Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB sazby nemění, intervenční režim na koruně pokračuje

ČNB sazby nemění, intervenční režim na koruně pokračuje

06.11.2014 13:06, aktualizováno: 6.11. 15:53
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Bankovní rada ČNB na svém dnešním jednání rozhodla ponechat úrokové sazby na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba zůstává na 0,05 %, diskontní sazba na 0,05 % a lombardní sazba na 0,25 %.

Bankovní rada ČNB také rozhodla nadále používat devizový kurz jako další nástroj uvolňování měnových podmínek a potvrdila závazek ČNB v případě potřeby intervenovat na devizovém trhu na oslabení kurzu koruny tak, aby udržovala kurz koruny vůči euru poblíž hladiny 27 CZK/EUR.

Bankovní rada ČNB zopakovala, že uvedený kurzový závazek považuje za jednostranný. To znamená, že ČNB bude bránit přílišnému posílení kurzu koruny pod úroveň 27 CZK/EUR svými intervencemi na devizovém trhu, tj. prodejem korun a nákupem cizích měn. Na slabší straně hladiny 27 CZK/EUR nechává ČNB kurz pohybovat dle vývoje nabídky a poptávky na devizovém trhu.

Na tiskové konferenci ČNB následně promluvila také směrem k očekávanému vývoji českého hospodářství. Pro letošní rok snížila výhled růstu HDP na 2,5 %, přestože dříve počítala s hodnotou 2,9 %. Měnová autorita zároveň přistoupila ke zhoršení odhadu pro rok následující, kdy očekává obdobný růst jako v letošním roce, namísto v červenci avizovaných 3 %. Co se týče inflace - ČNB pro čtvrté čtvrtletí 2015 snížila očekávání na 1,5 %, což představuje o 50 bps nižší úroveň, než kterou autorita odhadovala dříve.

ČNB zároveň zopakovala, že neukončí intervenční režim na koruně před rokem 2016. Bankovní rada nedebatovala o možnosti dalšího uvolnění kurzového režimu na koruně.

Komentář makroanalytika ČSOB Petra Dufka:

Napjatě očekávané zasedání bankovní rady rok po devalvaci bylo završeno jasným poselstvím. ČNB neuvažuje o změně kurzového režimu a to ani při současném snížení výhledu inflace i odhadu ekonomického růstu pro následující rok. Další devalvace tak není na stole a jak vyplynulo z tiskové konference po zasedání, v úvahu nebyla brána ani jako možná alternativa. Na čas tak končí debata o tom, zda intervenční hranice na úrovni 27 CZK/EUR není s ohledem na nízkou inflaci a zhoršené vyhlídky ekonomiky přece jen nízko.

Jak se zdá, ČNB je velmi spokojená s výsledky devalvace ať už z pohledu inflace tak z pohledu celkové hospodářské situace. Snižuje sice prognózu směrem dolů, ale příčiny tohoto zhoršení vidí především v zahraničí. Ať už jde o nižší inflační tlaky v eurozóně, slabší než očekávaný ekonomický růst a nižší euribory. Naopak nízkou cenu ropy – která nepochybně bude tlumit inflaci i v ČR – vnímá jako pozitivní nákladový šok pro českou ekonomiku.

Ve své nejnovější prognóze ČNB očekává ekonomický růst v letošním a příštím roce 2,5 %, což je zhruba půl procentního bodu pod minulým výhledem. A o stejnou hodnotu snížila i inflaci očekávanou pro konec příštího roku. Zároveň prognóza – na rozdíl od té minulé – očekává ukončení kurzového režimu o něco později (v úvodu roku 2016, původně ve třetím čtvrtletí 2015), čímž se dostává do souladu s dřívějším postojem bankovní rady. Pozdější bude (podle této prognózy) i růst krátkých tržních úrokových sazeb. Mělo by k němu dojít až ve druhém čtvrtletí 2016, kdy by tříměsíční pribor měl prolomit hranici 1 %.

Fakticky jde o zreálnění výhledu centrální banky nicméně i tak jej považujeme za poměrně optimistický. Alespoň pokud jde úrokové sazby. Myslíme si, že kurzový závazek nebude až tak snadné opustit a hned zvyšovat úrokové sazby. Předpokládáme proto, že k obojímu dojde později a mezi těmito kroky navíc uběhne přece jen více času. „Normalizace“ úrokových sazeb proto bude podle našeho názoru probíhat déle a pomaleji.

Druhou pochybnost vyvolává přesvědčení centrální banky o výrazném zrychlení růstu mezd v podnikatelském sektoru. Byť se naší ekonomice daří už v letošním roce, růst mezd zůstává stále velmi umírněný a nepředpokládáme, že dojde k jeho silné akceleraci už v příštím roce. Ačkoliv zatím nemáme k dispozici podrobnou prognózu ČNB, stačí uvést, že minule centrální banka předpokládala, že mzdy porostou o více než 5 % už příští rok.

Zdroj: ČNB


Čtěte více:

Výsledky Fortuny za 9M: Nárůst objemu sázek i provozního ziku
06.11.2014 8:06
Společnost Fortuna, největší středoevropský provozovatel kurzových sáz...
KB: Úvěrový trh ožívá, náklady rizika nadále rekordně nízko (komentář analytika + doporučení)
06.11.2014 9:06
Komerční banka hospodařila ve 3Q14 se ziskem 3,27 mld Kč, což je mezi...
Rozbřesk - ČNB na výročí intervence zhorší prognózu, koruna bude sledovat doprovodné komentáře
06.11.2014 9:25
Dnes ČNB na pravidelném zasedání představí listopadovou prognózu a bud...

Váš názor
  • Co když je to úplně jinak?
    12.11.2014 11:31

    Lidově o cizí České národní bance a naší budoucnosti - See more at: http://blisty.cz/art/75129.html#sthash.NJwclybs.dpuf
    jožin
  • Vliv měnového kurzu na HDP
    12.11.2014 9:06

    Pro lepší pochopení Kurzového a monetárního vývoje české ekonomiky po roce 1989 ve vztahu k inflaci a hrubému domácímu produktu doporučuji prostudovat si např. diplomovou práci pana P.Macha z r 1999. http://www.petrmach.cz/DIPLOMKA.htm Pokud chceme posunout tuto zemi v před ,musíme k tomu být náležitě intelektuálně vybaveni, abychom prorazili mýty v nás i kolem nás.
    jožin
  •  
    06.11.2014 16:51

    Hoši, "děkujem". Ještě že se držíme koruny a díky tomu nám můžete toto předvádět ze svých far. Super!
    sgt.Mike
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data