jsou společná pravidla pro pojištění bankovních vkladů.


Čtěte více:

Pilíř bankovní unie má jasnou podobu, ministři financí EU se těsně před summitem dohodli
19.12.2013 8:15
Dohody nad mechanismem, který by měl v budoucnu umět pomoci evropským ...

Váš názor
  • Česká republika zatím nemá zapotřebí spěchat do bankovní unie, která se po dnešní dohodě ministrů financí Evropské unie významně přiblížila. Vyplynulo to z dnešního prohlášení českého premiéra v demisi Jiřího Rusnoka před zahájením vrcholné schůzky unie v Bruselu.
    20.12.2013 8:51

    Vyjádření P R E M I É R A, kterého nikdo v této zemi nevolil. Který by nikdy v této zemi premiérem nebyl, premiéra, kterého nikdo nechce, premiéra, který nemá žádné právo žádné vyjádření za tuto zem dělat.
    oradapoisson
    • Re: Česká republika zatím nemá zapotřebí spěchat do bankovní unie, která se po dnešní dohodě ministrů financí Evropské unie významně přiblížila. Vyplynulo to z dnešního prohlášení českého premiéra v demisi Jiřího Rusnoka před zahájením vrcholné schůzky unie v Bruselu.
      20.12.2013 9:12

      Od kdy se u nás volí premiér?? Že bych zaspal změnu ústavy? Pokud je mi známo, tak jak předsedu tak členy vlády jmenuje prezident. Klidně to může být Pepa z Horní Dolní. Pokud pak dostane nebo nedostane důvěru, to už je věc jiná.
      klemix
      • asi to ještě nevíš, nebo si to nepochopil
        20.12.2013 14:21

        ale všichni členové vlády jsou z politických stran, které někdo volí. Rusnoka ani jeho vládu nikdo nevolil. Tolik můj příspěvek
        oradapoisson
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů