Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
TOP 09, ODS a Úsvit chtějí vyslovit nedůvěru vládě

TOP 09, ODS a Úsvit chtějí vyslovit nedůvěru vládě

21.05.2015 12:53
Autor: Redakce, Patria.cz

TOP 09, ODS a Úsvit navrhnou svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě. Měla by se uskutečnit v nejbližších dnech. Zástupci opozičních stran to oznámili na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně. Trojice stran tak reaguje na středeční hlasování o podpoře biopaliv. Při něm hnutí ANO navzdory svým dřívějším prohlášením nehlasovalo pro ukončení daňového zvýhodnění biopaliv. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek vládu nařkl z korupce.

"Je stav nedůvěry mezi koalicí, nedůvěry českého obyvatelstva vůči jeho představitelům. Rozhodli jsme se v tomto stavu klást otázku, kdo má ještě důvěru v tuto vládu," řekl šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. Je přesvědčen, že vládní politici při středečním hlasování upřednostnili zájmy Agrofertu, tedy firmy, kterou vlastní předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš.

Narážel tak na to, že ANO svůj názorový obrat zdůvodňovalo žádostí koaličních partnerů. Jak sociální demokracie, tak lidovci ale odmítli, že by takový požadavek vyjádřili. Lidovci navíc za toto tvrzení požadují omluvu.

Předseda ODS Petr Fiala má za to, že hlasování o biopalivech, na jejichž výrobě se Babišovy firmy podílejí, je dalším projevem kolosálního střetu zájmů ministra financí. "My jsme tady svědky jakési tiché dohody, na které funguje vládní koalice," řekl. Dohoda podle něj spočívá v tom, že ČSSD realizuje svůj socialistický program a za to umožňuje Babišovi realizovat jeho ekonomické zájmy.

"Jsou jen tři možnosti: Buď pan ministr financí zase jenom plácal, nebo nemá pod kontrolou vlastní poslanecký klub, nebo prostě jenom realizoval své ekonomické zájmy na úkor občanů této země," řekl Fiala. V kritice středečního hlasování pokračoval i Schwarzenberg. "Že hlasování ve vůdcovské straně, jako je ANO, proběhlo proti vůli předsedy, to ať mi nikdo nevypráví," řekl.

Návrh na vyslovení nedůvěry vládě může podat písemně nejméně 50 poslanců. K projednání takového návrhu svolá předseda Sněmovny neprodleně schůzi. Hlasuje se podle jmen. K přijetí usnesení, kterým se vyslovuje vládě nedůvěra, je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy 101.

Fiala dnes uvedl, že opoziční strany mají už prakticky všechny podpisy svých poslanců. Šéfovi Sněmovny je předají pravděpodobně v pátek.

Sobotka: Hlasování o nedůvěře vládě je plané gesto, vláda přežije

Hlasování o nedůvěře vládě, které chce vyvolat část opozice, je podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jen plané gesto. Opozice na vyjádření nedůvěry podle něj nemá v žádném případě potřebných 101 hlasů. Na debatu ve Sněmovně se ale prý těší. Sobotka to uvedl v reakci na prohlášení TOP 09, ODS a Úsvitu, že se pokusí vládě vyslovit nedůvěru.

Mimořádná schůze k vyslovení nedůvěry vládě by se podle opozičních stran měla uskutečnit v nejbližších dnech. Trojice stran tak reaguje na středeční hlasování o podpoře biopaliv. Při něm hnutí ANO navzdory svým dřívějším prohlášením nehlasovalo pro ukončení daňového zvýhodnění biopaliv. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek vládu posléze nařkl z korupce.

"Nepochybuji o tom, že pan Kalousek i pan Fiala umí počítat do 101 a vědí, že na vyjádření nedůvěry vládě v žádném případě hlasy nemají. Bude to tedy jen plané gesto," reagoval dnes ministerský předseda. Je přesvědčen, že jeho vláda přinesla zemi stabilitu a za výsledky své práce se nemusí stydět. "Pokud jde o biopaliva, opozice pokrytecky kritizuje pravidla, která sama zaváděla a podporovala. Naopak, naše návrhy omezují i v této oblasti prostor pro podvody a daňové úniky," podotkl také.

"Je to standardní ústavní právo opozice, která ho tu a tam využívá. Já v tom nevidím nic překvapivého, docela se divím, že je to až skoro po roce a půl fungování této vlády, což také svědčí asi o tom, že tato vláda je poměrně stabilní," řekl ČTK místopředseda lidovců a ministr zemědělství Marian Jurečka. Výsledků hlasování se neobává.

Také podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) je vyvolání hlasování o nedůvěře vládě právem opozice vyzkoušet jednotu vládní koalice. "Nemyslím, že tohleto by bylo to, co by vládní koalici štěpilo," řekl ČTK. "Protože ten problém je docela komplikovaný. Pan Kalousek ho používá v politickém boji proti panu Babišovi, který tam nepochybně nějaký konflikt zájmů má," podotkl také. V biopalivech je však podle něj zainteresováno mnoho zemědělců, a pokud by se měla omezit podpora pěstování řepky, tak by se také muselo říct, jakou podporu místo ní.

Jurečka k problému poznamenal, že podporu biopaliv zavedl právě exministr financí Kalousek, který už tehdy věděl, že se na jejich výrobě výrazně podílejí Babišovy firmy.

Zdroj: ČTK


Čtěte více:

Ropní býci by měli být na pozoru
21.05.2015 11:12
Skepse ohledně udržitelnosti cen ropy Brent na dohled od 70 USD/bare...
Rozbřesk - ECB zatím drží Řecko ve hře
21.05.2015 9:10
ECB drží Řecko dál nad vodou. Centrální bankéři ve Frankfurtu rozhodli...
Eurozóna se drží i přes útlum Německa, průmyslový PMI stoupá
21.05.2015 9:44
Z eurozóny dnes přicházejí předběžné údaje naznačující situaci v květn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů