Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
My jsme velká země, vy malá. Tak si nevyskakujte

My jsme velká země, vy malá. Tak si nevyskakujte

16.12.2014 15:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Lidé se často zajímají o to, proč bychom se měli starat o celkový produkt. Koneckonců, třeba taková Indie má mnohem vyšší produkt než Nizozemí, ale její životní standard je mnohem nižší. Neměli bychom se zajímat jen o HDP na hlavu či jiné měřítko příjmů na obyvatele? Není to pouze teoretická otázka, má význam i pro ekonomickou politiku. Například japonský produkt utrpí kvůli klesající populaci, ale pro příjmy na hlavu nebude žádnou katastrofou. Téměř nikdy se ale při posuzování celkového produktu a produktu na hlavu nemluví o jedné důležité věci. Celkový produkt nemusí být tím správným ukazatelem životního standardu, ale je velmi důležitý z hlediska vojenské síly. Nizozemí může být bohatší, avšak jen těžko budeme pochybovat o tom, jak by dopadla jeho válka s Indií.

Celkový produkt je v podstatě kombinací velikosti populace, technologické vyspělosti a velikosti stávající zásoby kapitálu. Hodně vědců se domnívá, že výše celkového produktu byla rozhodující pro to, kdo vyhráli druhou světovou válku. Ve chvíli, kdy se proti Německu a jeho spojencům postavily Spojené státy a SSSR, bylo rozhodnuto. Rozdíly v ekonomické síle jsou patrné z následující mapy, která používá data ze studie „The Economics of World War II: Six Great Powers in International Comparison“. Jde o výši produktu zemí na obou stranách konfliktu:

obr3

Podobná logika platila i během občanské války v USA. Konfederace měla sice lépe vycvičené vojsko, ale nakonec podlehla síle průmyslu a větší populace Unie. Skeptici mohou namítnout, že se najdou příklady malých zemí, které porazily zemi mnohem větší. Hovořit bychom mohli třeba o Vietnamu. Zde ale byla definice vítězství jiná než u druhé světové války. Nikdy nemohlo dojít k tomu, že by vietnamské jednotky okupovaly Washington. Dnes naštěstí velmoci příliš často neválčí. Doufejme, že dlouhý mír bude pokračovat i nadále. Ale to neznamená, že vojenská síla už není důležitá. Velké země stále vyvíjejí tlak na ty malé. Příkladem je Čína – její ministr zahraničí řekl v roce 2010 ke konfliktu týkajícímu se Singapuru následující: „Čína je velká země a ostatní země jsou malé. To je prostý fakt.“

Když porovnávám produkt Číny a USA, hodně lidí to komentuje s tím, že jde o irelevantní pohled. Neměli bychom ale podceňovat fakt, že podle parity kupní síly je nyní největší ekonomikou světa země, která není liberální. Rostoucí moc Číny je podle mého názoru jedním z důvodů, proč by si Spojené státy měly udržet růst populace díky přistěhovalcům. Miles Kimball z University of Michigan k tomu říká: „Ve 21. století bychom měli přilákat více lidí a ne zabírat více půdy. Je to klíč ke zvyšování bohatství a tudíž i národní moci. Stačí jen otevřít dveře imigrantům stejně, jako jsme to dělali v 18. a 19. století. Klíčem pro zachování americké dominance je strategie přeměny lidí jiných národností na Američany.“

Autorem je ekonom Noah Smith.

Zdroj: Bloomberg



Váš názor
  • Stačí jen otevřít dveře imigrantům ...
    17.12.2014 10:44

    složitá definice ! Po hrůzném měsíci "eleven" a obratu v imigračních USA podmínkách v roce 2009 - je prý hlavním motivem toužících po zelené kartě svoboda, volnomyšlenkářský prostor a realizace vlastního snu Made in America. Idee se mění v času i prostoru. "Imigrační " politika made in China je pro mnohé ještě lákavější. Zejména pro Ty, vlastnící Big know how. Jakou politiku - imigrační - nastaví Evropa a koho do našeho Greene EUrolandu naláka, na to jsem velmi zvědavá.
    AMN
  • Proti proudu
    17.12.2014 9:43

    Tak to my, Češi, jdeme od roku 1848 proti proudu. A velmi úspěšně. Když jsem řekl, že jsem z Prahy, zeptali se mě Angličané: "A je Jugoslávie součástí Sovětského svazu?"
Aktuální komentáře
24.04.2024
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m