Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ukrajinská krize tlačí ceny ropy a plynu vzhůru, analytici však tlumí obavy

Ukrajinská krize tlačí ceny ropy a plynu vzhůru, analytici však tlumí obavy

03.03.2014 18:17
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Vyostřující se situace na Ukrajině západ „hluboce znepokojuje“. Poté, co ruské jednotky obsadily většinu území Krymu, narůstají obavy z válečného konfliktu. Stranou zájmu nemohou proto zůstat debaty ohledně dodávek energetických komodit z Ruské federace.

Je to již více než rok od kolize mezi Izraelem a Íránem. Tehdejší obava z válečného konfliktu hnala ceny ropu nahoru. Současná situace na Ukrajině tak vzbuzuje obdobné obavy. Světové ceny ropy se pod tlakem rostoucího napětí na Ukrajině vyšplhaly na několikaměsíční maxima. Severomořské ropa Brent stoupá na 112,3 USD za barel a pohybuje se na nejvyšší úrovni od začátku letošního roku. Americká WTI vzrostla na 104,8 USD za barel, což je nejvíce od září loňského roku.
 
Významnější výkyvy cen však dle analytiků zatím nehrozí. „Trh s ropou reaguje na možnost, že se situace zhorší. Pokud skutečně dojde k válce, cena ropy prudce stoupne. Americká ropa by pak snadno mohla překonat hranici 110 USD či dokonce 120 USD," domnívá se analytik Ben Le Brun ze společnosti OptionsXpress. Růst ceny předpokládá také Ole Hansen ze Saxo Bank. Pro Bloomberg odhadl přirážku okolo 5 USD na barel ropy. Zároveň však dodal, že nějaké větší nebezpečí zvyšování cen nehrozí. „Trh ropy je dobře zásoben, je zde velké množství zásob mimo trh, a pokud budou včleněny do oběhu, může to situaci uklidnit,” uvedl Hansen s odkazem na nabídku od producentů z Libye a Iránu. Nestálá situace tak dle jeho názoru může mít vliv spíše na ceny plynu.

Ty vyskočily podobným způsobem jako v lednu 2009. Tehdy Rusko zastavilo dodávky putující do Evropy přes Ukrajinu kvůli sporu o přepravní podmínky a samotné ceny. Riziko opakování historie však dle analytiků nehrozí, neboť současná situace je odlišná. Za prvé evropské státy disponují vysokým množstvím zásob. Po mírné zimě reportují polovinu celkových zásob nevyužitou, zatímco obvyklá hodnota v tomto období dosahuje 42 %, uvádí Gas Infrastructure Europe. V Evropě nejslabší zima od roku 2008 zredukovala poptávku po plynu a poslala ceny na nejnižší hodnoty za poslední dva roky. Celková poptávka starého kontinentu po plynu tak byla v minulém roce nejnižší od roku 1999. Druhým faktorem je plně funkční plynovod Nord Stream, který po dně Baltského moře přivádí ruský plyn do Evropy, respektive přímo do Německa. Od jeho otevření v roce 2011 se podíl plynu dodávaného přes Ukrajinu snížil ze zhruba 80 % na 50 %. „Právě díky Nord Stream je Rusko méně závislé na Ukrajině jako transitním státě, než tomu bylo v roce 2009,” řekl analytik Energy Aspects Richard Mallinson. V neposlední řadě má pak na hladkém průběhu dodávek zájem samotné Rusko. Příjmy jeho rozpočtu jsou totiž z poloviny tvořeny právě vývozem ropy a plynu. Ruský koncern Gazprom minulý týden ujistil, že dodávky plynu do Evropy nejsou ohroženy. Podobně shovívavý však nehodlá být k prozatímní ukrajinské vládě. V sobotu pohrozil, že uvažuje o zrušení dohody z minulého roku zajištující Ukrajině zvýhodněné ceny dodávek. K tomuto kroku hodlá přistoupit v případě, že Ukrajina nesplatí více než 1,5 mld. USD velký dluh za dříve dodaná paliva. Hrozba je součástí ofenzivní taktiky Ruska, které o víkendu ovládlo Krym a zmobilizovalo armádu.

Evropské země již dříve zásah Ruska na Ukrajině odsoudily a uvedly, že zvažují uvalení sankcí či dokonce mezinárodní izolace. V takovém případě by Rusko nejspíš odpovědělo omezením dodávek, což by pro jeho státní kasu i evropské státy mělo silně negativní dopady. I proto je pro obě strany prioritním řešením diplomatická debata, jejíž výsledek je ovšem nejistý. 

(Zdroje: WSJ, Bloomberg, 24/7wallst)


Čtěte více:

Západ
03.03.2014 8:34
Většina Krymu je pod kontrolou ruských vojáků, kteří v noci na dnešek ...
04:00 SEČ. Ukrajinské jednotky na Krymu se musejí vzdát, nebo přijde vojenský úder
03.03.2014 16:31
Ruská Černomořská flotila dala ukrajinským silám na Krymu čas do útern...

Váš názor
  • Ceny plynu
    01.04.2014 11:53

    Zatímco začátkem března padaly předpovědi o tom, že ceny ropy a plynu patrně nebudou mít vzestupné tendence (http://www.bloomberg.com/news/2014-03-02/ukraine-tension-seen-stoking-gas-crude-prices-when-markets-open.html), dnes, 1.4., Rusko razantně zvedlo cenu plynu pro Ukrajinu. http://news.yahoo.com/russia-hikes-gas-price-ukraine-081252144.html. Ole Hansen ze Saxo Bank (http://cz.saxobank.com/) měl nicméně nejspíš pravdu v tom, že velké výkyvy v ceně ropy nejsou aktuálně (zdůrazňuji slovo aktuálně) na pořadu dne.
    ViktorV
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university