Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perverzní důsledky čínského uvolňování?

Perverzní důsledky čínského uvolňování?

18.02.2015 11:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Čínská slabá inflační data ukazují, proč centrální banka PBoC uvolňuje svou politiku. Funguje ale monetární stimulace v Číně stejně jako v jiných zemích? A funguje vůbec? Známým odborníkem na čínskou ekonomiku je Michael Pettis a ten se domnívá, že odpovědi jsou záporné. Tvrdí, že monetární uvolňování v Číně může mít perverzní efekt, protože sníží výdaje a také inflaci. Pettis říká: „Deflační tlaky v Číně naznačují, že je třeba monetárního utahování, ne uvolnění. Vím, že to zní velmi překvapivě a že to porušuje vše, co víme o fungování ekonomiky, která je podobná Spojeným státům. Je tu ale logický argument a také pádné historické důkazy.“

Pettis svůj názor staví na pozorování toho, jak se chovají čínští střadatelé. Podle mého mínění se ale i přesto mýlí a monetární uvolnění funguje v Číně stejně jako všude jinde. John Fernald a Mark Spiegel ze San Francisco Fed ve své nové studii tvrdí, že čínský přenosový mechanismus se nyní hodně podobá mechanismu v jiných ekonomikách. Nejdůležitější jsou tedy sazby a výše požadovaných rezerv: „Na rozdíl od jiných analýz jsme dospěli k závěru, že zvýšení sazeb čínskou centrální bankou vede ke standardní reakci, tedy ke zpomalení ekonomické aktivity a poklesu inflace. Zvýšení rezerv funguje stejně.“

Pettis se domnívá, že monetární politika funguje v Číně obráceně kvůli třem hlavním důvodům. Za prvé, čínské domácnosti reagují na snížení sazeb zvýšením úspor a ne jejich snížením. Důvodem je hlavně to, že se lidé snaží naspořit předem plánovanou sumu peněz a pokud jsou sazby nižší, musí spořit více. Za druhé, monetární uvolnění sice zvedne ceny aktiv, domácnosti si ale efektu bohatství moc neužijí, protože jejich finanční majetek je držen hlavně v hotovosti a depozitech. Oba tyto argumenty mi zní rozumně a o obou se hovořilo i v souvislosti s japonskými ztracenými dekádami. Pettis k nim přidává ještě třetí: V Číně si půjčují hlavně firmy, domácnosti jsou čistými střadateli. Uvolnění monetární politiky tedy pomáhá více firmám než domácnostem a spotřebitelům. Firmy si pak levně půjčují na to, aby zvýšily svou výrobní kapacitu. Výsledkem je ale nadměrná nabídka, která tlačí ceny dolů.

Tento třetí argument zní logicky, ale opomíjí jednu důležitou věc. Pokud se totiž zvednou investice, neznamená to jen vyšší nabídku, ale také vyšší poptávku. Na to, aby byly postaveny nové továrny či domy, musí firmy najmout lidi a koupit materiál. Poptávka po práci se zvýší, porostou mzdy a následně i ceny a inflační tlaky. Po dokončení investic se zvedne produktivita práce, což se opět projeví na mzdách. Tento mechanismus by měl fungovat i přesto, že čínské investice jsou často jen málo produktivní. I potom jsou poptávkou, přestože jsou během celého procesu najímáni lidé, aby stavěli města duchů.

Pettis uvažuje také o tom, že v případě Číny nemá smysl, aby dosáhla úrovně infrastruktury a kapitálové zásoby porovnatelné s mnohem bohatšími ekonomikami. Důvodem je nízká produktivita práce. Pokud je práce levná, ekonomika by se měla při výrobě spoléhat zejména na ni a ne na kapitál. Můžeme ale tvrdit, že Čína by měla budovat nové továrny, metro a další kapitálové zboží a využívat k tomu právě levnou pracovní sílu. Dalším známým čínským medvědem je Paul Krugman, který se zaměřuje na související oblast: Dosavadní vysoká nabídka práce je tím hlavním důvodem, proč návratnost kapitálu v Číně leží vysoko. A stále rostoucí nedostatek levné pracovní síly bude přesně tím, co bude návratnost kapitálu snižovat. Každý medvěd si najde to své.

Autorem je Simon Cox z BNY Mellon Investment Management.


Zdroj: FTAlphaville


Čtěte více:

O fast food akciích: McDonald's, Shake Shack, Chipotle
17.02.2015 17:00
Pokud se při IPO dočkáme velkých pohybů cen akcií společností, jejichž...
Výsledky PSA Peugeot Citroen - solidní zotavení ve FY14
18.02.2015 8:26
Ráno reportovala svoje celoroční výsledky automobilka PSE Peugeot Citr...
Kanada zavedla nové protiruské sankce cílené na Rosněfť i Rostec
18.02.2015 8:48
Kanada včera zavedla další kolo protiruských sankcí v reakci na ruskou...

Váš názor
  •  
    18.02.2015 13:34

    Já bych ekonomické výzvy, které přinese robotizace nepodceňoval. I když velmi pomalu, automatické pokladny nastupují a vytlačují práci, kterou dnes v celém světě dělají statisíce, ne-li miliony pokladníků. A třeba na amsterdamském letišti jsou automaty na odbavování batožiny, takže už žádný člověk na drop off luggage. Jde to ztuha, ale ukazuje se, že i práce, o kterých jsme si mysleli, že tady budou dlouho, můžou být automatizovány. Pokud budou roboty levné, výroba se vrátí zpátky z Číny do bohatých zemí, protože mají právní rámec, který Číně bude ještě dlouho scházet. A Čína má jistý čas na to, aby její ekonomika fungovala i po tomto transferu, v čem jsem spíš optimista, ale jednoduchý to nebude.
    Vlado
  •  
    18.02.2015 13:17

    až na to, že monetární uvolnování nefunguje vůbec nikde. Bez stimulace poptávky je to mrhání časem, nic nebude nikdy tak ruzove jak se zdá.
    lodyha
  •  
    18.02.2015 12:55

    To není zase tak zcestná úvaha i mimo čínu, jen jestli to někdy napadne hošany z centr. bank, nižší nebo negativní úrok a střadatel škudlí ještě více a drží hotovost i když ztrácí protože má prostě pocit a správný, že je na tom hůř no a pak rozjížděj ekonomiku když spotřebitel už není takový magor ( čest výjimkám ale to je spíš řecká cesta :o) ) aby se zadlužoval a hodnota toho naškudleného klesá, to je fakt důvod utrácet :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data