Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - dolar na koni, ISM nejsilnější od konce 2005; české maloobchodní tržby překvapivě dobré

Rozbřesk - dolar na koni, ISM nejsilnější od konce 2005; české maloobchodní tržby překvapivě dobré

06.08.2014 9:10
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Pokud jsme před dvěma dny psali, že s výkonností americké ekonomiky vypadá velice dobře, tak včerejší čísla vše jen potvrdila. Index ISM ve službách totiž v červenci dosáhl nejvyšší hodnoty od prosince 2005 a pro analytickou obec byl překvapivý. Čísla jako víno přinesla přirozeně dodatečnou vzpruhu pro americký dolar, který na frontě s eurem posílil na nejsilnější úrovně od listopadu loňského roku. Nicméně jak jsme již naznačovali, tak situace v USA se sice zlepšuje, ale v čele Fedu stojí holubičí šéfka Janet Yellenová, která evidentně raději několikrát měří, než začne řezat.

Nicméně i pouhé vylepšení měsíčních statistik přirozeně vyvolává očekávání, že sazby v USA v příštím roce porostou. Jak se ukazuje v posledních dnech, tak to příliš neprospívá regionálním výše úročeným aktivům. Polský zlotý oslabil na dvouapůlměsíční minima vůči euru, zatímco forint oslabil dokonce na nejslabší úrovně od ledna 2012. Oslabování obou měn jde ruku v ruce s růstem výnosů vládních dluhopisů - v polském případě cca o 30 bazických bodů a v maďarském dokonce o 60 bps za poslední týden (desetileté splatnosti). Tlak na zlotý a na forint je o to silnější, že se domácí oficiální úrokové sazby nacházejí na svých historických minimech. V Maďarsku sice již centrální banka oznámila konec cyklu jejich snižování, ale v Polsku se tato varianta stává stále více reálnou, což naznačují i tržní sázky na pohyb sazeb - trh již v podstatě počítá s jejich snížením v tříměsíčním horizontu.

Pod tlakem byla včera i česká koruna. Ta navíc aktuálně oslabuje na více než pětiletá minima. Včerejší výborné statistiky z maloobchodu tak nic nezměnily na tom, že trh vnímá odhodlání ČNB bojovat proti nízké inflaci jako velice pevné. Stejně tak je možná ostražitý i z důvodu nejistoty ohledně konečného fungování transmisního kanálu, který by měl inflaci v Česku nakonec pomoci vygenerovat - tedy k přenosu lepší výkonnosti ekonomiky do mezd a následného domácího “poptávkového” tlaku na ceny. Při velice nízkém riziku posílení koruny prakticky v celém následujícím roce je proto možné, že koruně pomohla na pětiletá minima - kromě nízké likvidity a externích faktorů - i “nerozhodnost” exportérů, kteří zvažují optimální strategii při zajišťování kurzu koruny.

Všechny tři středoevropské měny včera vůči euru výrazně oslabily. Koruna se dostala na pětiletá minima, a to i přesto, že červnové maloobchodní tržby potvrdily významné zlepšení. Vývoj koruny tak nejde příliš dohromady s posledními zprávami z české ekonomiky. Vliv na oslabování koruny má kromě dobrých amerických dat bezesporu i ČNB, která plánuje držet intervenční režim až do konce roku 2016, což může snižovat motivaci exportérů k zajištění. Nedařilo se ani polskému zlotému, který oslabil zpět k 4,19 EUR/PLN. Největší skok byl patrný u forintu, který se posunul k 315,55 EUR/HUF (nejslabší hodnoty od ledna 2012). Regionu nesvědčily především dobrá čísla z Ameriky v podobě Indexu ISM ve službách, který samozřejmě vyvolal očekávání, že měnové kohoutky v USA se budou utahovat. To podpořilo dolar, který je nejsilnější od loňského listopadu.

Co se dnešního obchodování týká, stojí za zmínku zveřejnění české a maďarské průmyslové výroby. Nicméně v současné době se zdá, že prim na regionálním devizovém trhu hrají spíše americká data. Proto ani silný růst průmyslu, který se udržel podle našeho názoru i v červnu, zřejmě nebude velkým hybatelem trhu.

Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.

 


Čtěte více:

Rozbřesk - Rychlý růst HDP a částečně i Fed podtrhly nohy americkým dluhopisům
04.08.2014 9:20
Největší světová ekonomika, tedy ta americká, pokračuje ve spanilé jíz...
Aktivita v americkém sektoru služeb nejvýš od roku 2005
05.08.2014 16:09
Index ISM pro nevýrobní sektor, sledující aktivitu především v americk...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.