Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Eso v rukávu pro evropské akcie

Eso v rukávu pro evropské akcie

12.06.2015 17:45

V jednom z nedávných příspěvků jsem se zde rozpovídal o relativní atraktivitě amerických a evropských akcií. Násobky jsou našponované u obou, pro ty druhé podle mne hovoří zejména situace kolem zisků: V USA jsou marže, zisky a jejich podíl na celkových příjmech na mimořádně vysokých úrovních. V Evropě je situace skoro opačná, protože zisky jsou daleko za předchozími cyklickými vrcholy. Tato logika ale samozřejmě předpokládá, že Evropa si bude procházet relativně standardním cyklickým oživením. To je s ohledem na řecký syndrom a ne tak úplně ideální funkčnost celé měnové unie předpoklad, který nelze brát jako samozřejmost. Žádný oběd zadarmo se tak nekoná ani zde, rizika jsou jasná i na straně „známých neznámých“.

Ohledně atraktivity evropských akcií bych ale rád zmínil ještě jeden faktor, o kterém není v této souvislosti zase tak často slyšet. Na mysli mám odkupy. V USA jde o intenzivně probírané téma a právem. Výrazně totiž pomáhají poptávce na trhu. Kdysi jsem zde dokonce psal, že hlavním stimulantem pro americké akcie není Fed s jeho nákupy dluhopisů tlačícími investory do rizikovějších aktiv a zvedající poptávku i po akciích. Podle některých odhadů totiž poptávka přicházející ze strany firem (odkupů) totiž tento efekt celkem jednoznačně převýšila. Pro připomenutí si síly tohoto faktoru stačí graf od pana Yardeniho:

evropa akcie 1.png

Odkupy jsou ale samozřejmě dvojsečnou zbraní. Vytváří poptávku po akciích, zároveň snižují počet akcií a tudíž zvyšují EPS. Zkratkovitá úvaha by nás dovedla k tomu, že tím zvyšují i hodnotu akcií a je tu oběd zadarmo jak vyšitý. Ale tento růst EPS by měl jít ruku v ruce s poklesem PE, protože rizikovost vlastního jmění a akcií spolu s odkupy roste (ať už jsou financovány dluhem, či snížením zásoby hotovosti v rozvaze). Výsledný efekt (EPS nahoru, PE dolů) tak závisí na to, zda firma svou rozvahu odkupy optimalizuje, či nemístně ždímá. Díváme se zde spolu na řadu konkrétních firem v sérii Zaostřeno na blue chips a z tohoto pohledu je patrné, že v řadě případů jsou odkupy minimálně neškodné. Někdy je ale přece jen na místě zdvižené obočí. Podle mne je tomu například u traktorky Deere.

Nejlepší by samozřejmě bylo, kdyby firmy nepomáhaly trhu a ceně/hodnotě svých akcií odkupy, ale tím, že by investovaly do nových, čistých technologií, výrobních linek, či nejlépe do nás samotných. Realita je ale jiná a jako fakt musíme brát to, že odkupy v USA trhu zatím hodně pomohly a (snad) ještě plošně nezasely sémě dalšího pádu. Pointou mého dnešního příspěvku je pak hlavně to, že v Evropě je situace značně rozdílná, což je patrné z druhého obrázku:

evropa akcie 2.png

Pokud odkupy vyjádříme relativně k celkové kapitalizaci trhu, jsme v posledních třech letech v Evropě zhruba na třetině toho, co probíhá v USA. Přitom zadlužení evropských firem není podle některých měřítek na takové úrovni, jako v USA. UBS například tvrdí, že čistý dluh nefinančních firem v poměru k vlastnímu jmění je nyní v Evropě na cca 40 %, zatímco v USA na 50 %. Já mám radši poměry dluhu k tokovým ukazatelům (EBITDA, či CF), ale uvedené by mělo i tak naznačovat, že v Evropě „zdroje jsou“. Zde ale toto konstatování snad nebude mít tak nešťastný nádech, jako tomu bylo v případě jednoho z našich bývalých předních „oranžových“ politiků.

Pokud je někdo zapřisáhlým nepřítelem odkupů, bude v souvislosti s popsaným vývojem tvrdit, že Evropské trhy jsou na tom nyní vlastně lépe, protože odkupy jsou na nich relativně nižší. Standardní pohled investorů by ale byl asi takový, že Evropa i zde stejně jako u korporátních zisků pokulhává za Amerikou a její dohánění amerických odkupů sebou přinese podporu pro evropské akcie. Možná je to takové eso v rukávu – majiteli pomůže, ale není zrovna fér.


Čtěte více:

Project Syndicate: Přehodnoťme cílování inflace
10.06.2015 13:00
V posledních dvaceti letech se stalo převládajícím rámcem měnové polit...
Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) – sektor Healthcare
12.06.2015 11:00
Výběr správných titulů je při investování na kapitálových trzích klíčo...
Průmysl v eurozóně - nepatrný dubnový růst zaostává za očekáváními
12.06.2015 11:16
Průmyslová výroba v eurozóně letos zatím vykazuje střídavé úspěchy. Du...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.