Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koho by „ruský šok“ postihl nejvíce?

Koho by „ruský šok“ postihl nejvíce?

09.09.2014 6:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Nová studie „Europe’s Russian connections“ se snaží o posouzení toho, které evropské země by byly nejvíce postiženy možnou další eskalací sporu mezi těmito zeměmi a Ruskem. Autoři studie v ní píší: „Konflikt na Ukrajině a sankce proti Rusku se už nyní podepisují na ruských finančních trzích. Které evropské země by byly nejvíce postiženy v případě, kdyby došlo k výraznému přerušení obchodních a finančních vazeb s Ruskem? Při zodpovězení této otázky je nutný pohled na široké spektrum vazeb mezi evropskými zeměmi a Ruskem. Jedná se zejména o obchod se zbožím a službami, energiemi, pohyb investic (přímé zahraniční investice z Ruska do evropských zemí a naopak) a další finanční vazby.“ Hlavní závěry zní následovně:

1. Pro většinu evropských zemí není Rusko klíčovým exportním trhem. Pomalejší růst ruské ekonomiky by se jich tedy pravděpodobně výrazněji nedotkl. Výjimku představují pouze země, které s Ruskem přímo sousedí, jako Ukrajina či Pobaltí. Závislost je větší na straně dovozů, zejména co se týče ropy a plynu. V některých zemích je také patrná velká závislost chemického průmyslu na dovozech z Ruska. Přitom platí, že obecně by bylo jednodušší nahradit ruskou ropu než zemní plyn.

2. Přímé zahraniční investice z Ruska převyšují 5 % HDP v Bělorusku, Moldavsku a Bulharsku. Řada zemí západní Evropy pak má výrazné přímé investice v Rusku. Týká se to zejména Nizozemí a Irska. Vysoké investice vykazují i finanční centra jako Kypr a Lucembursko. Silná orientace na Rusko je patrná u řady západních bank. Jde zejména o banky rakouské, maďarské, francouzské a italské, které mají v Rusku řadu poboček a které financují klienty v této zemi. U některých bank tvoří zisky generované v Rusku velkou část jejich celkové ziskovosti. V některých případech je to více než třetina.

3. Západní banky také půjčují finančním institucím ve východní Evropě, které zase fungují coby věřitelé ruských subjektů. Pokud by tedy ruská ekonomika čelila problémům, vyvolalo by to pravděpodobně plošné přehodnocení rizika celého regionu a následně omezení dostupnosti úvěrů. Nezanedbatelným faktorem jsou i portfoliové investice. Ruská aktiva tvoří 6 – 12 % benchmarků rozvíjejících se trhů. V této oblasti ale zatím známky šíření nákazy do dalších zemí patrné nejsou.

První z následujících tabulek shrnuje celkové riziko zemí ve střední, východní a jižní Evropě. Největší riziko je vyznačeno červeně, ve sloupcích jsou uvedeny za sebou: Zemní plyn, dovozy z Ruska, vývozy do Ruska, přímé zahraniční investice z Ruska a do Ruska a nakonec exponovanost bank vůči Rusku. Celkové riziko je podle tohoto hodnocení největší u Běloruska, Litvy a Lotyšska a samozřejmě i Ukrajiny. Relativně nízkému riziku čelí země jako Slovinsko, Rumunsko, Makedonie či Chorvatsko. U České republiky je vyšší riziko spojené s prvními třemi oblastmi, tedy dovozem plynu, dovozy a vývozy zboží a služeb do Ruska.

1
Ve druhé tabulce najdeme stejné hodnocení pro země západní Evropy. Je patrné, že ve srovnání s výše uvedenými státy je západní Evropa ohrožena mnohem méně. Nejhůře na tom je Rakousko, Finsko, Kypr a Nizozemí:

2
Zdroj: Europe’s Russian connections, VOX


Čtěte více:

Ruské matky – nejsilnější Putinova opozice
03.09.2014 14:15
Evropa se aktuálně dohaduje na nové podobě sankcí proti Rusku. Americk...

Váš názor
  •  
    11.09.2014 19:31

    a o to jim jde,rozdelit lid,vyvolat mezi nimi valku a az se pobiji tak prijit z vlajkou osn a to zbyle stado si podridit ,jednoduchy nekolik desetileti ucinny zpusob okupace
    velkaamdvedice
  • kde domov můj...
    09.09.2014 22:38

    Celý Váš problém... Otáka... A kde je českaká koruna v prdeli... Váš domov je čsko a nie ukrajina ani rusko ani usa! Postaraje sa o svoj zadok, lebo CZK je v prdeli...
    jářku
    • Re: kde domov můj...
      10.09.2014 7:40

      Celý tvůj problém je v tom, že ČR není tvoje zem, tak se starej, jestli ti už Půtin přivezl maso z toho Mongolska :-)))
      Jesse
      •  
        10.09.2014 12:44

        keď Ti niekto napľuje do tvojho podliackého ksichtu , tak polieš že prší .... presne ako tvoj smiech cez slzy
        jářku
        • jářku, džesie
          10.09.2014 15:21

          Tvou zkušenost, jak Ti napilivali do podlého ksichtu je nepřenosná. Džesie podlý není, takto nepochopí. A k zbytku Tvého výtoku. Kdo Tě čte, se opravdu směje přes slzy, protože jeden neví, zda si více k pláči nebo smíchu.
          Velkamedvědice
        • čobolskej
          10.09.2014 12:58

          ovcomrde a putinův rektální speleolegu, není ti vůbec rozumět a to slovensky umím.
          sean
    • Re: kde domov můj...
      09.09.2014 22:59

      ...hlavně už nech ty nebohý němý tváře na pokoji ...
      sean
    • Re: kde domov můj...
      09.09.2014 22:51

      To sis zase spletl. V prdeli je slovenská koruná, máte dýchavičné euro. Česká koruna přežila Emile.
      Velkamedvědice
  • Něco pro místní rusofily
    09.09.2014 22:11

    http://www.mojevideo.sk/video/20d14/rusko_vs_usa_%28socialny_experiment%29.html
    qwer
    • Re: Něco pro místní rusofily
      10.09.2014 7:38

      Dost mě fascinovalo, když ten testující rus ještě po tom všem řekl o rusech, že jsou fascinující národ. Opak je pravdou, jsou ještě větší plebejci než češi... prostě slovani :-)))
      Jesse
  • tož Novinky:
    09.09.2014 16:41

    "Slova pražského primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) o tom, že žádné jiné město kromě Prahy nemůže dostat Českou republiku na evropskou úroveň, nezůstala dlouho bez odezvy. Do primátora opřeli exprimátor Bohuslav Svoboda a jihomoravský hejtman Michal Hašek, jenž okomentoval výrok slovy: „Ještě větší blbec, než jsme doufali.”"
    mša
    • Re: tož Novinky:
      09.09.2014 16:57

      Hašek je imbecil s ušima jako Hurvajz se Spejblem. Fakt se za toho idiota stydím, když mluví za moravu a moraváky... Takže jsem zase nasranej, že ve své kritice Hudečka za blbce označil. Ti křupani z TOP09 mají ten centralizmus zažranej v krvi. Tohle přece nemůže být pravicová strana !!! Znáte vy blbci principy pravicovosti? Už aj ten šišloid kníže vypadá víc jako dementní bolševik než pravičák. Bože proč nás trestáš....
      Jesse
      • Oprava
        09.09.2014 16:59

        Hudečka za blbce označil dřív než já :-) To mě fakt sere, takovej hurvajz a jak naschvál řekl pravdu, když ji nikdy před tím neřekl.
        Jesse
        • Re: Oprava
          11.09.2014 19:26

          TOP 09 není pravicová strana ,je to jen černoprdelnická odnož,tvrdě barbarsky prosazujicí katolické zajmy na učet většinové společnosti.A propo ted zahynuli v mžiku 4 dělníci,pujde jim KURVA Duka honem sloužit mši,jako našim 4 nebohým vojákum zahynuvším v Afganistánu.Je Jejich život v jiné ceně?Všichni chtějí stejně živit své děti a rodiny.
          L.Pitinský
        • Re: Oprava
          09.09.2014 17:01

          :) jsem se lekla
          mša
          •  
            09.09.2014 17:02

            nóóó proto :-)
            Jesse
            • ok
              09.09.2014 22:13

              ...ale furt je Hudeček proti panu Vajíčku Sobotkovi a Michalu Šaškovi uplnej Superman ..:-)))
              sean
              • Re: ok
                10.09.2014 7:29

                a co jsem napsal o 4 řádky výš? Tys to nečetl, veď?:-)
                Jesse
                • jesse
                  10.09.2014 9:05

                  ....to víš, že četl, to bylo jen pro ostatní, který to nemaj srovnaný tak jako my....:-)
                  sean
                  • Re: jesse+sean
                    10.09.2014 12:52

                    kluciiii, vemte se a zahulte si společně ( si tak obdivuhodně rozumíte ... Ten Vás hudeček je stejny superman jako vy dva :-)
                    jářku
  • tuhle
    09.09.2014 11:58

    ...jsem na fejsu jistýho proruskýho bolševickýho kreténa štěpána kotrby četl, že by odsoudil paulczynského za vlastizradu, protože je agent cia :-) ...no tak vytvářím alternativní seznam: Klaus, Zeman, Vyvadil, Kotrba, Hájek, Huml, Semelová . Blízko je i Sobotka a Okamura. Určitě jsem na někoho zapomněl, tak doplňujte.
    sean
    • Re: tuhle
      09.09.2014 22:47

      Typický projev kádrovčíka. Di se s tím vycpat.
      avatar
    • Re: tuhle
      09.09.2014 12:17

      Až na Okamuru je ten seznem odpovídající... Ještě zařaď Šabatovou, všechny socany, Bobo... šak ty víš které :-)))
      Jesse
  • Sankce fungují
    09.09.2014 11:29

    Zajímave predevčírem jsem byl v Banske Bystrici kde je na kopci veliký nápis We dont want NATO Yankees go home- je tam jiste primator trošku fašista - i pro KGB je fašišta dobrý když pomuže pro plánek Putina- extremista Kotleba ale jiste si takove lidi najdou i bojuvky KGB po ruzných statech strední i východni Evropy- dukazem je i slovenska mutace KGB novin Hlas Ruska http://slovak.ruvr.ru/ Perfektne graficky provedená- taky dilo KGB o tom není pochyb. Putin ale pujde dolu vodou. Alternativni zdroje energie jsou a jsou dokonce i hodne levne a moc dostupne Príkladem je vodikove hospodarstvi- peroxid vodiku H2O2, nebo atomove elektrarny vyrabejici krome elektriny i vodik..možnosti je spousta Fotovoltaika vyrabejici H2O2 peroxid vodika ..a v prikladech by jsem mohl pokračovat i dve hodiny HOWGH
    Vilda
    • Re: Sankce fungují
      09.09.2014 12:24

      No hlavně že si v Banské Bystrici nevyvěsili "Isten velük" :-DDD
      sgt.Mike
    • Re: Sankce fungují
      09.09.2014 11:41

      Putin si bez prodeje surovin ani neprdne. Dám krk na to, že má ze snížení exportu kopřivku, páč státní kasu má prázdnou a když neprodá na trhu nic, půjde ten jeho slovanský národ se širokou duší do prdele... a tak to bude dobře.
      Jesse
      •  
        09.09.2014 12:06

        no my tady jsme slovane a ty jesse jsi kdo??
        velkaamdvedice
        • běž do učení
          09.09.2014 12:16

          k antropologům, něco se tam naučíš. Pak se vrať a omluv se. Moravský a český národ nesou slovanské rysy a související prvky pouze z jedné čtvrtiny.
          Jesse
          • Re: běž do učení
            09.09.2014 15:32

            jesse, yačínam veriť že sú veci nemenné... jedna vec je istá, že ty si bol, si a budeš dement :-)
            jářku
          • Re: běž do učení
            09.09.2014 12:18

            aha tak me pouc myslim to vazne,ke komu se tedy klonime puvodem?
            velkaamdvedice
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m