Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ropný

Ropný "rebound", nebo nová kapitola dějin?

30.12.2014 18:00
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Letošní rok na finančních trzích nabídl celou řadu zajímavých příběhů. Jedním z těch nejdramatičtějších a nejdůležitějších je bezesporu pokles cen ropy. Černé zlato totiž svým propadem o desítky procent na trhy vneslo paniku, mísící se s nekonečným nadšením. Stejně jako i investice na finančních trzích má totiž také pokles cen ropy své vítěze a poražené.

Mezi vítězi najdeme země jako Turecko, či Indie, pro které představuje ropa jednu z klíčových importních položek běžného účtu. Pokles její ceny pak implikuje celou řadu důsledků, počínaje lepším příspěvkem zahraničního obchodu hrubému domácímu produktu a konče úsporou zdejších podniků a domácností.

Na straně druhé stojí exportní země v čele s OPEC. Právě těm vývoz ropy tvoří velkou část jejich státních rozpočtů a pokles cen zvyšuje tlak na financování jejich deficitů. Kromě obligátního Ruska, dopady pocítí země jako je Nigérie, Venezuela či Irák. Například pro Irák zasažený neustálými vojenskými střety poté ekonomický problém dostává další rozměr, neboť může již tak vnitřně nestabilní zemi dále polarizovat.

Pro obě strany „ropného duelu“, a také všechny hráče na světových finančních trzích, pak vystává klíčová otázka – jaká je budoucnoust černého zlata?

Podle mnohých je současný výpadek v cenách ropy pouze dočasným jevem. Z jejich pohledu je nejlepší strategií postupné budování pozic a vyčkávání na rychlý „rebound“. Právě příští rok pak může sehrát klíčovou roli. Během něj by totiž měla ekonomika zužitkovat pozitivní nákladový šok a rozhýbat svá hospodářská kolečka. Od spotřebitelů (především těch méně bonitních) se čeká růst výdajů s tím, jak jejich peněženky relativně nabobtnají díky nižším nákladům vydaným na benzín. Od firem pak nárůst ziskových marží, kterým zespoda pomůže pokles ceny vstupů. Především pak má ale komodita podle zastánců krátkodobého výkyvu postupně najít cestu zpět k výrazně vyšším hodnotám. Dopomoci tomu má uzavírání podnikatelské činnosti neprofitabilních těžařů, kteří při současné ceně neoperují na svých průměrných variabilních nákladech. Řeč je především o dražších severoamerických těžařích, u nichž je těžba z břidlicových nalezišť náročnější. Právě u jejich postupného opouštění trhu pak můžeme logiku vystavění pozic zakončit konstatováním, že boom nekonvenční těžby zapříčinil převis nabídky ropy nad poptávkou a poklesem na nabídkové straně dojde k návratu do dřívější rovnováhy.

Pokud by zastánci rychlého reboundu měli pravdu, stálo by za zvážení postupné investování do akcií těžařských firem či dodavatelů ropných zařízení. Právě ti by se mohli zařadit po bok leteckého, automobilového či spotřebitelského průmyslu, které by měly v první fázi nižších cen profitovat z pozitivního nákladového šoku a na nichž je budování pozic poměrně lákavou strategií. 

Nicméně, co když současný pokles cen ropy není vychýlením z rovnováhy, ale její celkovou změnou? Pak by přece stavba pozic na akciích ropných těžařů, kteří své investiční projekty vystavěli na premisi daleko vyšších cen ropy, mohla představovat vysoce nerentabilní strategii. I proto se vyplatí zauvažovat nad opačným scénářem, tedy situací, kdy nízká cena ropy přetrvá. O tom však více zase zítra...

 

 


Váš názor
  • Odpověděl na vaši otázku předem
    31.12.2014 15:47

    Ano, pan Rockefeller & His Family odpověděli na Vaši dnešní otázku předem. Jejich informace jsou rychlejší než vaše ze lžimédií: http://www.bloomberg.com/news/2014-09-22/companies-pledging-action-as-leaders-set-to-talk-climate.html
    Detective
    • Re:
      02.01.2015 10:22

      Stejně si myslím, že se rozhoupali pozdě.
      A.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data