Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Udělají z nás hedge fondy boháče?

Udělají z nás hedge fondy boháče?

23.05.2014 14:14
Autor: Redakce, Patria.cz

Poslední vydání průzkumu hedge fondů od Institutional Investor Alpha’s vyvolává u mnoha lidí otázku: Jak jsou tyto fondy nadále schopny získávat tolik peněz? Vědci i novináři poukazují na to, že hedge fondy jako skupina už hodně dlouho negenerují čistou návratnost vyšší, než jakou nabízí celý trh. Odměnu ale dostávají, ať jde trh nahoru či dolů, takže bychom se měli hlavně ptát, proč do nich stále teče tolik peněz od penzijních fondů i dalších investorů. A proč vůbec očekávat, že nějaký hedge fond bude schopný nabídnout výjimečnou návratnost?

Lidé často zaměňují výraz „hedge fond“ za „investoři, kteří mají mimořádné schopnosti“. Na konferenci Skybridge Alternatives Conference minulý rok zazněl názor, že „běžné fondy jsou jako vrtulová letadla, ale hedge fondy jsou stíhačky“. A všichni jsme samozřejmě slyšeli o mimořádných hedge fondech a miliardářích, kteří je spravují. Zmínit můžeme Johna Paulsona, Kena Griffina či Cliffa Asnesse. Je tu ale nějaký fundamentální argument pro to, abychom většinu hedge fondů považovali za „stíhačky“?

„Hedge fond“ je v první řadě právnický výraz. Všechny druhy fondů jsou nějakým způsobem regulovány. Je určeno, jaká aktiva mohou kupovat a jakým klientům mohou nabízet své služby. Hedge fondy mohou také nabízet služby jen určitým investorům – bohatým jedincům, velkým institucím a těm, které lze kvalifikovat jako sofistikované investory. Tato omezení jsou pak vyvážena tím, že hedge fondy mohou investovat do více druhů aktiv a mohou používat finanční páku podle svého uvážení. Teoreticky by tak toto nastavení mohlo znamenat, že hedge fondy budou dobrým nástrojem pro diverzifikaci. Mohou totiž kupovat aktiva, která nejsou pro jiné instituce dostupná. Kromě toho ovšem nenalezneme mnoho důvodů, které by nás přesvědčily, že hedge fondy jako skupina představují něco výjimečného.

Hedge fond si vlastně může založit každý. Vše, co na to potřebujete, je licence. A můžete s tím začít i bez toho, abyste měli nějakou zkušenost se správou peněz. Říká se tomu volný vstup na trh. Ten podle ekonomické teorie zajišťuje konkurenci a snížení průměrných zisků v odvětví. Proč by tomu tedy u hedge fondů mělo být jinak? Jinak řečeno, pokud penzijní fondy či bohatí jedinci sypou peníze do něčeho jen proto, že se to jmenuje hedge fond, nejde o žádnou sofistikovanou investici, která by měla přinést výjimečnou návratnost. Platí pouze vysokou cenu za trochu diverzifikace. Není pak divu, že během posledních desetiletích teče do hedge fondů hodně peněz, ale návratnost není nijak zářivá. Konkurence prostě odstranila schopnost těchto fondů generovat zisky větší, než nabízí celý trh.

Kde získaly hedge fondy svou dobrou reputaci? Je možné, že na počátku se investoři této rizikové skupiny aktiv stranili a na jejich přesvědčení bylo třeba vysoké čisté návratnosti. Poté, co se rozšířil názor o „stíhačkách“, mohly fondy zvýšit poplatky a do odvětví vstoupila řada nových hráčů. Nakonec jimi generovaná čistá návratnost zkolabovala. To neznamená, že některé z nich nejsou schopny poskytnout výjimečné výsledky. Problém tkví v tom, že tyto hvězdy vaše peníze nepotřebují. Ve chvíli, kdy se ukáže, které to jsou, mají už dost kapitálu. Kdyby ho ještě navýšily, poškodilo by to jejich schopnost generovat velké zisky. A jste schopni vybrat fond, který ještě nemá dost kapitálu a zároveň má výjimečnou schopnost investovat? Pokud si myslíte, že ne, měli byste zvážit investici do indexu, který kopíruje průměrnou návratnost hedge fondů, jako je třeba HFRX Global Hedge Fund Index. Získáte tak onu diverzifikaci bez toho, abyste platili vysoké poplatky.

Autorem je ekonom Noah Smith. 

Zdroj: Bloomberg


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m