Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Odvrácená strana evropské integrace: z Rumunska utekla třetina lékařů

Odvrácená strana evropské integrace: z Rumunska utekla třetina lékařů

20.02.2014 7:55
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Zatímco se Velká Británie před příchodem Nového roku zbytečně obávala nájezdu nekvalifikovaných migrantů z jihovýchodní Evropy, kteří měli přijet zneužívat sociální systém, skutečným loserem těsnějšího propojení kontinentu a odbourání bariér pohybu pracovních sil jsou často nové členské státy EU.

Příkladem je hromadný exodus rumunských doktorů do Německa, Francie i Velké Británie. Za poslední dva roky dvacetimilionovou zemi podle oficiálních dat opustilo sedm z celkových 20 tisíc kvalifikovaných lékařů. Od rumunského vstupu do EU v roce 2007 si odchod za lepším zvolilo už 14 tisíc lékařů. Důvod je nasnadě: nástupní plat v nemocnicích v Bukurešti byl nedávno zvýšen z 200 na 350 euro čistého měsíčně. V Británii či Německu si se započtením přesčasů a nočních směn mohou emigranti přijít až na 3000 euro.

„My jsme ti, které berou na hůl, ne Britové,“ stěžuje si chirurg v bukurešťské fakultní nemocnici, který pracuje 60 hodin týdně. Obavy ze zneužívání britského zdravotnického systému odbývá s hořkou ironií. Právě tento systém totiž funguje díky tisícům lékařů z Rumunska a jiných nových členských zemí EU, včetně Česka.

Londýn se do poslední chvíle snažil využívat možností omezit příliv migrantů, k čemuž měl podle unijní legislativy právo sedm let. Nyní, po opadnutí posledních překážek, rostou obavy v Rumunsku, že odliv mozků bude pokračovat.

Podle předsedy rumunské lékařské komory Vasile Astărăstoa odchod tak velké části vysoce kvalifikovaných odborníků ochromil zdravotnictví. V řadě regionů zbyl na miliony lidí jeden kardiolog. „Pokud si myslíte, že situace je špatná v metropoli, zajeďte se podívat na venkov, kde je to tragické,“ tvrdí předseda.

Z malého horského městečka Talea o 1200 obyvatelích odjel poslední praktický lékař před třemi lety, když si našel lepší místo ve Francii. Do obce teď jednou týdně dojíždí rodinný lékař z nedalekého města, aby pomohl ženě místního faráře, jež jako vyškolená sestra převzala klíče od místní ordinace. „Dělám to jen z dobré vůle a na vlastní náklady. Jiné vesnice jsou bez doktora, úplně izolované,“ tvrdí lékař.

Podle Astărăstoa přišel úprk lékařů druhou nejchudší zemi EU (podle HDP na hlavu) v uplynulých letech na 3 mld. euro. To prý jsou jen peníze, které stát investoval do medicínského vzdělání těch, kteří odešli. Největšími beneficienty jsou Francie, Německo a Británie, z nichž na každou připadá kolem 4000 rumunských lékařů.

Personální agentury, které rekrutují rumunské doktory pro práci v západní Evropě, tvrdí, že motivací mnoha lidí k odchodu nejsou jen peníze. V Londýně či Berlíně jsou daleko lepší pracovní podmínky a také perspektivy profesního rozvoje.

(Zdroje: FT, Reuters)


Váš názor
  • ruphej se opět domnívá,
    20.02.2014 12:48

    že nemůže žádnou DPH na FU zaplatit, dokud zboží neprodá, ale to nebrání plátci nejprve tuto DPH vybrat od zákazníka :-))))) A japato získá rupíku tu daň, když produkt neprodá?:-)))))))))
    Jesse
  • Jezdec
    20.02.2014 12:08

    Tady čtu, žes stojíš za kompletní imigrací!! Jsi ďábel, viz. " doktoři (sestry, řemeslníci, specialisté, kteří je tu na radu jezdce jen vyučí) by od nás neodcházeli, hurvínku ;-)" Kalka
    Velkamedvědice
  • Musím
    20.02.2014 11:35

    poděkovat Kalce za její příspěvek. Díky ní jsem si uvědomil, že Singer účinně podpořil zaměstnanost čechů. Jak vyvozuje, díky tomu, že devalvovala měna, klesl zájem citinců o zaměstnání u nás. Statistiky jsem neviděl, budu jí věřit. Znamená to tedy více práce pro čechy. To hlavička tenm Singer. o))
    Velkamedvědice
    • VM
      20.02.2014 11:49

      Nemusíš mi děkovat. Vyvozuješ stejně špatně jako když s pomocí svých příruček tvrdíš, že dph se v obchodech plátců dph připočítává ke konečné ceně. Viz např cena MF Dnes v trafice na rohu a v Kauflandu. Kdyby skutečně dph platili jak plátci, tak neplátci dph, tak by tu byl ráj a doktoři (sestry, řemeslníci, specialisté, kteří je tu na radu jezdce jen vyučí) by od nás neodcházeli, hurvínku ;-)
      Kalka.
      • Re: VM
        20.02.2014 11:58

        K novinám. Mají jednotnou cenu, jako cigarety. Neblamuj.
        Velkamedvědice
      • Re: VM
        20.02.2014 11:52

        Tomu nerozumím. Tys jasně psala, že díky devalvaci klesá zájem cizinců o práci u nás, to znamená větší příležitost pro čechy. Kde mám chybu, pokud je Tvé tvrzení prevdivé. Sice jsem sto od Tebe nečekal , chválu Singrovi, ale musím Ti dát za pravdu..
        Velkamedvědice
        • ReRe: VM
          20.02.2014 12:08

          Kde jsem napsala, že to, že díky devalvaci klesá zájem cizinců o práci u nás, znamená větší příležitost pro Čechy? Jako myslíš, že absolventi speciální školy se mohou, stejně jako oněch 80% nezaměstnaných "nepřízpusobivých", stát doktory? Jj, tvé vývody mě vždycky obveselí...
          Kalka.
          •  
            20.02.2014 12:22

            Jáj, ja tiež som absolventom špeciálnej školy, no prispôsobil som sa dobre, veru hej.
            Šaňo
          • ?
            20.02.2014 12:17

            Dvě třetiny nezaměstnaných je ve věku nad 50 let, ty je nazáváš nepřízpusobivé. Hm. Tak Kalka nechápe, že je největší neezaměstnanost v historii a tvrdí, že většina nezaměstnaných jsou nepřízposobivý, nebo absolventi zvláštní školy. Stojí tento blábol za komentář?? A pokud by to tak bylo. Můžeme Nečase zpětně velebit, pokud všichni, co nejsou dementi nebo nepřízpusobiví, práci mají. Já tomu nevěřím.
            Velkamedvědice
            • VM re: ?
              20.02.2014 12:32

              Máš pravdu. Špatně jsem se pro tebe vyjádřila. Ale opravdu myslíš, že z tzv. "nepřizpůsobivých" je jich nezaměstnaných 100% (tedy když nesouhlasíš s mými 80%)? Jinak máš za to, že 80% je míň než dvě třetiny? no neudivilo by mě to. Soudíc podle tvých jiných "expertních " výroků...
              Kalka.
            • terazky zasa hádzajú na Nečaska špinu
              20.02.2014 12:24

              http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/263562-necasova-ma-v-praze-tri-byty-doma-mela-sperky-za-10-milionu/
              Šaňo
          • ?
            20.02.2014 12:12

            Pokud je jeden pracovní trh a ty vyvozuješ, že určitá skupina lidí k němu zrtatila přístup, o to více zcela logicky zůstává pro zůstavší. POd čarou. Žádní extra speciální doktoři ze západu k nám nejezdili. Ukrajince 4% na rok nedradí, jsou tu i jiné vazby. To jen levičáci často berou doktory jako rukojmí, když si chtějí s někým něco vyřídit.
            Velkamedvědice
  •  
    20.02.2014 11:30

    Proc kazdyho tady tak strasne stvou cesti doktori? Fakt nechapu. Byli jste nekdy treba na osetreni v UK nebo USA? Pak srovnavejte.
    Jirin
    • Jirin
      20.02.2014 11:35

      Proč všechny? Ty nevidíš, k čemu začala diskuze? To jenom r*h jako obvykle meritum věci (důsledky devalvace kč) jako obvykle zapindal...
      Kalka.
      • Re: Jirin
        20.02.2014 11:45

        Já myslel, že článek je o doktorech, ne devalvaci v čechách.
        Velkamedvědice
      • Re: Jirin
        20.02.2014 11:42

        Jj, promin, nekdy to uz nemam ani silu cist, nechapu proc tolik lidi tady nesnasi doktory a navic si porad mysli ze o toku penez ve zdravotnictvi rozhoduji lekari, fakt nechapu.
        Jirin
        •  
          20.02.2014 12:06

          tady cca 60 tis. akutnich luzek.....ve Svedsku cca 20 tis. akutnich luzek...tady cca 180 nemocnic, ve Svedksu cca 90 nemocnic....se srovnatelnym poctem obyvatel a nepomerne vyssi rozlohou Svedska......je tady predoktorovano, pokud je to tezsi pripad, tak to vzdy vozi do fakultek....ty regionalni nemocnice jsou pouze na paradu a zamestnanost cvachu.....no nejsmutnejsi je, ze i ten cvach bez zkusenosti chce mit garantovany x nasobek prumerny plat, jenom proto, ze nosi bily plast.....
          abc
          •  
            20.02.2014 12:48

            To je asi marne, nemate poneti o tom jak to chodi. Jasne, ale uavzte ze tady v CR i ten posledni bezdomovec dostane plnou peci, neni problem do neho proinvestoivat treba i 2 miliony v horizontu cca 1 tydne. To venku proste nehrozi, pacient ktery nespolupracuje a opak.nedodrzuje lecbu nema sanci, u nas i po padesate dostane plnou terapii. Tohle ovsem neni problem lekaru, ale politicka zalezitost. Mi jsme tu od toho, abychom lecili, pokud spolecnost rozhodne ze na lecbu vsech nema, potom s tim muzete neco delat.
            Jirin
        •  
          20.02.2014 11:44

          . a já si myslím, že čeští doktoři jsou nadprůměrní. rup*hej
          Velkamedvědice
      • Re: Jirin
        20.02.2014 11:38

        To já jsem Tě pochopil, díky delvalvaci stpupne zaměstnanost čechů, cizinci jim nebudou brát práci. Už jsem Ti poděkoval.
        Velkamedvědice
  •  
    20.02.2014 11:02

    Pokud by se zavřely nadbytečný nemocnice, tak by doktorů bylo i u nás nadbytek. Protože ale chce mít každá středisková obec nemocnici, tka je doktorů nedostatek. A z medicíny je politika, kde ani trh neplatí.
    marpol
    •  
      20.02.2014 11:49

      Mily diskutujici, cimpakto podle Vas je, ze teda musime slouzit jak sileni a delat skoro 300hod/mesic, a lidi porad vozi a vozi dal a dal? No nadbytkem nemocnci to asi nebude ze.
      Jirin
      •  
        20.02.2014 13:53

        Já ví, že doktor neznamená odborník na ekonomii. Ale snad se shodneme, že je ekonomicky i personálně výhodnější mít jednu nemocnici a třeba personálně posílenou, než držet služby ve dvou. Znám případ, kdy se držely služby na oddělení, kde leželi dva pacienti. Špitál v každém městě je politikum. Vím, že změna není v možnostech ani zájmem doktorů, ale znamená to uměle zvýšenou potřebu doktorů. Pak je to služba za službou, ale efekt na nic.
        marpol
  • Pěknej průšvih!
    20.02.2014 10:47

    Vždycky když čtu místní diskuse, mám takovou nezkrotnou touhu zařít křičet: "Ty Čechy jsou ale v pěkný prdeli!" Přeji všem pěkný den!
    razit
  • jo, mimochodem
    20.02.2014 10:46

    zjistilo se taky něco šokujícího. Čeští doktůrci zas tak velmi žádaní experti v zahraničí nejsou. V tichosti se jich už několik desítek vrátilo. To jen my se tu navzájem chvástáme, že naše zdravotnictví je na světové úrovni. Asi podle toho, že nás svět zná podle hokejistů:-))) Právním státem jsme taky podle počtu právníků na jednoho obyvatele :-)))
    Jesse
  • to není moc
    20.02.2014 10:43

    Nevím co se řeší 7 z 20.000 to je prd
    • Re: to není moc
      20.02.2014 10:46

      radsi bych pilulky proti rakovine, nez aby na me dochtor delal hokus pokus.
      Azb
      •  
        20.02.2014 10:54

        kolik , že je druhů rakoviny ? kolem 70
        Jezdec.
      •  
        20.02.2014 10:47

        Takový pilulky neexistujou. Nesmíš ty reklamy zas tolik sledovat :-))
        Jesse
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m