Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Fed drží kurz - propad inflace vidí stále jako přechodný; první zvýšení úroků může přijít v létě

Rozbřesk - Fed drží kurz - propad inflace vidí stále jako přechodný; první zvýšení úroků může přijít v létě

29.01.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Nestává se často, aby vždy ostře sledované zasedání americké centrální banky bylo zastíněno jinými ekonomickými či finančními událostmi. Včerejšek byl takovou výjimkou, neboť dění v Řecku a na komoditních trzích nakonec na sebe strhlo větší pozornost.

Začněme však Fedem, jehož komentář ze zasedání FOMC se tentokrát nestal zlatým hřebem dne možná proto, že v něm došlo jen k velmi malým korekcím. Jinak řečeno Fed zůstává “trpělivý” v otázce zvyšování úrokových sazeb, což v dřívějším výkladu jeho šéfky značí, že k této akci nedojde během několika následujících zasedání. Neboli současný propad inflace je stále brán jako přechodný, přičemž Fed si nedělá ani příliš těžkou hlavu ze zpomalení mezd. Sečteno a podtrženo - naše očekávání, že Fed zvedne úrokové sazby v létě (konec července či polovina září), netřeba měnit.

Pojďme však k dalším událostem, jež nyní hýbou trhy. K nim nepochybně patří vývoj cen komodit a zejména pak ropy, která stále klesá. Přebytek nabídky se však zdá být stále enormní, neboť zásoby černého zlata dosáhly v USA 80letých maxim (pro toto období).Trh však v tomto případě funguje, neboť dluhopisy respektive rizikové marže menších producentů ropy v USA již spadly do pásma defaultu. Jejich bankroty - pokud v příštích kvartálech nastanou - nepochybně povedou ke stabilizaci nabídky a tedy cen ropy.

Náš ranní otvírák však nelze zakončit jinde než v Řecku, kde se nová vláda rychle ujala moci a dala světu najevo, že smířlivý postoj země k oficiálním věřitelům diktujícím hospodářskou politiku Atén je pryč. Řecká kauza však dostala zcela novou diplomatickou dimenzi. Syrizou vedená vláda naznačila, že by mohla vetovat sankce EU vůči Rusku. V unii se přitom uvažuje o jejich zpřísnění, přičemž i kdyby k němu nedošlo, měly by být po roce obnoveny. Možná, že smířlivost Řecka k Rusku přitom není dána jen stejnými křesťanskými kořeny, ale úvahou o bártru, neboli výměny odpustku dluhu za souhlas se sankcemi. Pokud Syriza hodlá tuto hru rozehrát, musí si uvědomit, že jde o velmi nebezpečný manévr, který může skončit velkým karambolem. I proto možná přišly řecké banky o polovinu své hodnoty a řecké vládní dluhopisy už opět nesou více než 15 %.

Region - forex
Koruna se včera na frontě s eurem vydala opačným směrem než zlotý a forint. Navzdory tomu, že viceguvernér ČNB Tomšík naznačil, že období před opuštěním kurzového závazku se může dále protáhnout (jak moc napoví nová prognóza příští týden), tak koruna vůči euru posílila asi o půl procenta. Zlotý naopak včera ztrácel, ačkoliv akcie polských bank táhly vzhůru polský akciový index WIG poté, co návrhy vlády na pomoc domácnostem s hypotékami ve švýcarských francích nenaznačil, že by se Polsko chystalo zopakovat “maďarské řešení”.

Zbytek týdne není z hlediska regionálních událostí zajímavý. Přitahovat pozornost mohou zejména události zvenčí, jako například jednání o sankcích vůči Rusku. Ministři vstupují do částečně neznámých vod, neboť za Řecko již bude jednat zástupce nové vlády.

EUR/USD
Euro se vrátilo pod tlak především kvůli Řecku. Strach z radikálních prohlášení nové vlády a zprávy o rychlém odlivu vkladů, poslaly řecké akcie dolů skoro o 10 %. Měnový pár se tak vrátil pod 1,123 EUR/USD. Nakonec dolaru nesebral vítr z plachet ani nevýrazný výsledek zasedání Fedu.

V nadcházejících seancích může euro dál trpět kvůli několika faktorům. Za prvé, politická nejistota ohledně Řecka zůstane na nějakou dobu ve hře. Za druhé, dnes se mají sejít ministři zahraničí a ladit další sankce proti Rusku (jak mezi sebou, tak s USA). Eskalace napětí mezi Západem a Ruskem hraje zpravidla do not právě dolaru. Na druhé straně dolaru může brát trochu vítr z plachet výsledková sezóna (pokud uvidíme další negativní stopy po silném USD).


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data