Když generální ředitel Douglas Flint prezentoval poslední čtvrtletní výsledky jeho společnosti, hovořil o „přílišné averzi k riziku, která se pomalu vkrádá do manažerských rozhodnutí“. Vedení bank se podle něho bojí toho, že nesmí udělat žádnou chybu, co se týče regulatorních opatření, a snaží se tak za každou cenu bránit možnému stíhání, místo aby činilo ta nejlepší rozhodnutí. Ta sebou totiž nevyhnutelně nesou jak zisky, tak ztráty. Reakce veřejnosti byla nepřátelská, v soukromí se mu ale jistě dostalo porozumění. Ale jen tak, aby to neslyšela Bank of England.
Regulátoři budou tvrdit, že na podobných tvrzeních není nic pravdy. Chápou, že bankovnictví a finanční instituce obecně sebou nesou určité riziko. Banky by podle nich ale měly vědět, jakým rizikům čelí, proč tak činí a jaká je cena za riziko. Banky, které byly poslední finanční krizí postiženy nejvíce, to nevěděly. Regulátoři nyní tedy trvají na tom, aby jejich „chuť na riziko“ byla jasně definována. Na tom není nic kontroverzního. Problém spočívá v tom, jak ji definovat.
Ona definice může banku svazovat příliš, nebo jí naopak může poskytovat prostor pro hazard. Je například jasné, že některé úvěry nebudou spláceny. Regulátoři chápou, že vedení bank doufá, že splaceny budou všechny půjčky, ne vždy se tak ale stane. V jiných oblastech je to ovšem složitější. Averze k riziku není koncept, který by byl relevantní například u podvodných obchodů. Banky budou tvrdit, že špatné věci se dějí i v dobrých bankách a komplexní organizace nelze mít pod 100% kontrolou. Tolerance k chybám směrem k zákazníkovi či nezákonnému chování ale musí být nulová.
Flint se snažil říci, že někdy je těžké najít tu správnou rovnováhu. Michael Power z London School of Economics trefně poukazuje na to, že „otázky ohledně chuti na riziko nevyhnutelně vedou k otázkám ohledně předmětu naší chuti“. A jak ukazuje minulost, snaha o bezchybný systém vede k velmi vysokým nákladům. Regulátoři i banky se snaží o nalezení řešení, Flintova slova ovšem naznačují, že cíle ještě dosaženo nebylo.
Zdroj: FT