Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak přežít medvědí trh

Jak přežít medvědí trh

19.03.2015 10:13
Autor: Redakce, Patria.cz

Býčí trh trvá už šest let a lidé se tak starají o to, jak se připravit na medvěda. Určitě ne tak, jak si myslí. Obvykle se totiž dopouštíme dvou hlavních finančních chyb. První z nich je nedostatečné spoření a druhou je snaha o predikci trhu. Namísto pohybů sem a tam bychom si tedy měli budovat portfolio, které je odolné vůči každému počasí. Pak se můžeme dočkat i toho, že nám medvědí trh vadit nebude, protože nám otevře možnosti k zajímavým nákupům. Ale pokud měníme své portfolio kvůli tomu, že věříme v příchod medvědího trhu, téměř vždy na tom proděláme.

Terrance Odean z Haas School of Business na základě svého výzkumu tvrdí, že lidé obvykle nakupují a prodávají akcie ve špatnou dobu. To znamená, že prodávají akcie před jejich dalším růstem a kupují ty, které si vedou hůře než tituly prodané. Jedna z jeho analýz ukazuje, že investoři si ve snaze načasovat trh vedli hůře, než kdyby házeli šipky na terč. Ukazuje to i na hlavní problém s přípravami na medvědí trh. Nejsme prostě schopni správně odhadnout, kdy trh dosáhl svého vrcholu, a když akcie oslabí, máme tendenci k panickým prodejům. Ty ovšem přicházejí v době, kdy bychom už měli kupovat.

John Schott, který dříve pracoval jako psychiatr a nyní pracuje v Steinberg Global Asset Management, říká: „Hlavní emocí investorů během býčího trhu je hamižnost. Když se trh otočí, přichází strach a pocit viny.“ Lidé podle něj značně přeceňují svou schopnost čelit poklesu cen akcií, protože „panika paralyzuje část mozku, která je zodpovědná za racionální jednání a plánování“. V dnešní době je tento problém obzvláště palčivý, protože lidé se spálili při kolapsu trhu v letech 2000 a 2008. Mají hluboce zakořeněný strach, že se jim to stane znovu. Mnozí z nich tak ani neprofitovali z rally, ke které došlo po roce 2009.

Lze se tedy na medvědí trh nějak připravit? Odpovědí může být diverzifikované portfolio. Akcie v něm zajišťují zisky v dobrých časech a dluhopisy omezují ztráty v časech zlých. Investor by si tedy měl vytvořit portfolio složené z akcií i dluhopisů a pak by od něj měl dát ruce pryč. Je také nutno otestovat si vlastní toleranci k riziku a podle ní namíchat akcie, dluhopisy a hotovost.

Jak lze ale odolat impulsům k časování trhu? Odean tvrdí, že nejlepší je přestat trh sledovat a namísto toho se zaměřit na to, kdy budeme své peníze potřebovat. To, co budeme potřebovat v několika následujících letech, musí být chráněno před poklesem, a tudíž musí ležet v krátkodobých dluhopisech či nástrojích peněžního trhu. Peníze, které potřebujeme až později, investujeme do akcií a dalších aktiv, jejichž ceny mohou růst rychleji. Někdy se používá hrubé pravidlo, které říká, že podíl dluhopisů by měl odpovídat vašemu věku. Podle některých názorů by ale akcie měly tvořit větší podíl, než toto pravidlo napovídá, protože lidé se dožívají stále vyššího věku.

Pro investory, kteří prostě s obchodováním přestat nemohou, má Odean radu: „Vezměte 90 % svých prostředků a ty dejte do indexového fondu. Pak vezměte zbylých 10 % a s těmi si hrajte tak dlouho, dokud to jde.“ A nakonec tu je ještě jedna rada: Medvědí trh představuje pro dlouhodobé investory velké plus. Lidé, kteří pravidelně spoří, by se měli radovat z toho, že ceny akcií klesnou o 30 či 40 %. Mají příležitost nakoupit velmi levně, zatímco historie ukazuje, že se ceny nakonec vždy vzpamatují. Namísto prodejů by tak lidé během propadů měli nakupovat. Lehce se to říká, ale těžko provádí.

Graf ukazuje sérii býčích a medvědích trhů od roku 1940. Vyznačena je i celková návratnost dosažená během dané periody. Medvědí trh je definován jako pokles cen akcií převyšující 20 %. Při posledním propadu trh ztratil 53,8 %, zatímco poslední býčí trh dosud přinesl růst indexu DJIA o 172,7 %:

medved

Zdroj: WSJ





Čtěte více:

Luxus nejen z Pařížské: Výhled a trendy 2015
18.03.2015 16:30
Rok 2014 se nesl na trhu s luxusním zbožím ve znamení pomalejšího a us...
Fed odložil
18.03.2015 20:01
Americká centrální banka dnes po dvoudenním jednání oznámila, že se v ...
Pegas potěšil hospodářskými výsledky, výhled pro 2015 je však opatrný
19.03.2015 8:38
Znojemský výrobce netkaných textilií, společnost Pegas Nonwovens, dnes...

Váš názor
  • no nééé?:-)
    19.03.2015 11:38

    ..."je snaha o predikci trhu"... A co je predikce? Je to přece technická analýza. Na základě TA se predikuje. A predikují brokeři a analytici, kteří nás zahrnují tímto šarlatánstvím:-) Tož jak to autor myslel? Je chyba predikovat trh? Nějak se do toho zamotávají:-)))
    Jesse
    • Re: no nééé?:-)
      19.03.2015 12:02

      oni trh vždy vypredikují buďto do euforie, nebo do paniky. To jsou dva momenty, z nichž trhy a hlavně brookeři žijí.
      jiri
  • Medvědí trh
    19.03.2015 11:30

    Vypadá to, že už je za dveřmi. Z článku mám pocit, že nám autor chce říci, že jakmile začne trh klesat, neměli bychom panikařit a spíše bychom měli začít nakupovat. Tzn. pomoci spekulantům z jedé z největších bublin v historii. Nadcházející crash bude ještě horší, než v roce 2008, takže od začátku korekce bych začal nakupovat tak za dva tři roky. Viz další crash v roce 2011. Mezi tím jen využít značné volatility.
    jiri
  • Medvědí trh
    19.03.2015 11:30

    Vypadá to, že už je za dveřmi. Z článku mám pocit, že nám autor chce říci, že jakmile začne trh klesat, neměli bychom panikařit a spíše bychom měli začít nakupovat. Tzn. pomoci spekulantům z jedé z největších bublin v historii. Nadcházející crash bude ještě horší, než v roce 2008, takže od začátku korekce bych začal nakupovat tak za dva tři roky. Viz další crash v roce 2011. Mezi tím jen využít značné volatility.
    jiri
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university