Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pokud historie nelže, superbýčí trh je u konce

Pokud historie nelže, superbýčí trh je u konce

19.01.2015 17:45

Prý se tak dělo v Kalifornii během zlaté horečky (polovina devatenáctého století). Lidé se tam o víkendech bavili tím, že chodili na zápas býků s medvědy. Systém fungoval jednoduše: Medvědů bylo málo a býků dost, býka proto před zápasem chytili a odřezali mu rohy. Ač šlo většinou o hbité a bojechtivé španělské plemeno, bez rohů tolik šancí nemělo. Jednou prý byla prorážka býka tak rychlá, že se obecenstvo, jehož argumenty byly podpořeny řadou palných zbraní, dožadovalo pokračování. Ovšem s býkem, který má rohy. A stalo se. K překvapení všech byl býk i v tomto zápase poražen. Grizzly je grizzly.

Používání výrazů „medvědí a býčí trh“ je časté, původ tohoto názvosloví není tak úplně jistý. Možná pochází od obchodníků s medvědími kůžemi. Ti při prodejích, které můžeme nazvat prodeje nakrátko, spekulovali na pokles ceny kůží. Možná je původ ve stylu boje medvěda a býka – první se krčí a „jde dolů“, druhý naopak prudce zvedá hlavu ve snaze napáchat svými rohy co největší škody.

Uvažuji o tom, kolik síly ještě současný akciový býk může mít. Třeba sektorový vývoj naznačuje, že už mohou ubývat. Uvidíme, co přinese současná zisková sezóna (viz i předchozí úvahy), ale nakonec to může zase vše skončit tak, že se naděje přesunou k té další. Ono je ale nejdůležitější nevidět vývoj jako dva extrémy – silný býčí trh, či naopak grizzlyho v plné síle. Trh může stagnovat, vykazovat černou, či naopak červenou nulu. A co takhle podívat se ve snaze o odhad býkových sil prostě na to, jak dlouho obvykle býčí trh trvá?

Pomůže nám v tom následující obrázek, kde na ose y najdeme počet let daného býčího trhu – konkrétně „počet po sobě jdoucích let rostoucích cen akcií“. Poučení je jasné: najdeme tu pět pětiletých býků, šestileté jen dva. První z nich se narodil v roce 1898, druhý v roce 2009. Jinak řečeno, současný býk je délkou svého života velmi, velmi výjimečný:

sous1

Ani tento primitivní pohled není bez háčků (a čárek?). Třeba Lukas Daalder z Robeco Investment Solutions poukazuje na to, že pokud nejsme „zajatci kalendáře“ (a měříme rok třeba od dubna do dubna), není současný cenový boom zase tak extrémní. Já bych ale obavy ze současného býčího extremismu krotil spíše následujícím obrázkem, který porovnává nejen dobu života býka, ale také to, jak nakynul:

sous2

Poslední cyklus je měřen do roku 2013 (za poslední rok si SPX připsal asi 10 %). Je jasně patrné, že ve srovnání s jinými cykly nejsme v žádném extrému, ani co se týče doby trvání, ani co se týče dosavadních zisků. Ona doba života býka je tu oproti prvnímu grafu měřena tak, že zde býk „žije“ i během období přechodného poklesu (v prvním grafu je to bráno jako jeho smrt). Zatímco v roce 2013 si trh připisoval cca 100 % zisky, býci v roce 2000, 1961, 1929, či 1987 prorazili mety násobně vyšší. Ale během své cesty také výrazně klopýtali.

Fůzí prvního a druhého grafu se nám tedy ukazuje následující: Z hlediska celkového růstu cen včetně period přechodných oslabení nejsme nyní v žádném extrému a minimálně z historického hlediska můžeme před sebou mít ještě dlouhou cestu nahoru. Z hlediska čistě ziskového nepřerušovaného období se ale už pohybujeme v dost velkém extrému. Rohy jsou uřezány, náš „superbýk“ by podle vývoje v minulosti měl už být se silami u konce. Opět čas na ozdravnou pauzičku? Zisková očekávání stále klesají (viz předchozí úvahy), PE u indexu SPX se ale stále pohybuje nad našponovanými 16.


Čtěte více:

Obama jako Nikola Šuhaj Loupežník – bohatým bere…
19.01.2015 9:16
Nejmocnější muž světa Barack Obama o víkendu představil svůj nový návr...
Hollande předpokládá, že ECB zahájí nákupy státních dluhopisů
19.01.2015 14:51
Francouzský prezident François Hollande dnes vyjádřil přesvědčení, že ...
Alea iacta est - v QE od ECB věří 93 % oslovených ekonomů
19.01.2015 15:12
Mario Draghi pravděpodobně v tomto týdnu ohlásí program odkupů dluhopi...

Váš názor
  • Bublifuk
    19.01.2015 18:43

    Díky za zajímavý článek. Jen mě to utvrdilo v tom, že jistá korekce je na místě a může přijít prakticky ze dne na den. Ostatně podle TA tomu vše nasvědčuje. Jinak z dlouhodobého hlediska si taky myslím, že růst můžeme ještě hodně dlouho a hodně vysoko. Nízká inflace, padající ceny energetických komodit, nízké úrokové sazby a expanzivní měnová politika, to všechno hraje jasně ve prospěch akcií. Jen bych upozornil na to, že Shiller P/E je teď na 26,5, což není úplně nejméně. Takže pokud indexy ještě půjdou výrazně nahoru, tak z toho vznikne možná největší akciová bublina v historii. Ono ty nízký sazby nemůžou být takhle napořád. A až ceny komodit půjdou zase nahoru a centrální banky začnou utahovat měnovou politiku, tak všem dojde, že to zdánlivě nízké P/E u akciových indexů bylo dosaženo uměle nafouklými zisky firem. A historie se bude opakovat. Takže to chce sledovat Shiller P/E a nenechat se oblbnout aktuálním fundamentem, protože za pár měsíců už může být všechno jinak.
    Nyk Lísn
    • Re: Bublifuk
      26.01.2015 12:30

      Jediná jistota je, že po tomto nezřízeném flámu přijde armageddon nevídaných rozměrů. Absolutní blud totiž je, že levná ropa (levné komodity obecně)znamená úlevu pro firmy a tím větší marže. Ty se jako vždy rozplynou v zápalu konkurenčního boje. A že zbude víc peněz v peněženkách zákazníků? Zdálo by se, že ano. Ale pravda je taková, že opět konkurenční boj o tyto nadbytečné šestáky dodatečný profit firem vynuluje. Zisk na zákazníkem utracenou korunu bude vždy stejný vykazující pouze růst ve výši nominálních mezd. Takže tzv. nullrunde. Levné komodity by spíše měly být signálem pro očekávaný vývoj poptávky. Samozřejmě pro toho, kdo ho chce vidět. QE od ECB není QE od FEdu. Tady jde o jen o roušku transferu peněz na hroutící se jih. Jestli tedy o něčem historicky největším na trhu hovořit, pak je to jeho zadlužení a přesycení tendenčními informacemi.
      jiri
    • Re: Bublifuk
      20.01.2015 13:30

      Proč uměle nafouknutými? Kde to je vidět? Pro absolutní většinu firem je cena ropy nákladovou položkou. Při její nízké ceně mohou růst marže obchodníků, ale ani to by nemělo být problém v podobě bubliny. Ti ty peníze vrazí jinam, doufejme, že ne do bublifuků.
      lime
    •  
      20.01.2015 1:01

      Ano, je to presne jako rikas. Vsichni si nastudujte P/E a urokove sazby! :-) To jsem zvedav, kdo se chyti. Vite, jak to myslim....
      Mezernik
Aktuální komentáře
19.04.2024
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data