Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína šílí po zlatě. Směřuje do krize

Čína šílí po zlatě. Směřuje do krize

18.02.2014 18:39
Autor: Redakce, Patria.cz

Pro některé milovníky zlata není lehké to pochopit, ale pokud některá země dováží velké množství zlata, nemusí to být známkou její prosperity. Ve skutečnosti to může poukazovat na přicházející problémy. Bohaté a prosperující země zlato nepotřebují (a ani velký objem měnových rezerv). Nemusí jimi zajišťovat stabilitu své měny, protože jsou silné, produktivní, schopné. Jejich měny jsou stabilní, ale ne proto, že by byly vzácné nebo by jich byl nedostatek. Důvodem je prostě to, že to jsou měny dobře spravované.

I kdybychom se drželi logiky milovníků zlata a věřili tomu, že „tištění peněz“ je to samé jako ničení jejich hodnoty, bude velký import zlata známkou snahy o posílení měny. Jinak řečeno, bude snahou o posílení něčeho, co by jinak bylo samo o sobě slabé. Když pak hovoříme o nákupech zlata ze strany Číny, nesmíme zapomínat, že ani zdaleka není jasné, že tyto nákupy provádí centrální banka PBOC. To je důležité, protože nákupy ze strany centrální banky jsou značně odlišné od nákupů prováděných soukromými subjekty. Ty mají smysl ve chvíli, kdy oficiální peníze nemají dostatečnou podporu ze strany státu a je pravděpodobné, že si neudrží svou stabilitu.

V případě Číny by nákupy zlata ze strany státu mohly být motivovány jeho snahou o zajištění měny něčím jiným, než jsou devizové rezervy. Šlo by vlastně o krok k větší ekonomické autonomii. Nyní je čínská měna zajištěna dolary stejně jako samotnou čínskou ekonomikou. To je důvod, proč byla PBOC v minulých letech schopna pumpovat do ekonomiky peníze bez toho, aby docházelo k inflačním tlakům. Domácí měna je totiž ukotvena za pomoci dolarových rezerv. Můžeme o tom také přemýšlet jako o obrovském ETF, který vlastní americké vládní dluhopisy a díky němuž mohou Číňané svou měnou víceméně kopírovat dolar. PBOC tak není moc nadšená pro záměnu dolarových aktiv za zlato. Výjimkou by byl případ, kdy by zlatem jištěný čínský jüan byl stejně stabilní jako měna jištěná devizovými rezervami. Uvedený popis ukazuje, jak v základu funguje systém devizových rezerv či systém dolarových rezerv. Umožňuje slabší ekonomice, aby si půjčila stabilitu od silnější měny.

Freya Beamish z Lombard Street Research navíc tvrdí, že kdyby se Čína skutečně snažila o nahrazení dolarových rezerv zlatem, dosavadní nákupy by k tomu ani zdaleka nestačily. Tvrdí, že i kdyby všechny produkce a dovozy zlata šly do rozvahy PBOC, tvořilo by zlato stále méně než 6 % devizových rezerv. Na druhou stranu je ale možné, že masivní příliv zlata do země je krokem směrem k internacionalizaci čínské měny a snahou o únik z dominance dolaru. Pravděpodobně ale nepůjde o klíčový motiv. Mnohem pravděpodobnější je, že nákupy provádí soukromý sektor. Ten se obává okamžiku, kdy se PBOC rozhodne zavést flexibilní kurz a měna ztratí část své kupní síly. To by vysvětlovalo i čínskou posedlost dalšími alternativami typu bitcoin.

Můžeme tak říci, že obrovská chuť Číny po zlatě je jasným signálem nedůvěry v čínské závazky a v domácí měnu. Její kurz je nyní podle řady názoru nadhodnocený. Čína navíc představuje epicentrum nadměrných úspor světové ekonomiky. Takže je velmi těžké vysvětlit vysoké nominální i reálné sazby jinak než tím, že likvidita se snaží dostat ze systému pryč. Není náhodou, že dovozy zlata z Hong Kongu se zvedly v roce 2011. Tedy v době, kdy se poprvé začalo hovořit o tom, že čínský jüan je nadhodnocený. Čína nyní pravděpodobně není schopna růst bez dalšího zvyšování dluhu, a to skončí depreciací kurzu, krizí nebo obojím. Zlato je přirozeným zajištěním proti oběma scénářům. Indie si už prošla bolestivou lekcí, která ji naučila, jakou škodu nadělá hromadění zlata namísto toho, aby bylo bohatství domácností směrováno k výdajům za zboží a služby.

Autorkou je Izabella Kaminska.

(Zdroj: FTAlphaville)


Váš názor
  • Čína
    19.02.2014 18:06

    TO : Jesse Jeden z dnešních největších problémů Číny je obrovitý nárůst obezity obyvatelstva, včetně dětí. Obří masy lidí tam zápasí s nadměrnou obezitou.
    Xiluodu Dam
  • nedovera vo vlastnu menu
    19.02.2014 12:32

    V pripade, ze by nakupovala zlato cinska centralna banka, tipoval by som skor na nedoveru voci USD, t.j. snahu o zmenu vyraznej zavislosti devizovych rezerv na USD. Navyse ak by Cina prilis tlacila na pilu pri nakupoch, sama by tlacila cenu zlata nahor, co urcite momentalne nie je ich zamerom. Nakolko je vsak momentalne vacsina nakupov skor zo sukromneho sektora, usudzoval by som skor na skutocnost, ze sa zlepsuje socialne postavenie obycajnych ludi v Cine a kedze ich je vela, tak aj nakupovaneho zlata je vela. Nic viac, nic menej....
    histo(e)rik
  • Čínská měna
    19.02.2014 9:14

    Už roku 1997 za časů asijské krize, kdy se doslova hroutily tamní měny /Thajsko, Malajsie, Indonésie,...atd/ vycházely takovéto články předpovídající zhroucení /nebo aspoň prudké oslabení/ čínského Juanu. Jejich autoři se mýlili. Juan neoslabil, naopak od té doby k Dolaru posílil z 8,28 na 6,07 za jeden Dolar , tedy asi o 25 %. Těžko počítat s oslabením měny u země, která ročně spotřebuje 1200 tun zlata a jejíž devizové rezervy se blíží 4 bilionům Dolarů = větší jak HDP Německa. Navíc má Čína stálý přebytek zahraničního obchodu se zbožím kolem 200 mld. USD ročně. Nevidím důvod oslabování čínské měny. Součet dluhu státu, provinciií plus občanů je v USA a Japonsku daleko větší jak v Číně, USA = jen stát - 107 % a Japonsko - 230 %.
    Xiluodu Dam
    • Re: Čínská měna
      19.02.2014 9:25

      Bych čínu tak horlivě nekomentoval... Když máš jednu miliardu vyhladovělého obyvatelstva, pak je zcela pochopitelné, že když každému z nich dáš o jednu misku rýže víc, tak z toho západní analytici udělají ekonomickou revoluci :-)))
      Jesse
  • Čína a zlato
    19.02.2014 9:04

    Číňané nenakupují masívně jenom zlato, ale třeba i byty, domy, auta a zahraniční dovolené ,všechny tyto nákupy tam rostou každý rok dvojciferným tempem = maloobchodní obrat loni + 13 % . Do 5 let Čína v maloobchodním obratu předhoní i USA. Nezdá se mi, že by Číňané nenakupovali, když třeba v Pekingu už je tolik nových osobních aut, že se tam právo na nákup auta dokonce musí losovat na internetu ,jinak se tam ucpou ulice a lidé se udusí. Loni Číňané utratili za své zahraniční dovolené asi 120 miliard Dolarů = nejvíc na světě. Že by se v Číně neutrácelo ???
    Xiluodu Dam
  •  
    18.02.2014 23:56

    Nemůžu pochopit, jak může být někdo schopen takové argumentace. Připadá mi to jako by tento článek byl připraven záměrně pro očany USA u nichž jeden ze čtyř věří že slunce obíhá kolem země, a jemuž tyto argumenty stačí ke klidnému spánku nekonečného snu o stále lepší budoucnosti.
  • Zlato
    18.02.2014 23:08

    Opravdu pošahaný názor ! Němci, kteří nemají ani poloviční ekonomiku proti Číně, mají 3500 tun zlata , Čína zatím 1000 tun. Německá centrálbanka tak vlastní v přepočtu na velikost ekonomiky asi 8 krát více zlata než Čína !!! USA mají jen o 45% větší ekonomiku než Čína ale přitom vlastní 8300 tun zlata, tedy i USA mají na velikost ekonomiky 4 krát více zlata než Čína ! P.S. Vážená autorko, proč USA a Německo daleko více než Čína podepírají své měny zlatem ???
    Xiluodu Dam
    • Re: Zlato
      19.02.2014 7:27

      Autorka Izabella Kaminska se asi tvůj názor nikdy nedozví:-)
      Jesse
    • Re: Zlato
      19.02.2014 0:21

      Historické nákupy německa jsou odrazem historických obav. Momentálně šílí šikmoočka a asi mají proč.
      ..
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.