Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zázrak se nekoná, západ vítězí

Zázrak se nekoná, západ vítězí

24.12.2014 10:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Je těžké říci přesně, kdy k tomu došlo. Ale někdy po přelomu tisíciletí začali ředitelé velkých mezinárodních společností tvrdit, že starý unavený Západ má už nejlepší roky za sebou a budoucnost patří rozvíjejícím se trhům. Od Unileveru po GlaxoSmithKline byly překopány investiční plány a kapitál začal proudit do zemí jako Brazílie, Rusko, Indie a Čína. Pomalu rostoucí vyspělé ekonomiky byly opomíjeny, všichni hleděli východním směrem. Po korporacích následovaly portfoliové investice, každý chtěl svůj díl na bohatství nových trhů.

Popsaný vývoj ještě více posílil kvůli globální krizi, tvrdilo se, že Západ už má dost. A to samé mělo platit o kapitalismu. Vyspělé ekonomiky se propadaly, Asie ale uháněla dopředu a mělo dojít k celkovému přesunu moci od americko-evropské hegemonie k Číně, Indii, jihovýchodní Asii a Latinské Americe. Centrální banky na Západě ve snaze vypořádat se s krizí tiskly peníze, návratnost v těchto zemích klesla k nule a peníze začaly proudit do rozvíjejících se trhů. Investiční bankéři mají rádi extrapolaci a vše se tak změnilo v mantru ničím neohroženého růstu zemí BRIC a dalších nových ekonomik.

S koncem roku se obvykle díváme na jeho nejdůležitější události a přemýšlíme o tom, jaký bude další vývoj. Jedna věc v tomto smyslu vystupuje do popředí: Letošní rok byl rokem, kdy definitivně zemřel růstový příběh rozvíjejících se trhů. A k překvapení všech došlo k oživení Západu. Neznamená to, že by chudší země měly přestat dohánět ty bohatší. Pokud budou dobře spravovány, nic se na tom nezmění. Ale tempo uzavírání této mezery bude mnohem pomalejší. A jak nám ukazuje krize v Rusku, cesta bude plná výmolů a nerovností. Donedávna jsme ale úplně zapomínali na to, že rozvíjející se trhy jsou téměř z definice nestabilní.

Teorie, že země jako Čína mohou během 20 let dokázat to, co Západ dokázal během 150 let, byla příliš růžová. Jak říká ekonom George Magnus, v historii nenalezneme příklad, kdy by velká země dokázala růst dvojciferným tempem déle než 10 let. Mnozí ale takový vývoj u Číny a jiných zemí automaticky předpokládali. Realita je taková, že tyto ekonomiky narážejí do takzvané „pasti středních příjmů“. V první fázi jejich rozvoje totiž těží z otevření trhů, budování základní infrastruktury a adopce nových technologií. To lze učinit relativně jednoduše, ale nelze z toho těžit neustále. Nakonec dojde k růstu mezd, poklesu konkurenceschopnosti a země vstoupí do těžší fáze. Pak potřebuje zlepšovat vzdělávací systém, fungování trhů a daňového systému, musí vybudovat důvěryhodné instituce, podporovat inovace a vládu práva.

Západní korporace znatelně vystřízlivěly. Jsou rozladěny z toho, že v rozvíjejících se zemích je těžké domoci se intelektuálních a majetkových práv. A příchod nové střední třídy se protahuje. Řada rozvíjejících se ekonomik se spoléhala zejména na exporty do západních zemí, po globální krizi se otočily směrem k investicím financovaným dluhem. I tato fáze je ale nyní blízko svému konci, včetně vysokých cen komodit, ze kterých profitovaly země jako Rusko a Brazílie. To, co probíhá v Rusku, je klasickým příkladem krize rozvíjejících se zemí. Není to ani zdaleka tak zlé jako v roce 1998, protože dnes má tato země mnohem vyšší rezervy a její veřejné finance jsou v lepším stavu. Ale základní vzorec zůstává: Nejdříve tečou peníze ze Západu do země, vytvoří bublinu a pak rychle odtečou. Výsledkem je hluboký ekonomický propad.

V podstatě všechny rozvíjející se akciové a měnové trhy letos oslabovaly. Proti tomu stojí oživení v USA, Velké Británii a některých dalších západních ekonomikách. Utažení jejich monetární politiky vede k omezení nabídky likvidity a odlivu kapitálu z rozvíjejících se ekonomik. Finanční krize prý ukázala, že západní kapitalismus už není životaschopný. Je tomu ale naopak. Ukázala, jak je odolný a schopný adaptace. Z dnešního pohledu můžeme říci, že USA a Velká Británie zvládly krizi pozoruhodně dobře. Zdá se, že jsme se z Velké deprese přece jen poučili. To samé se však nedá říci o Evropě, kterou brzdí ekonomické a politické hlouposti monetární unie.

Zdroj: The Telegraph


Váš názor
  • Rubl
    26.12.2014 21:13

    TO : --II-- Podívej se na graf USD s japonským Jenem za poslední 2 roky. Propad Jenu o 60 %, tedy stejné jako propad Rublu. BRICS, tedy Čína jde ke dnu ? Těžko, právě letos Čína předstihla USA v HDP dle parity - to je ti snad málo ?? Když se směješ Rublu, proč se nesměješ taky Jenu ??? Mimochodem naše Kč taky letos padla k USD, zatím o 15 %. Já se tomu směju , i kdyby padla o těch 60 % jako Rubl, bude mi to fuk. Ať žije Čína !
    xiluodu
    • Re: Rubl
      26.12.2014 21:43

      směr rublu :-) https://www.youtube.com/watch?v=vXfEG5pBKYk
      Scipio
    • Re: Rubl
      26.12.2014 21:35

      ... co to plácáš, trubko? http://zpravy.e15.cz/zahranicni/ekonomika/studie-cina-muze-byt-nejvetsi-ekonomikou-sveta-uz-za-jedenact-let-1148750#utm_source=rubrika-zahranicni&utm_medium=selfpromo&utm_campaign=e15rss#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink
      ☺lolek☺
  • Neoznaceny sikmoocka
    25.12.2014 0:20

    http://youtu.be/qfwo7JHvLMM To si snad Ting Tongove delaji legraci! Prorusti radikalove jsou podporeni neoznacenyma cinskyma muzikama. Zrejme nase varovani nebyla vyslysena, jsem pro uvaleni ekonomickych sankci na Cinu. Na rusko sankce zabraly, Cina bude hracka.
    Mezernik
  • K smíchu
    24.12.2014 14:35

    Směšný článek. Západní země prý směřují skvěle vpřed a BRICS a jiné země Východu se potácí v problémech. Jak si tedy opravdu vede ZÁPAD ??? Japonsko je v recesi,dvě čtvrtletí po sobě jim ekonomika klesla. EU 28 se plácá těsně nad NULOU, někteří /Itálie už mají také recesi/ . EU stále kvantitativně uvolňuje = tiskne ničím nekrytý papír ve velkém. A USA ??? Tam mají od 16.12.2008 už sedmým rokem úroky na NULE, což nikdo nikdy neviděl. 2.12.2014 překonal hrubý státní dluh USA částku 18 bilionů Dolarů = 105 % HDP. Američané rostou díky růstu svého dluhu. Jejich státní dluh letos stoupne o 800 miliard Dolarů. Je to snad málo ? Je to 5 % jejich HDP. Západní civilizace rychle stárne. Projeďte se někdy dopoledne tramají /autobusem/ po naší Praze, Brně, Plzni,.... a dívejte se kolem sebe. Jenom samý důchodce s holí, berlemi, pojízdnou taškou,.... rychle stárneme, stáváme se společností penzistů. Tím definitivně ztratíme dynamiku.
    xiluodu
    • Re: K smíchu
      25.12.2014 10:05

      ano - travaje jsou plné důchodců, protože kdokoliv z mladých kdo mohl, tak už tenhle bordel opustil a pracuje za dolary. Kdo chce pracovat za rubly za které si už druhý den koupíš daleko méně než v den kdy jsi dostal výplatu ? BRICS a všude jinde kde jsou Rusáci jde ke dnu. Porovnej si graf USD s rublem. Ten nelže jako ty. Tam je přesně vidět jak se věci mají. A popularita Putina v Rusku se dá porovnat s popularitou Hitlera.
      --II--
    • Re: K smíchu
      24.12.2014 16:08

      dobry článek,lekce ekonomie,za A+.
      dave hanus
    • Re: K smíchu
      24.12.2014 16:05

      když se byznis používá jako moc diktaturou tak to pokřiví trh což vede k ekonomickym zvěrstvum jako venezuela a rusko "putinstan",i eu.je politickými birokratickymi zásahy znevyhodněna oproti us.a asi,!
      dave hanus
    • Kremlopytnik
      24.12.2014 14:43

      kdybys nebyl bolsevik, nenadavas a koupis podil v sanatoriich a pohrebnich sluzbach, jako Andrej. Neni to zadna Ruska recese, jen korekce ve vecnem rustu kterou si Putka muze prat leda tak k Vanocum.
      Mezernik
    • Re: K smíchu
      24.12.2014 14:42

      K smíchu seš maximálně ty. Počítá se tlačenka v lednici ne virtuální dluhy. Kdyby západ x let stagnoval, životní úroveň je pořád nesrovnatelně vyšší. Když skáčeš do výšky 50 cm, máš se kam zlepšovat. Když skáčeš 2 metry, není téměř kam...
      xx
      • Kdyz je rec o tlacence
        24.12.2014 14:44

        http://youtu.be/k7M3xhRWizA
        Mezernik
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university