Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko a západ žijí v jiných realitách

Rusko a západ žijí v jiných realitách

30.10.2014 12:45
Autor: Redakce, Patria.cz

Když soukromé letadlo šéfa společnosti Total Christopha de Margerieho narazilo na moskevském letišti do auta se sněhovým pluhem, vše vypadalo jako tragická nehoda. Ruským televizním divákům ale byla nabídnuta jiná verze. Podle jedné z nejsledovanějších stanic není totiž možné vyloučit, že za vším stojí CIA. Margerie byl koneckonců jedním z hlavních odpůrců sankcí uvalených na Rusko a Washington se mohl snažit o jeho umlčení. Tato situace ukazuje, že Rusové a lidé ze západu mají rozdílné názory, ale stále více věří i rozdílným faktům.

Nejpatrnější je to na událostech na Ukrajině. Pro většinu Rusů byl odchod Viktora Janukovyče pučem, který byl organizován západem a měl podporu západních politiků. Západ ale věří, že Janukovyč odešel kvůli tlaku ukrajinské veřejnosti, která požadovala užší vztahy se západem. Verze událostí, kterou slyší Rusové, většinou pocházejí od médií, která jsou stále více pod kontrolou státu. Snaží se zvyšovat popularitu prezidenta Putina – ta nyní dosahuje více než 80 % i v Moskvě, která byla vůči němu dříve zdrženlivá. Kult Putina roste a můžeme například slyšet, že „útoky na Putina jsou útoky na celé Rusko“.

Putinova kritika Stanislava Belkovského vede současný vývoj k následujícímu názoru: „Hledání ruské identity je u konce. Toto hledání začalo po rozpadu Sovětského svazu a nyní je jasné, že identitou Ruska je Vladimír Vladimírovič Putin.“ Ruské konspirační teorie ale nejsou ničím novým. Už dříve se v této zemi hovořilo o tom, že Spojené státy vlákaly Sovětský svaz do invaze v Afghánistánu, že Washington vyvolal kolaps cen ropy v osmdesátých letech, aby zničil SSSR. Nové sankce jsou pak v tomto duchu vnímány jako snaha o změnu režimu v Rusku.

Robert Skidelsky z University of Warwick se domnívá, že popsaná situace může mít tři příčiny: Buď se ruská vláda domnívá, že hovoří pravdu, nebo lže lidem, nebo lže sama sobě. Bývalý ruský ministr zahraničí Igor Ivanov ale hovoří hlavně o tom, že mezi západem a Ruskem zmizela důvěra. Bez ní dochází k tomu, že cokoliv, co druhá strana udělá, je vnímáno jako nepřátelský krok. Ivanov proto navrhuje vytvoření „kontaktní skupiny“, která by přivedla dohromady zástupce z Ruska, Ukrajiny, USA, Polska, Německa, Francie a Velké Británie a řešila by vývoj na Ukrajině. Podobné kontakty jsou nutné mezi západem a Ruskem kvůli islámským radikálům. Ivanov ale není moc velkým optimistou. Podle něj je nyní celá situace velmi osobní a ani na jedné straně není dostatečná politická vůle k podobnému kroku.

Zdroj: WSJ


Čtěte více:

Levná ropa sráží Putina do kolen
14.10.2014 16:00
Ruská ekonomika aktuálně čelí několika rizikům, včetně sankcí Západu. ...
Pět důvodů, proč Putin na Ukrajině neuspěl
17.10.2014 13:01
Vladimír Putin se spojením osmi rusky hovořících oblastí na Ukrajině s...

Váš názor
  • bolsevicko kapitalisticti americani = tupci
    05.11.2014 14:49

    Ty bolsevicko kapitalisticti americani vsechno rozmrdaji, vsude zpusobi obcanske valky, radeji se stahnou a prizivuji tu stranu, ktera je jim blizsi, ale tim jen neustale prilevaji olej do ohne, to je teda debilita. Ostatni se jen hadaji kdo je v pravu, to je jako se tady hadat, jestli byla driv slepice nebo vejce. Takovejch rozesravnejch valek amikama nikdy v historii nebylo, to budou chtit dovest az k celosvetove treti valce ?
    .
    •  
      05.11.2014 15:00

      Prvni bylo vejce - slepice jsou ptaci a ti se vyvynuli z dinosauru, lze dohledat prvniho ptaka, staci kdyz ho nadefinujes od kdy je ptak a od kdy uz dinosaurus. Ano, kdyz pada strom a nikdo tam neni tak strom stale vyda zvuk - vlneni ve vzduchu. Sklenice je zpoloviny plna, protoze jeji pocatecni stav na konci vyroby je "prazdna", tedy cokoliv navic ji z casti naplnuje. Proc tohle lidi nechapou a porad to vytahuji jako filozoficky problem...
      Mezernik
      •  
        05.11.2014 15:23

        Ty seš myslitel, úplnej novej Kant, ale praktickej budeš asi jako hrábě do kapsy. Jinak bys věděl, že sklenice není na konci výrobního procesu prázná, ale naopak úplně plná vzduchu.
        ..
        •  
          05.11.2014 15:29

          technicke detaily, ktere povazuju za samozrejmost vynechavam
          Mezernik
  • titulek
    05.11.2014 11:03

    Na tom článku je nejlepší ten titulek. Docela vypovídá o současném stavu a v něm je třeba hledat příčiny problému Ukrajina.
    sanin
  • putin chujlo
    31.10.2014 21:38

    Slava Ukraine....smrt ruským okupantam
    bandera
  • Jessie, CETV a spol, nepridame se?
    30.10.2014 18:15

    :-) Hele to s tim Zemanem neni spatny, znam jeden podnik, sleza se tam parta demokraticky smyslejicich poklidnych a umirnenych idealistu. Nejake ty naloze pod auta na Vaclavak taky sezenu, Andrej nam to natoci na kameru, s Tondou Blanikem sepiseme manifest, soused vzduchovkou picne par turistu, aby to bylo mezinarodni a mohli jsme tak pozvat NATO. Suma sumarum, do 3 dnu je Zeman v Polsku a my si rozdelime nejake ty zle diktatorske komunisticke podniky. Co rikate, dem do toho?
    Mezernik
    •  
      30.10.2014 18:31

      ... já na to říkám: jdi do toho, nemám s tím nejmenší problém. Asi nedopadneš dobře, ale ani s tím nemám problém.
      ☺lolek☺
      •  
        30.10.2014 18:46

        Nezklamal
        Mezernik
        •  
          31.10.2014 15:01

          http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Docent-Robejsek-Americane-nemaji-silu-aby-vladli-celemu-svetu-Putin-si-opravnene-nechce-nechat-vnucovat-politiku-Zapadu-ktera-nema-vysledky-343964
          mša
          • a kdo tvrdí
            31.10.2014 17:00

            že chtějí USA vládnout celému světu? To si komouši zafixovali do palice jakousi rádoby zaručenou pověru, kterou tady omýlají už 100 let a přitom amíkům vůbec o takové ambice nejde. Přitom není nikdo schopen předložit jediný důkaz. Dokonce je zajímavé, že už o tom samém pindali němci před válkou. Prostě svět pomlouvá USA kde může, ale pak všichni škemrají, aby v případě různých krizí za ně tahali kaštany z ohně. Tím nechci znevažovat pana Robejška, ten to má v hlavně srovnaný. Horší jsou písálci, kteří jeho slovům dají naprosto opačný smysl.
            Jesse
            • to jessinkovi
              05.11.2014 14:40

              ty jsi naprosto vedle jako vzdy, nech se lecit v bohnicich, prosim te, je to pro tvoje dobro, bude ti tam lip, tam s tebou budou vsichni souhlasit, ano ano jessicku
              doktor
  • Zase lži a keci
    30.10.2014 16:02

    Článek je manipulativní divím se Patriii je jej publikuje. 1) Politici EU a USA jezdili osobně podporovat majdan. Kdyby Janukovic se choval jako současné vedení tak byl už na Ukrajině byl klid. Kdo vyhrožoval Janukovičovi, pokud by zasáhnul proti Majdanu. EU a USA ale silové řešení podporuje na východě a financuje tamní válku. Jaká podivná změna politiky. 2) "Robert Skidelsky z University of Warwick se domnívá, že popsaná situace může mít tři příčiny: Buď se ruská vláda domnívá, že hovoří pravdu, nebo lže lidem, nebo lže sama sobě." -- Úmyslně ignoruje další možnosti. A to, že se Západ domnívá že Buď se Zádpad domnívá, že hovoří pravdu, nebo lže lidem, nebo lže sám sobě." Kolikrát se EU a USA stalo že se mýlil. Irák, Lýbie, Sýrie atd ..
    martanus
    • Re: Zase lži a keci
      30.10.2014 16:36

      Článek je objektivní, což rudí bastardi neunesou. Vytáhni tu hlavu z okupantské kgbácké prdele a začni se chovat jako člověk. Nebo blij do Rudého práva. Ukrajinci mají nárok na stejný život jako Ty. Janukovič je zradil koupen krvavými rubly.
      Voloďa
      • :o)
        30.10.2014 17:18

        Jak současná ukrajisnká vláda . Klasika nadávky a kecy. Ukrajinci mají právo na slušný život. Problém je že jdou špatnou cestou. A ti kdo je ted vedou, dělají vše proto aby se měli ještě hůř.
        martanus
        • Re: :o)
          30.10.2014 17:22

          Což je názor rudého bolševického noka. Zrádce Janukoviče, který slíbil cestu na západ a zaprodal se, evidentně hnali. Díky západu, že podporuje demokraty, stejně jako kdysi nás.
          Voloďa
          • Keci
            30.10.2014 17:36

            Nezaprodal. Jen byl slaboch a myslel na lidi a sebe. Kdyby nebyl mněký vypořádal by se s majdanisty podobně jako Porošenko s východem. A kdyby nemyslel na lidi podepsal by dohodu nevýhodnou dohodu pro ukrajinu. Proč EU nenabídla Janukovičovi to co Jacenukovi? Přemýšlejte někdy bolševiku.
            martanus
            • myslel...na Sebe.. !!
              31.10.2014 14:43

              velmi správně !. . aproto rozkradl či vytuneloval z Ukrajinské vlasti , země . neuvěřitelné miliardy USD ... bravo kamaráde..! ... nebudeš stejného ražení = zloděj ?
              kominík
            • Re: Keci
              30.10.2014 17:49

              Uniká ti stav jeho jeho konta a majetku. je to jídáš , který chtěl naposlední chvíli zvrátit cestu od bolševika na západ. Klidně se odstěhuj do ruska, nebo tady nezvracej. Na rozdíl od jídášů se od prasárniček ti samí rusové, co protestovali proti české okupaci hlasitě ozvali. To neokecáš. To je fakt a byli to hrdinové, ne vlezdoprdelnící jako ty..Tobě evidnetně okupace a bezprácí vyhovuje. Máš prdel v teple. Čest americe.
              Voloďa
  • Ubohá trapná propaganda
    30.10.2014 14:15

    Tenhle článek napsal trapný nedomrlý pošuk. Prezident Janukovič byl řádně demokraticky zvloný prezident/r.2010 porazil ve volbě Tymošenkovou/. Jestliže je svržen ozbrojeným pučem a nikoli novými demokratickými volbami odvolán z funkce ,pak to vypadá každopádně zvláštně. Co kdyby se nějací ozbrojenci nyní shromáždili na Václaváku, rozbíjeli tam výlohy, zapalovali auta a řvali :"Pryč se Zemanem". Přijela by policie, začaly by vzájemné přestřelky a nakonec by Zemen uprchl někam do Polska, protože by na něj samozvanci vydali zatykač. Takže opravdu normální průběh ???????? Západ měl v Majdanu své prsty, tak jako vyrobil falešnou záminku pro útok na Irák 2003, kde pak zahynulo 150 000 nevinných civilistů. V Pentagonu a Bílém domě sedí prasata a brutální vrazi.
    xiluodu
    •  
      30.10.2014 16:25

      ... je mojí velkou radostí, že máme Pentagon.
      ☺lolek☺
      • putin chujlo
        01.11.2014 10:37

        Pokud by Zeman kradl statni penize a budoval hrady a zamky a za statni penize nakoupil zlate hajzliky ta utok na Vaclavaku na fizly byl by naprosto spravny
        bandera
    • Re: Ubohá trapná propaganda
      30.10.2014 14:33

      Nezlob se, ale to cos napsal xiluodu, je nedomrlý komunisticko-fašistický blábol. Naproti tomu článek je celkem zajímavý.
      rac
    • Re: Ubohá trapná propaganda
      30.10.2014 14:26

      Jo, jo . Pravda takové dementní bolševické chudáky tvého typu, co lezou do prdele i Stalinovi bolí. Jen si zvykej rudochu.
      demokrat
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data