Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Svaz průmyslu varuje: Ztráty průmyslníků kvůli sankcím mohou být v desítkách až stovkách miliard

Svaz průmyslu varuje: Ztráty průmyslníků kvůli sankcím mohou být v desítkách až stovkách miliard

20.08.2014 11:51
Autor: ČTK

Celkové ztráty u českých průmyslových firem se v důsledku sankcí mezi Ruskem a EU mohou v krátkodobém horizontu pohybovat v řádech desítek miliard korun. V dlouhodobém horizontu pak až v řádech stovek miliard. Vyplývá to z výsledků ankety, kterou mezi českými firmami provedl Svaz průmyslu a dopravy.

Jiné odhady dopadů jsou podstatně nižší. Podle údajů vládní pracovní skupiny pro monitorování dopadu sankcí byl loni objem českého vývozu sankcionovaných komodit v oblasti strojírenství loni 2,1 miliardy korun. Toto číslo ale představuje podle předsedy skupiny Tomáše Prouzy dopad sankcí v situaci, kdy by české strojírenské firmy nedokázaly najít žádné alternativní odbytiště pro své výrobky. "Reálný dopad bude nižší," dodal.

"Vyčíslit celkové ztráty je velmi obtížné. Škody budou pravděpodobně narůstat postupně a pro samotné firmy je těžké je přesněji kvantifikovat. Jen podle odhadu, vycházejícím z podkladů necelé stovky firem, z nichž přibližně čtvrtina ještě nedokázala dopady vyhodnotit, vyšla částka přímých dopadů na zhruba deset miliard korun," uvádí materiál svazu, který má ČTK k dispozici.

V případě, že by dané firmy přišly o zakázky na ruském trhu a v dlouhodobějším horizontu by musely tento trh opustit, ztráty by se pohybovaly o řád výše. Některé firmy uvádějí, že by taková situace mohla pro ně být likvidační.

Anketa ukázala, že určité dopady by sankce mohly mít na exporty firem do Ruska přes odběratele v západní Evropě. Zhruba 70 firem nedokázalo odhadnout tyto nepřímé dopady, či nevidí žádné negativní důsledky. Třicet procent zbývajících respondentů odhadlo celkové nepřímé důsledky na částku zhruba 5,5 miliardy korun.

Dopady sankcí tak budou znamenat ztráty pro český průmysl. "Rusko si tyto technologie bude vyvíjet samo a dojde k vyšší industrializaci Ruska bez nás. Tím české firmy ztrácí trh, který je klíčový v mnoha ohledech. Řada českých firem působí v Rusku v pozici generálních dodavatelů, což se jim většinou v jiných zemích nedaří, a také jsou s tím spojené závazky vůči dodavatelům, které budou muset splnit. Naše dodávky mohou být v budoucnu definitivně nahrazeny především výrobky z Asie, případně z jiných zemí," uvádí Svaz průmyslu.

Mezi nejvíce postižená odvětví průmyslu patří podle odpovědí exportérů strojírenství, energetika, chemický a petrochemický průmysl nebo technologie pro zemědělství a potravinářství. V oblasti strojírenství jde mj. o výrobu CNC obráběcích center, zvedací zařízení pro metalurgický průmysl, dopravní prostředky či výrobu strojů a zařízení pro těžbu a úpravu nerostných surovin.

"Rusko, především státní podniky, se začínají povinně obracet k domácím výrobcům a k asijským (čínským, korejským, tureckým) výrobcům. Z dlouhodobého hlediska přijdeme o významnou část trhu, tu zaplní ruští a asijští konkurenční výrobci. Hrozí ztráta silné tradiční pozice, kterou si tento průmysl v Rusku vydobyl," uvádí materiál.

Mezi možnými opatřeními na zmírnění dopadů sankcí Svaz průmyslu uvádí např. zajištění dostatečné kapacity Licenční správy MPO a Finančně-analytického útvaru MF, které budou zavaleny dotazy a požadavky na udělování vývozních povolení nebo odstranění vízových bariér pro ruské podnikatele. ČEB a EGAP by měly mít možnost poskytovat zvýhodněné úvěry a pojistky do zemí, které budou vybrány jako alternativní z hlediska obchodních a investičních příležitostí.

Z výsledků ankety také vyplynulo, že jedna třetina firem souhlasí se sankcemi a dvě třetiny jsou proti zavedení sankcí EU proti Ruské federaci. Přitom velká část podniků, které souhlasí se sankcemi, je nebo bude těmito sankcemi přímo zasažena.




Čtěte více:

Rozbřesk - tři kanály, kterými dopadají sankce na ruskou ekonomiku
12.08.2014 9:10
Zatímco ukrajinské jednotky dobývají zpět území obsazená pro-ruskými s...
Ruské sankce mohou stát české potravináře až 300 mil. korun
18.08.2014 14:40
Čeští vývozci zemědělských komodit a potravin kvůli sankcím na vývoz...

Váš názor
  • ti mají starosti, pane bože
    20.08.2014 13:44

    Průmyslníci si už nahrabali u Klause dost, tak by snad mohli aspň tentokrát mlčet.
    Jesse
  • Doplatí na to všichni
    20.08.2014 12:51

    Rusko i my. Jen s tím rozdílem, že nás to třeba položí a Rusko to jen zašimrá. Zase jsme (naši dutohlavové) dělali rychleji než mysleli. Jako v případě pana V.Havla který láskyplně poslal zbrojařský průmysl do kopru a hned se na volná místa nasemeníli konkurenti tak i v tomto případě to bude stejně. Začnou se poohlížet po Ruských dodavatelích a tam kde to nepůjde rádi pomohou Asiaté nebo Čína. Holt je to od zdi ke zdi. Jakoby jsme nemohli spolupracovat obchodně se všemi (vyjma totalitní a vojenské režimy). V Rusku po stromech nelezou, je to technicky docela vyspělá země. Pár výrobků jsem viděl a byly na docela slušné úrovni. Nakonec jejich stroje přistály na Venuši a jejich technika je na oběžné dráze. Do nedávna Československo dokonce smiřovalo strany kde je Islám a Západ. Je to škoda, spousty se promrhalo. Jaký národ takoví představitelé. Možná by nevadilo občas mrknout na globus jaký je poměr Česka a současného Ruska.
    karel777
    • Re: Doplatí na to všichni
      20.08.2014 13:57

      jo jo jasně a až by stál Rusák u Brna tak by někteří ještě vytáhli schované stran.knížky. Těch prá drobných stojí za to aby zůstal tam kde je.
      Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Doplatí na to všichni
      20.08.2014 13:46

      co tím chtěls jako říct?
      Jesse
    • Re: Doplatí na to všichni
      20.08.2014 12:55

      Ty neprejné slovenské tanky , které tlumily výrobu od 1988? Nemluvě o rozpadu trhu RVHP.
      Velkamedvědice
      •  
        20.08.2014 13:38

        ...každý slovák mohol mať svoj tank. Po 20tich rokoch, už aj dva...pre manželku, do mesta a tak... https://www.youtube.com/watch?v=vdEH1nvNjZg
        paranoid android
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data