Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Křetínský a ČEZ v klinči. Obě strany by rády ovládly slovenskou energetiku

Křetínský a ČEZ v klinči. Obě strany by rády ovládly slovenskou energetiku

04.09.2014 9:13
Autor: IHNED.cz

Polostátní ČEZ i Energetický a průmyslový holding Daniela Křetínského mají zájem o slovenskou energetiku. Ve hře je většinový podíl ve firmě Slovenské elektrárne, která vyrábí na Slovensku osmdesát procent veškeré elektřiny.

O slovenskou energetiku se poperou hned dvě české firmy. Kromě polostátní společnosti ČEZ, která oznámila zájem o většinový podíl ve firmě Slovenské elektrárne minulý týden, by ho ráda získala i dvojka na českém trhu – Energetický a průmyslový holding Daniela Křetínského.

"Ano, o koupi podílu ve Slovenských elektrárnách jednáme," potvrdil HN zdroj blízký vedení holdingu. Firma dosud svůj zájem popírala.

Společnost Slovenské elektrárne, která na Slovensku vyrábí osmdesát procent veškeré elektřiny, vlastní z třetiny stát a ze dvou třetin italská firma Enel. Ta s prodejem svého majoritního podílu kvůli velkému zadlužení spěchá, hotovo by chtěla mít do konce letošního roku. "Nabídky by se tak měly podávat ještě během září," dodal zmíněný zdroj.

Energetický a průmyslový holding má na Slovensku silnou pozici. Loni zde za 67 miliard korun koupil 49procentní podíl s manažerskou kontrolou ve Slovenském plynárenském priemyslu a stejný podíl i ve Stredoslovenské energetice. Slovenská aktiva už EPH tvoří zhruba polovinu z 32miliardového provozního zisku před odpisy.

Naopak ČEZ zatím na Slovensku působí jen jako obchodník s elektřinou a plynem.

Slovenské elektrárne by tak pro obě české firmy dávaly smysl. Kromě dvou uhelných elektráren vlastní Slovenské elektrárne i přes tři desítky vodních zdrojů, které představují asi třetinu výkonu jejich portfolia. Součástí skupiny jsou ale i jaderné reaktory v Bohunicích a Mochovcích o celkovém výkonu téměř 2000 megawattů – tedy téměř stejném, jako má Temelín.

Zadlužený holding

Pokud by uspěl ČEZ, mohl by ve spojení se svou dominantní pozicí v Česku vytvořit jeden velký česko-slovenský trh. Naopak jaderné elektrárny mohou představovat při prodeji problém pro EPH.

"Neumím si moc představit, že by se slovenské vládě líbilo, aby jejich jaderné elektrárny vlastnila firma zadlužená, jako je EPH," říká například energetický analytik J&T Michal Šnobr.

Holding si v poslední době napůjčoval hodně peněz: jak na investici do slovenského plynárenství, tak na vyplacení Petra Kellnera, jehož PPF v holdingu držela 40procentní podíl. Dluh Křetínského společnosti se odhaduje na tři miliardy eur. Samy Slovenské elektrárne jsou podle Šnobra také silně zadlužené.

Největší riziko pro kupující představuje právě probíhající dostavba dalších dvou jaderných bloků v Mochovcích zahájená v roce 2008. Náklady se z 2,8 miliardy eur vyšplhaly na 3,8 miliardy a reaktory, které měly již letos vyrábět elektřinu, mají být spuštěny až v roce 2016. Začíná se ale hovořit o tom, že ani tento rozpočet a datum nejsou konečné.

Právě Mochovce budou hrát stěžejní roli v otázce ceny podílu ve Slovenských elektrárnách. I když se jeho hodnota odhaduje na zhruba dvě miliardy eur, kupec zaplatí pravděpodobně méně. Spekulovalo se o částce, za kterou Enel podíl v roce 2006 kupoval – tedy 840 milionů eur. Zadluženost firmy a reálné riziko spojené s dostavbou jaderných bloků můžou ovšem cenu srazit i pod tuto sumu.

To vše při stále klesajících cenách elektřiny, které za posledních šest let spadly téměř o dvě třetiny na současných 35 eur za megawatthodinu. Ten, kdo Slovenské elektrárne koupí, tak bude muset splácet drahou jadernou elektrárnu, jejíž příjmy z prodeje energie budou výrazně nižší, než se očekávalo.

Vedle obou českých firem se o podíl Italů zajímá ještě čínský konglomerát CNNC. Ze hry je naopak ruský Rosatom. Podle agentury Bloomberg ho kvůli rusko-ukrajinské krizi Enel ze seznamu uchazečů vyškrtnul – po tlaku Evropské unie. O navýšení svého 34procentního podílu prý uvažuje i slovenská vláda.

Zdroj: Hospodářské noviny, Petr Lukáč
iHNed

IHNED.cz dále doporučuje

ČEZ vyhrál arbitráž v Bosně. Od energetické společnosti dostane 7,5 milionu eur



Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university