Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Běžný účet opět v plusu

Běžný účet opět v plusu

14.07.2014 10:27
Autor: Petr Dufek, ČSOB

Navzdory očekávání skončil běžný účet platební bilance v květnu přebytkem, tentokrát ve výši necelých 9 mld. korun. Za prvních pět měsíců dosahuje kladné saldo běžného účtu dokonce téměř 70 mld. korun, zatímco loni to bylo necelých šest miliard.

K pozitivnímu výsledku přispěl nejen zahraniční obchod se zbožím a službami, ale také příliv peněz z EU a slabší výplaty dividend podniků pod zahraniční kontrolou. Jde sice o první květnový přebytek v historii, avšak nejde o dramatickou změnu. Jedná se spíše o fázování výplat dividend, které lze jen těžko předem odhadovat.

Celkově můžeme hodnotit vývoj běžného účtu velmi pozitivně. Existuje velká šance na dosažení lepšího výsledku než v loňském roce. Navíc, pokud si odmyslíme reinvestovaný zisk, který se v bilanci tváří jako odliv peněz do zahraničí a přitom teritorium ČR neopouští, zůstane běžný účet i nadále silně přebytkový.

Z pohledu vývoje devizového kurzu však běžný účet od zavedení kurzového režimu loni v listopadu, sehrává jen okrajovou roli. Zprávy o platební bilanci tak spíše chápeme jako informace o kondici ekonomiky a o zájmu zahraničních investorů o Českou republiku. A ten je, jak ukazují čísla, stále velmi solidní. Příliv přímých zahraničních investic dosahuje za prvních pět měsíců 110 mld. korun.

I květnová čísla potvrdila dosavadní trend zájmu českých investorů o zahraniční cenné papíry, a tedy o umisťování tuzemských úspor na zahraničních, především dluhopisových trzích.

Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.

 


Čtěte více:

Slovensko v červnu opět zasáhla deflace, ceny nepatrně klesly
14.07.2014 9:57
Slovensko v červnu opět zasáhla deflace. Ceny zboží a služeb proti loň...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data