Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kterým směrem chybovat při zvedání sazeb?

Kterým směrem chybovat při zvedání sazeb?

29.05.2015 17:45

Jedním z nejvýznamnějších investorských témat současnosti je „normalizace“ monetární politiky. Týká se to z evidentních důvodů hlavně USA a amerických trhů. Paul Krugman měl před dvěma měsíci přednášku na Economic Policy Institute, zaměřovala se právě na to, kdy by měl Fed začít zvedat sazby. Krugman byl jedním z mála, kdo od počátku krize, respektive od počátku masivního monetárního uvolnění tvrdil, že hlavním rizikem je deflace, inflace neporoste a výnosy dluhopisů zůstanou dlouhodobě nízko. Dnes se to zdá jako samozřejmost, hovoříme ale o době, kdy ze všech stran zněla výmarská varování před hypersupermegainflací. Podle mne tak máme pádný důvod naslouchat tomuto ekonomovi i nyní.

Krugman je v kostce zastáncem názoru, že lepší je se zvedáním sazeb počkat déle, než ho uspěchat. Z mého hlediska dává argumenty většinou smysluplné, ale někdy i trochu podivné. Mezi ty první patří (mými slovy) to, že monetární politika umí daleko lépe brzdit, než šlapat na plyn. Což v současné situaci znamená, že pokud by Fed utáhl o něco déle a projevilo se to vyšší inflací, bude jednodušší tuto inflaci ztlumit, než eliminovat problém opačný – oživovat ekonomiku v případě příliš brzkého utažení. Jinak řečeno, rizika nejsou symetrická a to bychom měli brát v úvahu. K dokonalému načasování nedojde, jde o to, kterým směrem spíše chybovat.

Zajímavý byl v této souvislosti i nobelistův výlet do historie „konsenzuálního“ inflačního cíle ve výši 2 %. Dřívější studie prý ukazovaly, že takový cíl stačí na to, aby pravděpodobnost dosažení nulové hranice sazeb klesla na 5 % (což se dnes zdá těžko uvěřitelné). A významnou roli prý hrála i snaha „umlčet“ požadavky na to, aby centrální banky udržovaly cenovou stabilitu. Ta by byla problematická z řady důvodů, mimo jiné proto, že kvůli technologickému pokroku bychom se při cenové stabilitě efektivně pohybovali v deflaci. Kompromisem tak byla nakonec ona 2 %.

Za slabší považuji Krugmanův argument proti tezi, že nižší sazby mohou přispívat k finanční nestabilitě. Ekonom tvrdí, že k růstu zadlužení a rizika v systému mohou vést zrovna tak nízké sazby, jako sazby vysoké. V druhém případě prý tak, že dlužníci podstupují vyšší riziko proto, aby byly schopni dosáhnout vyšších výnosů a byli schopni splácet vyšší úroky, či obecně uspokojit vyšší požadovanou návratnost. Jinak řečeno, čím vyšší jsou sazby, tím více nás to nutí do rizika, abychom tyto sazby „utáhli“. Pak bychom si ale nevybrali – při nízkých sazbách bychom hodně riskovali proto, že je k dispozici levný kapitál. Při vysokých sazbách proto, abychom poplatili kapitál drahý. Co ale poměrně jasný argument, že dražší kapitál v první řadě omezuje množství investic – měly by zůstat investice kvalitnější z hlediska profilu návratnost-riziko? Nevím tedy, jestli tato Krugmanova úvaha není přece jen příliš kreativní.

Co mě naopak hodně zaujalo je ekonomův popis realitní krize v Švédsku z počátku devadesátých let. Krugman jí interpretuje jako důkaz toho, že podobné krize se obejdou bez velké příjmové nerovnosti – ta je a byla ve Švédsku na velmi nízké úrovni a podle toho by se zdálo, že nerovnost nemůže stát za problémy finančního systému (tedy ani v USA a jiných mnohem více „nerovných“ zemí). Mnohem důležitější ale je v současné situaci to, že realitní bublina ve Švédsku vznikla i přesto, že sazby byly poměrně dost vysoko. Tento fakt jde proti poměrně rozšířenému přesvědčení, že za globálními ekonomickými problémy a bublinami posledního více než desetiletí stojí hlavně centrální banky. Což se promítá i do diskuse ohledně sazeb současných.

V extrému by se pak mohlo zdát, že vývoj ve Švédsku vlastně podporuje i výše zmíněnou tezi „vyšší sazby = vyšší riziko“, ale tak daleko bych zase nešel. Celkově se domnívám, že centrální banky se samozřejmě učí a dělají chyby, ohledně podílu na krizích jim je ale přisuzována vyšší vina, než jakou skutečně mají. Jednou z příčin mého názoru jsou studie, které na „pokusech na lidech“ jasně ukazují, že bubliny a iracionální cenové výstřelky si rádi tvoříme sami bez jakéhokoliv impulsu zvenčí. Samozřejmě je rozdíl, pokud se alkoholik nalézá v místnosti plné lahví s rumem, nebo lahví s mlékem. Ale to, že lahve začne otvírat, je jeho volba.

Pokud bychom pak nyní razantně zvedali sazby jaksi preventivně jen ze strachu předtím, že na Wall Street (či jiné podobné „street“) se opět stanou nějaké excesy, jde o hodně absurdní situaci: Nezodpovědní velkofinančníci nejdříve problémy vytvořili, pak se jako první zahojili při jejich řešení a nyní, když mají z řešení těžit i ostatní (nezaměstnanost konečně výrazně klesá, ekonomika se dostává k „únikové“ rychlosti), se musí preventivně skončit kvůli tomu, aby WS zase nedělala problémy?


Čtěte více:

Bullard z FEDu: Jsme na cestě k normálu
29.05.2015 10:21
James Bullard, prezident FED ze St. Louis, řekl, že by FED měl zvýšit ...
Pokles americké ekonomiky - HDP revidován ještě níž
29.05.2015 14:45
První předběžný údaj negativně překvapil tím, že ukázal růst americké ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data