Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na měnách - Neklid ve světě i na koruně

Týden na měnách - Neklid ve světě i na koruně

08.08.2014 18:00
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Tento týden neovlivňovala trhy ani tak nová makroekonomická data jako spíše geopolitická rizika. Pod tlakem se ocitly akcie rozšiřující své ztráty, dluhopisy rizikových zemí i středoevropské měny. Naopak se dařilo dluhopisům vnímaným jako bezpečné nebo jenu.

Česká koruna zažila dosti volatilní týden, který se hodně vymyká z dřívější několikaměsíční stagnace. Nedařilo se celému regionu, kde kurzy měn strhl vzhůru vývoj na hlavních trzích. Zranitelnost měn zvýšila měnová politika. Maďarská centrální banka zastavila snižování úrokových sazeb na historickém minimu, v Polsku jsou sazby stabilní, ale varianta jejich poklesu se dostává čím dál víc do hry.

Do toho nedávno přišla česká centrální banka s prohlášením, že prodlouží intervenční režim na koruně až do roku 2016. Dnes zveřejněný záznam z jednání bankovní rady to potvrdil, ale banka navíc dodává, že rizika pro prognózu neopravňují k posunu cílového kurzu výš.

Právě oddálení předpokládaného termínu, kdy bude koruně opět dovoleno posilovat, v kombinaci s výprodeji rizika zřejmě vedly některé hráče ke změnám pozic, v důsledku čehož se kurz české měny během týdne krátce vyšplhal až nad 28,00.

S odchodem těchto, zřejmě jednorázových, akcí koruna své ztráty korigovala, přesto ale za celý týden registruje další oslabení.

Česká data, která v posledních dnech vyšla, byla slušná a koruna na ně i reagovala, ale tyto pohyby se v celkovém oslabení ztrácejí. Průmyslová výroba zrychlila (i po odečtení vlivu kalendáře) a mírně překonala odhady. Obchodní bilance vykázala vyšší přebytek při zlepšení dynamiky u obou směrů obchodu. Počet českých nezaměstnaných se v červenci zvedl pouze nepatrně, takže míra nezaměstnanosti zůstala stabilní navzdory očekávání mírného růstu.

Posunutí termínu, kdy ČNB začne uvažovat o skončení intervenčního režimu, významně ovlivňuje i delší výhled pro kurz. Nadále nevidíme fundamentálně důvod pro další oslabování koruny. Ta by se naopak měla postupně přibližovat stanovenému cíli. Proces však bude rozložen do delšího období. Navíc delší setrvání slabé měny zvýší míru přizpůsobení cen, čímž do značné míry sebere kurzu potenciál k návratu na předchozí nižší úrovně. Naše očekávání pomalejší apreciace odráží tabulka níže v dokumentu.

Data z hlavních ekonomik trhům celkově náladu příliš nevylepšila. Statistiky z USA a Číny byly slušné, horší to bylo s eurozónou. Index ISM v americkém nevýrobním sektoru překvapil silným růstem a lépe oproti konsensu dopadly také průmyslové objednávky. Později se zlepšil zahraniční obchod, ale hlavně díky dovozu. Průmyslová data z Německa zklamala, když výroba nedosáhla na odhady a objednávky nečekaně silně spadly. Vývoz ovšem odhady naplnil. Pokles italské ekonomiky za 2Q zemi technicky vrátil do recese. Čínská obchodní bilance naopak díky silnému exportu značně překonala očekávání.

Portugalsko o minulém víkendu provedlo rychlou záchranu problémové banky Espírito Santo. Tato akce přechodně podpořila portugalské a další dluhopisy, ale situaci na eurodolaru prakticky nezměnila.

Hlavní makroekonomickou událostí bylo jednání ECB. Nepřineslo žádné překvapení. Banka zůstává u vyčkávání, které využívá k vyhodnocování situace kolem spouštění už oznámených opatření (TLTRO) a přípravě dalších nástrojů. Tam se celkem jasně rýsují nákupy ABS a pravděpodobnost, že k nim nakonec dojde, podle nás postupně narůstá. Proti euru Draghi ve svém projevu nevystoupil. Svými prohlášeními ale dokládá, že politika ECB je nyní pro společnou měnu nepříznivá. Dobře to vykresluje, když říká, že měnová politika ECB se bude dlouhou dobu odchylovat od Fedu. Krom toho šéf ECB uvádí, že klesl příliv krátkodobého kapitálu do eurozóny a významně rostou krátké eurové pozice. Informace z jednání neukázaly trhům směr. Náš negativní názor na budoucí vývoj eura se nemění a (očekávanou) politiku ECB stále vidíme jako důležitý negativní faktor pro společnou měnu. Čekáme další pokles kurzu. Ten však od začátku května, kdy pohyb začal, stihl už ujít přes polovinu cesty k našemu cíli pro konec roku. Pokles už tedy může být pomalejší, s častějšími korekcemi směrem vzhůru.

Důležitým faktorem se znovu ukázala být geopolitika, která doléhala na poptávku po riziku. Nervozitu značně zvedly zprávy o opětovném hromadění ruských vojsk na hranicích s Ukrajinou i varování polských představitelů před vyšší hrozbou invaze. Vedle toho se stupňují sankce mezi Západem a Ruskem, přičemž poslední dny přinesly právě odvetu z východní strany. Na konci týdne se přidává Irák, kde se situace zhoršila. Plány islamistů na vyvražďování civilistů přiměly USA k intervenci formou vzdušných úderů. Toto téma se určitě bude sledovat i nadále a aktuální zprávy budou rozhodovat o tom, jestli pozornost zamíří spíše na Ukrajinu, nebo do Iráku či Gazy. Absence nových znepokojivých zpráv by trhy určitě uvítaly, s možnou korekcí vývoje z končícího týdne.

Příští týden přinese řadu zajímavých makrodat. Na evropské straně to budou především údaje o HDP za druhý kvartál. S růstem eurozóny to zřejmě žádná sláva nebude, čeká se jen nepatrné mezikvartální zvýšení HDP. Značný vliv ovšem bude mít Německo, které po velmi silném prvním kvartále čeká určitě zpomalení a asi nepřekvapí ani mírný pokles ekonomiky. I když je ve hře efekt vysoké srovnávací základny, nízká čísla z eurozóny podle nás mohou podporovat tlak na euro.

Z USA se naopak čekají slušná data o maloobchodě, který by měl mírně zvýšit tempo z předchozího měsíce. Vedle toho by se měl index průmyslové aktivity v New Yorku udržet na značně vysoké úrovni. U samotné průmyslové výroby jsme skeptičtější než trh, který čeká mírné zrychlení. Od čínského průmyslu a maloobchodu lze předpokládat znovu jen nevýrazné odchylky od konsensů.


... celou analýzu si klienti Patria Plus mohou stáhnout ve formátu PDF - ZDE


Čtěte více:

ECB nechává politiku beze změny, prozatím vyčkává a připravuje se
07.08.2014 14:01
Evropská centrální banka dnes ponechala úrokové sazby beze změny. Zákl...
Rozbřesk - Draghi si postěžoval na Itálii a středoevropské měny přestály nápor
08.08.2014 9:10
Americký prezident schválil cílené letecké údery v Iráku. Ty mají zast...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university