Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
F. Fukuyama: Zvrtlo se to, ale demokracie stále nemá konkurenci

F. Fukuyama: Zvrtlo se to, ale demokracie stále nemá konkurenci

16.06.2014 18:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Ještě před pádem berlínské zdi jsem tvrdil, že historie se vyvíjí velmi odlišně od představ levicových filozofů. Proces ekonomického a politického vývoje nevede ke komunismu, jak si představoval Marx či jak se snažil dokázat Sovětský svaz. Vede k určité formě liberální demokracie a tržní ekonomiky. Svoboda je nejvyšším dosažitelným bodem doprovázeným volenými vládami, právy jednotlivců a ekonomickým systémem, ve kterém kapitál a práce čelí jen mírnému dohledu ze strany státu. Jak vypadá svět v roce 2014?

Rusko je hrozivým autoritářským režimem, který žije z petrodolarů. Snaží se zastrašit své sousedy a získat zpět území, které ztratilo v roce 1991. Čína zůstává autoritářským režimem, stala se ale druhou největší ekonomikou světa a stále více se snaží o prosazování svých zájmů v Asii. Stará známá geopolitika se vrátila v plné síle a globální stabilita je ohrožována z obou konců Eurasie. Problémem dneška není jen to, že roste síla autoritářských zemí. K tomu se totiž přidává špatný vývoj v řadě demokracií. Příkladem je Thajsko či Bangladéš. U řady zemí se zdálo, že se plně přeměnily na demokracie, nyní se ale obracejí zpět k autoritářství, např. Turecko, Srí Lanka či Nikaragua. A země jako Bulharsko či Rumunsko jsou stále zamořeny korupcí.

Ve vyspělých demokraciích proběhla finanční krize, která přinesla anemický růst a vysokou nezaměstnanost. Spojené státy nyní procházejí rychlejším oživením, netěží z něj ale všichni. A polarizovaný politický systém v této zemi může jen těžko sloužit jako vzor jiným. Je tedy třeba revidovat tvrzení, že demokracie je na vrcholu vývoje společnosti? Podle mého názoru je základ této myšlenky stále pravdivý, avšak řadu věcí jsem dříve neviděl tak jasně jako dnes. Kvalitu politického systému je nutno posuzovat na základě jeho odolnosti, ne podle toho, jak si vede během určitého desetiletí. Rozšíření tržního hospodářství do celého světa a rozšíření demokracie jsou vzájemně propojené faktory. Demokracie vždy závisela na střední třídě a té se v posledních desetiletích vedlo dobře. Řada autoritářských režimů těží z příjmů z ropy a čelí „prokletí přírodních zdrojů“. Jejich vlády totiž mají příjmy, které nezávisí na lidech dané země. A ukazuje se, že tyto režimy jsou velmi odolné.

Co se týče ideí, nemá demokracie i přes všechny problémy konkurenci. I lidé jako Putin hovoří o jejích principech, přestože v praxi je ignorují. Proč se konala referenda o „sebeurčení“ na Ukrajině, když ne proto, že demokracie je považována za nejlepší systém? Jediný systém, který by teoreticky mohl demokracii konkurovat, je to, čemu můžeme říkat „čínský model“. Ten spojuje autoritářskou vládu s částečně tržní ekonomikou. Kdybych si ale měl vsadit, zda budou Spojené státy a Evropa vypadat za padesát let spíše jako Čína, či naopak, vsadil bych si bez váhání na druhou možnost. Čínská vláda se musí spoléhat na pokračující vysoký růst, toho ale nedosáhne, protože musí přejít z modelu země se středními příjmy na model ekonomiky s vyššími příjmy. Již nyní obrovsky znečistila svou půdu i vzduch. Až se ekonomická situace zhorší, její střední třída nebude dál přijímat zkorumpovaný paternalismus. „Čínský sen“ je cestou jen pro pár vyvolených, kteří mohou rychle zbohatnout.

Autorem je Francis Fukuyama ze Stanford University.

Zdroj: WSJ

 

 


Čtěte více:

Vzestup iráckých radikálů je cestou brutality, ale také strategické organizace „neviditelného šejka“
13.06.2014 8:35
Islamističtí radikálové postupují k Bagdádu a západním zemím nezbývá, ...
Výplata dividend stahuje běžný účet poprvé letos do záporu
13.06.2014 10:09
Běžný účet platební bilance se v dubnu zhoršil. Bilance -11,4 miliardy...
Nové nástroje k predikci ceny akcií!
13.06.2014 11:45
Který indikátor dokáže nejlépe vysvětlit cenové pohyby akciových titul...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data