Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akciové odkupy na dvojnásobku a dividendy s růstem 12 %, kde je problém?

Akciové odkupy na dvojnásobku a dividendy s růstem 12 %, kde je problém?

06.10.2014 10:51
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Společnosti zařazené do indexu S&P 500 milují své investory. A to možná více, než by bylo zdrávo. Alespoň to naznačují údaje sestavené agenturou Bloomberg ve spolupráci s S&P Dow Jones Indices, které se zaměřily na akciové odkupy a dividendy.

Podle dat totiž společnosti v letošním roce hodlají uvedenými cestami vyplatil svým akcionářům 914 mld. USD, nebo-li 95 % za rok 2014 očekávaných zisků. V prvním čtvrtletí dokonce objem peněz plynoucích do kapes investorů překročil hodnotu realizovaných zisků, což se mělo podle Bloombergu opakovat i ve čtvrtletí třetím.

Příčinou je především prudký nárůst akciových odkupů. Ty podle Barclays stouply za uplynulou dekádu na takřka dvojnásobek a letos by měly vyšplhat až na 565 mld. USD. Výrazně tak přispěly akciové rally posledních let, když společnosti (často neschopné generovat dostatečný růst zisků) zvyšování své hodnoty stimulovaly skrze akciové odkupy, které vedou k navýšení zisků na akcii. Nastíněný pozitivní vliv odkupů pak dokresluje srovnání výkonnosti indexu S&P 500 a jeho subindexu S&P 500 Buybacks, který zahrnuje sto akcií s největším poměrem odkupů vůči tržní kapitalizaci za poslední čtyři kalendářní čtvrtletí. Zatímco celoplošný index od začátku roku připisuje 6,5 %, subindex zaměřený na společnosti odkupující své akcie přidává ještě o procento více.

Trendu stupňujících se odkupů nahrává také příznivé prostředí na trhu s kapitálem. Nižší náklady financování dluhopisů, kterými společnosti mohou získat dodatečné zdroje, a také hromadící se hotovost, umožňují společnostem šáhnout do vlastních kapes a uspokojit tlaky akcionářů na vyšší návratnost jejich investic. Na první pohled by se tak mohlo zdát, že investice do subindexu S&P 500 Buyback, který sdružuje „odkupu chtivé“ společnosti, představuje atraktivnější variantu než celoplošný index…

Jenže rostoucí objem akciových odkupů v kombinaci s až 12 % meziročním růstem dividend (349 mld. USD) odhadovaným analytiky začíná narážet na své hranice. Přibližuje se totiž celkové hodnotě realizovaných zisků (pro letošní rok odhadovaných 95 %), při jejímž překročení bude k financování nezbytné využít dodatečných hotovostních zůstatků nebo cizích zdrojů. Tím se následně sníží prostor pro případné investice, a také hotovostní polštář určený ke krytí provozních operací. Naposled souhrnná hodnota odkupů a dividend překročila 100 % dosažených zisků v roce 2007, na což subindex S&P 500 Buybacks reagoval poklesem o 4,7 %. To by mohlo být signálem pro opatrnost těm investorům, kteří subindex v současné chvíli vlastní, či o jeho nákupu uvažují. Trh totiž sice společnosti odměňuje za snahu zvýšit návratnost svých investorů, v situaci, kdy však dochází k až přílišnému odčerpávání zdrojů, naopak obdobný přístup trestá. I proto by měl investor spíše hledat ty společnosti, které jsou schopny investorům zajistit dostatečný tok peněz skrze dividendy a odkupy, avšak jejichž financování je odrazem podnikatelské aktivity a s ním spojeného růstu zisků.

Zdroje: Bloomberg




Čtěte více:

Co táhne S&P 500 stále vzhůru?
27.08.2014 13:09
Americký akciový index S&P 500 tento týden překonal svá historická ma...
Morgan Stanley: Index S&P do roku 2020 vyšplhá na 3000 b.
03.09.2014 12:19
Jen před pár dny index S&P 500 prorazil hranici 2000 b. a už se speku...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m