Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Několik hoplítů na kybernetickém bojišti

Několik hoplítů na kybernetickém bojišti

18.02.2015 13:00
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Svět se v posledních několika dekádách velmi proměnil. Hlavně co se online bezpečnosti týče. Online bezpečnost se stává stejně důležitá jako fyzická bezpečnost. Ponechme stranou vášnivé debaty o svobodě, systému a dalších vznešených tématech občanské společnosti, které se vyrojí jako houby po dešti jakmile se objeví zmínky nebo stopy, že naše vlády začínají využívat masivní sledovací systémy proto, aby byly schopny sledovat pohyb lidí, bojovat proti organizovanému zločinu, proti daňovým deliktům, apod. To by investora mělo zajímat jen do té míry, jaký dopad to bude mít na byznys té či které entity obchodované na trhu. Podívejme se raději okem pragmatického investora, jestli pro nás “v kybernetické bezpečnosti” skryvá příležitost.

Kybernetická bezpečnost se s přesunem veškerých materiálů do elektronické podoby bude stávat stále větším požadavkem resp. standardem jak u uživatelů a zákazníků, tak státu či regulátorů. Nejbezpečnější systém by měly mít bankovní domy. Ale chyba lávky, i takovým jako Morgan Stanley unikají data.

V tomto jednom případě hrál roli lidský faktor, ale už jenom ukládání dat na interním úložišti firmy by banku mohlo ochránit od úniku dat. Sony v prosinci ohlásilo únik kolem 50 000 amerických sociálních identifikačních čísel svých klientů. Ani ikony doby se podobným věcem nevyhnou - v srpnu 2014 Apple oznámil únik fotografií z iCloudu.

Ani kreditní karty nejsou uchráněny od zneužití, například Home Depot, ale i Staples musely v roce 2014 oznámit únik těchto poměrně hodně citlivých dat.

Dalším trendem, který bude dozajista tlačit řadu společností k zvýšení výdajů na kybernetickou bezpečnost je kultura BYOD (Bring-Your-Own-Devide), kde se postupně stírají hranice mezi pracovním zařízením a osobním zařízením. Některé firmy již toto téma v minulosti vyřešily, např. Blackberry nabízí možnost přepínání mezi pracovním (zabezpečené heslem) a osobním prostředím zařízení. Ale nyní je scéna s mobilními OS mnohem bohatší - máme BES12 od Blackberry, iOS od Apple, Android od Google, který má mnoho dalších odnoží, Microsoft má také svůj Windows Phone, do čela peletonu tzv. alternativních se tlačí Firefox OS, Ubuntu a další. Profitovat z toho mohou firmy, které se budou zabývat správou a ochranou i těchto zařízení potažmo dat v nich uložených. Nyní si představíme tři zajímavé tituly, které se zabývají různými oblastmi online bezpečnosti.

Palo Alto Networks (PANW) je společnost, která chrání jak společnosti, tak vlády před kybernetickými útoky. Řešení společnosti přináší kombinovanou ochranu firewallu, IDS/IPS a filtrování adres URL. Firma zaměstnává 1900 lidí světově a má partnerství s předními světovými IT společnostmi na komunikaci a bezpečnost jako Symantec nebo Citrix. PANW vstoupilo na burzu teprve v červenci 2012.

Firma v posledních čtyřech čtvrtletích představila co se zisku týče lepší než očekávané výsledky. V posledním známém čtvrtletí 1Q15 předvedla zisk na akcii 0,15 USD (+87 % yoy; proti 3Q +36 %). I pro 2Q15 se čeká zisk na akcii 0,168 USD, meziročně tedy +67,5 %.

Ani co se týče tržeb nejsou očekávání malá, když se pro 2Q15 čeká růst přes 44 % yoy, tedy přes 200 mil. USD. Firma je podle Goldman Sachs dobře pozičně postavena na trhu, když nabízí služby ve více menší segmentech kyberbezpečnosti a nabrala značné momentum růstu jak tržeb, tak zisku.

Symantec (SYMC) patří mezi přední světové firmy zabývající se zabezpečením velkých objemů hlavně firemních dat. Firma patří mezi ty starší technologické, když byla založena už v roce 1982.

V posledním čtvrtletí (3Q15) jsme se dočkali poklesu tržeb o 4 % yoy a poklesu čistého zisku o 22 % yoy. Naopak dobrou zprávou je, že operativní marže poprvé po dlouhé době ve 3Q15 přesáhla 30 %. Firmu bude dobré bedlivě pozorovat, hlavně z hlediska finančních výsledků. Ty trpí v důsledku racionalizace smluv a dohod, které již nejsou výhodné pro klienty a také díky větší transparentnosti samoobnovovacích kontraktů. Největším nebezpečím do budoucna je stále rostoucí konkurence.

Poslední hoplít se specializuje na správu a ochranu mobilních zařízení napříč spektrem mobilních operačních systémů - MobileIron Inc. To, co dlouho viselo ve vzduchu firma chytla za správný konec. 13. února tohoto roku oznámila své výsledky za 4Q14, takže představila relativně čerstvý pohled na výkon své činnosti.

Firma na non-GAAP bázi reportovala tržby ve výši 36,7 mil. USD (+47 % yoy; +54 % proti 3Q). Firma je stále ve ztrátě a očekávání managementu pro 1Q15 stále bohužel hovoří o dalších červených číslech. Pozitivní je, že firma překročila hranici 8 000 zákazníků a 75 % z toho jsou společnosti s více jak 1 000 zaměstnanců. Nárůst je to o 500 zákazníků za jedno čtvrtletí.

MobileIron také uvedl, že současní klienti nevyužívají ve své společnosti služby MobileIron ze 100 %, penetrace se pohybuje kolem 25 %, což ponechává velký prostor pro růst příjmů u současných zákazníků. To potvrzuje nedávná zpráva, kdy Swiss RE, švýcarská zajišťovna rozšířila kontrakt s MobileIron. Používala jej jen pro tablety a rozšiřuje kontrakt i o další zařízení.

Bezpečnost na internetu a vůbec v elektronické komunikaci, správě dat apod. bude do budoucna růst i s ohledem na to, že postupně proniká do oblastí lidského života, kde chyba může stát lidské životy.

Zdroj: firemní data, Bloomberg, Goldman Sachs


Čtěte více:

Splněný sen Steva Jobse - iCar; v hlavní roli Tim Cook
16.02.2015 15:00
V nedávném rozhovoru s CEO automobilky Ford se jejích hlavní šéf necha...
Výsledky PSA Peugeot Citroen - solidní zotavení ve FY14
18.02.2015 8:26
Ráno reportovala svoje celoroční výsledky automobilka PSE Peugeot Citr...
Euro čeká na Řeky a makrodata z USA
18.02.2015 10:12
Eurodolar vyčkává na nové zprávy z Řecka. Premiér Tsipras by měl dnes ...
Sbohem americké akcie - „Likvidátor libry“ Soros i další vyvádí svá aktiva z USA
18.02.2015 11:27
Soros Fund Management slavného investora George Sorose ve čtvrtém čtvr...

Váš názor
  • Kyber
    18.02.2015 15:13

    Kdo nic spatneho nedela, nema se ceho bat. Napriklad sverit svoje data nebo rovnou cele firemni systemy americkym ochrancum z Palo Alto je bezpecne, levne a vyhodne. Pevne disky kupuju jedine Western Digital nebo Seagate, uz z tovarny maji nainstalovany takovy kus kodu, ma to neco spolecneho s Tuxnetem (tim virem), aby v pripade hroziciho nebezpeci mohla byt zajistena bezpectnost prohledanim disku. Pokud by nejaky zly radikalni extremista chtel provest formatovani, ma smulu, tento bezpecnostni kod se okamzite nahraje zpatky. Musime chranit zapadni krestanske kulturni hodnoty.
    Mezernik
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m