Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Pravděpodobnost odchodu Řecka z eurozóny nebyla nikdy větší než nyní

Víkendář: Pravděpodobnost odchodu Řecka z eurozóny nebyla nikdy větší než nyní

03.01.2015 13:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Vypadá to, že ten příběh je už starý jako řecké báje a pověsti. Řecká vláda opět padá, a to kvůli rozpočtovým škrtům. Politické strany, které se staví proti nim i proti celému programu finanční podpory, sbírají body. Pokud v nových volbách dostane šanci krajně levicová strana Syriza, nastane hra s Německem. Postoj Syrizy je velmi jednoduchý a pochopitelný. Chce více výdajů a méně dluhu. Konkrétně požaduje zvýšení výdajů na potravinové lístky, zdravotní péči, obnovu dodávek elektrické energie pro domácnosti, které si ji nyní nemohou dovolit. A také požaduje restrukturalizaci dluhů, které i přes jejich předchozí snížení dosahují 175 % HDP.

Bankéři se samozřejmě domnívají, že takové požadavky jsou „horší než komunismus“. Jak ovšem poukazuje třeba Wolfgang Münchau z Financial Times, na těchto postojích není nic radikálního, i když sama strana radikální být může. Je nesmyslné chtít po někom vrácení peněz, pokud je prostě vrátit nemůže. Takové snahy se s úspěchem nesetkají a budou-li pokračovat, povede to pouze k ještě hlubší recesi. V případě Řecka bychom ale měli hovořit spíše o největší depresi v historii.

Německo ovšem na změny v utahování a snížení dluhu nikdy nepřistoupí. Obává se, že strany jako Podemos ve Španělsku by požadovaly podobné ústupky, jaké získala Syriza. Německo se tak drží stále stejného plánu. Řecko podle něj musí pokračovat v utahování a reformovat svůj trh práce. Jinak se předpokládá, že ho Německo z eurozóny vykopne. Kdyby to nestačilo na to, aby lidé Syrizu nepodporovali, nastoupí ECB. Ta Řekům připomene, že by stejně jako v případě Irska mohla stáhnout podporu, které se z její strany dostává domácím bankám, aby se udržely nad vodou.

To samé, co píšu nyní, jsem mohl napsat před dvěma lety. Tehdy se v Řecku také konaly volby a zdá se, že se od té doby nic významného nezměnilo. Ale tak to není. Německo i Řecko se totiž dnes domnívají, že mají silnější pozici. To znamená, že tu je vyšší pravděpodobnost, že obě strany začnou blafovat. Kdyby se tak stalo, zjistí nakonec, že druhá strana neblafuje. A Řecko by odešlo z eurozóny. V roce 2012 nemohlo Německo něco takového připustit, i když by to nejraději udělalo. Panika na dluhopisových trzích se totiž šířila do Španělska a Itálie a panovaly obavy z dominového efektu. Pokud by odešlo Řecko, mohlo to samé nastat u ostatních zemí. A kdo by pak chtěl držet jejich dluh, který by byl z eur převeden na liry a peseta? Šířila se panika, kterou zastavila až ECB, která použila zázračná slova: „Vše, co bude třeba.“ Dnes nejsou problémy v Řecku schopny zvýšit výnosy italských či španělských dluhopisů. Německo se tak může domnívat, že si s Řeckem může pohrávat bez toho, aby hrozila katastrofa či zkáza eura.

Řecko samotné si v roce 2012 také nemohlo odchod z eurozóny dovolit. Mělo takzvaný primární deficit, což znamená, že i kdyby neplatilo úroky, jeho výdaje by převyšovaly jeho daňové příjmy. Pokud by tedy v té době přišel default, řecká vláda by stále musela šetřit. V nové situaci by ale této zemi už nikdo nepůjčil a úspory by tedy musely přijít okamžitě. Nebo by mohlo dojít k tištění peněz, pak by ale vzrostla inflace. Pokud by Řecko v té době hrozilo odchodem, bylo by to jako výhrůžka sebevraždou. Dnes ale země dosahuje přebytku kolem 3 % HDP. Pravděpodobnost opuštění eura se tak zvyšuje. Řecko by stále muselo zachraňovat své banky, pravděpodobně by použilo tištění peněz. Dalo by se to ale zvládnout. Celý pohled také mění fakt, že v zemi je 25% nezaměstnanost.

Nacházíme se tedy v době, kdy Německo více než kdy jindy věří, že Řecko může odejít. A to samé platí u Řeků samotných. Ani jedna země to ve skutečnosti nechce. Ale není už ochotna platit jakoukoliv cenu za to, by se tomuto kroku vyhnula. Německo by ale mělo být opatrné. To, že se nyní žádná nákaza nešíří, neznamená, že tomu tak bude i nadále. Krize v eurozóně je krizí finanční, která se změnila v ekonomickou a politickou. Je pravda, že společná měna má morální základ, toho se ale nikdo nenají. V určitém okamžiku budou voliči příliš unavení papírovými monumenty míru a prosperity.

Autorem je Matt O'Brien.

Zdroj: The Atlantic, WonkBlog


Čtěte více:

Quo Vadis Řecko?
29.12.2014 12:28
Je rozhodnuto. I třetí kolo prezidentské volby skončilo bez úspěchu, a...
Rozbřesk - Řecko směřuje k předčasným volbám. Vyhraje Syriza?
30.12.2014 9:10
Včerejší neúspěch řecké vládní koalice sehnat podporu pro prezidentské...

Váš názor
  •  
    03.01.2015 19:58

    Řecko,Španělsko,Itálie, Francie, .......... Je načase,aby nešťasný pokus udělat z evropských států Velkoevropskou říši zn EU, co nejrychleji a pokud je to ještě možné ,řízeným, procesem skončil. Jinak se o to postarají ultra levicové nebo ultra pravicové strany napříč členskými státy a Evropa se po dlouhé době opět potopí do válečného stavu. Kdo bude na vině tentokrát? Merkelová? Putin ? USA ? Ukrajina ? Jedno je celkem jasné , největší utrpení zažijí obyčejní lidé , kteří si naivně mysleli , že je značka EU nositelkou blahobytu pro všechny , nejen pro bruselské úředníky a politiky.
    Karel IV
    •  
      03.01.2015 22:25

      Souhlasím s Tvým názorem . Mám ale obavu, že na "řízený" rozpad EU je již pozdě. O to bolestivější to bude pro evropské národy . Mám obavu, že zase budem čekat na amíky aby nám pomohli.
      Zikmund
      •  
        03.01.2015 23:42

        jaka to nahoda....
        Mezernik
        • mizerník
          03.01.2015 23:58

          Tak bolševik nám nepomůže úchyle. Proč náhoda? V rodině se pomáhá. Amerika nemůže za Eu..
          ...
  • Co je podstatné
    03.01.2015 19:50

    Jih Evropy musí provést reformy ne proto, že to žádá Německo, ale selský rozum. Ve své práci jsem léta čelil různým "skvělým" zákonům Řecka, Portugalska a Kypru a můžu odpovědně říct, že ani v málo rozvinutém Bulharsku a Rumunsku jsem se nesetkával s takovými nesmysly. S jistou rezervou věřím na schopnost Itálie, Španělska a snad i Portugalska něco změnit. Jsem ale skeptický ke schopnosti Řecka přiblížit se alespoň střední Evropě a asi by bylo lepší zaplatit jednorázovou cenu za jeho odchod z eurozony. Dnes už jsou na to mezinárodní instituce, banky, státy připraveny, tak je čas říct dost. Nač vysvětlovat Řekům, že socialismus je blbost, ať si to zkusí, my už to máme za sebou.....
    vlado
    • Re: Co je podstatné
      05.01.2015 1:25

      Řekové už si přece socík na dluh vyzkoušeli. Teď sklízí jeho trpké plody a nadávají na Angelu. Částečně právem, protože Německo jim slíbilo záchranu, pokud přijmou podmínky, které nebyly pro Řecko realistické. Teď je Německo hodí přes palubu, to nemůže zůstat politicky bez následků, které mohou být dost fatální. On totiž další problém může být ten, že Řecko rychle přestane splňovat standardy EU pro demokratický právní stát... (tedy pokud je splňuje dnes).
      Skeptik
  • Německé banky
    03.01.2015 17:59

    Komentář poněkud opomíjí, že záchranou Řecka Německo ve skutečnosti zachraňovalo hlavně svoje vlastní banky, které měly velmi významnou pozici v řeckých (bez)cenných papírech. Tato skutečnost je rozhodující, protože dnes už angažovanost Německých bank v Řecku zásadně poklesla a náklady případného defaultu tudíž samozřejmě kromě Řeků samotných ponesou mezinárodní instituce a ECB, Německo a jeho banky už přímo zasaženy nebudou. A nezapomínejme na zásadu, "Co je dobré pro Německo je dobré pro Evropu".
    Skeptik
  • Německé banky
    03.01.2015 17:59

    Komentář poněkud opomíjí, že záchranou Řecka Německo ve skutečnosti zachraňovalo hlavně svoje vlastní banky, které měly velmi významnou pozici v řeckých (bez)cenných papírech. Tato skutečnost je rozhodující, protože dnes už angažovanost Německých bank v Řecku zásadně poklesla a náklady případného defaultu tudíž samozřejmě kromě Řeků samotných ponesou mezinárodní instituce a ECB, Německo a jeho banky už přímo zasaženy nebudou. A nezapomínejme na zásadu, "Co je dobré pro Německo je dobré pro Evropu".
    Skeptik
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university