Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Soukromá penze: kolik vlastně stojí?

Soukromá penze: kolik vlastně stojí?

24.02.2014 18:38
Autor: Redakce, Patria.cz

Pro většinu lidí je jejich penze, nebo alespoň příslib její výplaty, jedním z nejdůležitějších aktiv, jehož hodnotu zpravidla převyšuje pouze jejich dům. Jde o příjem, na němž budou závislí v průběhu posledních 20 až 30 let života. Jenže i když téma cen nemovitostí se na přetřes dostává docela často, propočítávání hodnoty důchodových závazků k party hitům rozhodně nepatří. Výsledkem této apatie je ignorance či přímé odmítání diskuze.

Problém můžeme názorně vysvětlit na alegorii s tržištěm. Chcete koupit jablka, procházíte kolem stánků a můžete snadno porovnávat ceny. Prodavači vám dokonce mohou dát vzorek produkce k ochutnání. Když nechutná, lze snadno přejít ke konkurenci. Se spořícími produkty to ale tak snadné není. Existuje zde informační asymetrie a produkt začne být testovatelný až po 30 až 40 letech, kdy už bude na změnu poskytovatele pozdě. Porovnávání je proto extrémně obtížné.

Hudební kritik listu Financial Times se nedávno podělil se svými starostmi a strastmi při zřizování soukromého penzijního účtu. Jaké bylo jeho zděšení poté, co obdržel roční výpis: „Jako zloděj v parku na mě vyskočí číslo. Jde o předpověď toho, kolik mohu očekávat z dosud naspořené částky v roce 2036 při předpokládaném ročním výnosu 4,7 % a inflaci 2,5 %. Výsledek, v dnešních cenách, je zhruba o 8 % nižší než současný stav konta.“

Jinými slovy, po 20 letech poctivého střádání na tom bude hůř než dnes. Kam se všechny ty peníze podějí? Po namáhavém obvolávání obdrží podrobný výpis poplatků: manažer fondu si bere 1,35 %, poradce, který mu penzijní schéma prodal, dalších 0,5 %, další poplatek za bůhvíco činí 0,81 %, plus transakční náklady prodeje a nákupu instrumentů ve výši 0,19 %. Když se to všechno sečte, vidina reálného výnosu kolem 2 % se zcela rozplyne.

Jak z toho ven? Ve Velké Británii probíhá debata o poplatkovém stropu, který by měl omezit dopad nákladů investování na dlouhodobé výnosy. Prvním problémem je definice poplatku. Z čeho konkrétně se počítají transakční náklady? Občas obchodníci akcie za poplatek půjčují (třeba spekulantům sázejícím na pokles). Pokud se o tento poplatek nerozdělí s investory svého fondu, jde ve skutečnosti o další srážku.

Bez přesného vymezení je porovnávání téměř nemožné. A i kdyby úřady nějakým zázrakem vše dokázaly shrnout do několika čísel, budou jim investoři rozumět? Většina lidí si nečte stohy dokumentů, které doprovází prodej každého finančního produktu. Čím tlustší smlouvy jsou, tím odpudivější se penzijní spoření stává.

Pak je tu také problém zprostředkovatelství. Řadě lidí vybere poskytovatele jejich zaměstnavatel, i když náklady i investiční riziko nesou oni.

Odpověď podle některých odborníků mohou nabízet kolektivní schémata, jež fungují v Austrálii či Kanadě a jež sdružují víc zaměstnavatelů, profitují z úspor z rozsahu a mohou stlačit manažerské náklady.

Je historickou zvláštností, že penze v západním světě mají na starosti jednotlivé firmy, jejichž smysl existence leží jinde. Správu penzí by měli mít na starosti specialisté, nebo stát.

(Zdroj: Buttonwood´s Notebook)


Váš názor
  •  
    25.02.2014 11:15

    Cesi a Slovaci predsa strkaju svoje uspory predovsetkym do fondu nazyvaneho statna priebezna solidarna dochodkova cierna diera, toz podobny clanok je na patrii viac-menej neaktualny, nie?
    Eco
  • Cena Penze
    24.02.2014 23:45

    V Cechach je to pri statni penz itrosku jine, ale nejak moc, to zase ne. Kdyz si spocitate kolik statnich uredniku zabyvajicich se penzemi v nasi zemi je. V kolika domech sidli, jake maji vybaveni kancelari, naroky na sluzby (voda, svetlo, topeni atd) Tak to bude asi taky pekna palka. Idealni pensijni system je takovy, ze si kazdy v produktivnim veku bude sporit na duchod sam. Nebudou tam zadne fee, zadne poplatky a zadne urednicke naklady. Kdyz jsem si spocital, kolik jsem do socialniho odved, tak bych musel brat duchod do 118 let, aby se mi to vratilo. Ja vim, socialni solidarita. Ale dnesni spolecnost mi fakt prilis socialni nepripada ZSolc
    ZSolc
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university