Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Alcoa – stále jen pro komoditní nadšence

Alcoa – stále jen pro komoditní nadšence

16.06.2015 17:45

Komodity si stále nevedou nejlépe. Osobně v dohledné době nevidím nějaký zlom, či faktor, který by jej měl vyvolat (vyjma nečekaných geopolitických tenzí a jiných druhů černých labutí). Jediný silný argument, který hovoří pro komodity jako celek, je to, v jak velkou nelibost postupně upadly. Tento vývoj samozřejmě doléhá i na akcie společností, které jsou s komoditami nějakým způsobem spojeny. Detailnější pohled na takové tituly by se tedy mohl zdát jako ztráta času, ale přesto jsem na něj dostal chuť. Důvod je jednoduchý: Komodity i komoditní akcie jsou sice daleko za vrcholem své největší dosavadní slávy, ale to neznamená pád do zapomnění. Vyrábí se dá, těží se dál, prodává se dál, i když ne tak freneticky. Nejde o odvětví, která by měla zaniknout a firmy v nich mají svou hodnotu. A při troše štěstí třeba obecný negativní sentiment vedl k tomu, že komoditní akcie jsou trestány příliš.

Při výběru konkrétních titulů jsem se nesnažil o žádnou kreativitu, Alcoa musí být vždycky první a ať tomu tak je i tady. V prvním grafu je vývoj cen jejích akcií, v druhém vývoj cen hliníku. I relativně krátký pohled asi zchladí počáteční nadšení pramenící z možnosti nějakého masivního podhodnocení. Důvod je ten, že cena akcie co se týče směru poměrně věrně kopíruje komoditní trh. Rally na akciích začínající ke konci roku 2013 je ale proporcionálně mnohem silnější, než hliníková rally v Humpolci i na jiných světových trzích (i ve srovnání s rokem 2010/2011). Ale neházejme investiční flintu do žita.

Alcoa 1.png
Zdroj: FT, IndexMundi

Akcie je za posledních pět let cca na nule, což je samozřejmě mnohem horší výsledek než u celého trhu. Tržby kupodivu neprochází zase tak velkými fluktuacemi, zhruba reflektují pohyb na komoditním trhu. A to samé platí o ziscích, které kvůli páce samozřejmě reagují znatelně citlivěji. Pohled na návratnosti ukazuje docela mizerná čísla a tento pocit se ještě umocní když prozradím, že Alcoa má betu ve výši 1,62 a její požadovaná návratnost je tudíž relativně vysoká.

Alcoa 2.png

Zdroj: FT

Alcoa dosahuje od roku 2012 růstu provozního toku hotovosti, ten je pak daleko méně volatilní, než jsou zisky společnosti. V roce 2014 se dostal na 1,7 miliard dolarů, pokud odečteme investice - CapEx, zbylo společnosti necelých 0,5 miliardy dolarů. V roce 2013 jí po CapEx zbylo o něco méně. V roce 2014 dosáhly ostatní investice 2,2 miliard dolarů a když k tomu přidáme dividendy je jasné, že firma musela provoznímu toku hotovosti výrazně pomoci. Stalo se tak přes zvýšení dluhu i vlastního jmění. V předchozích letech ale firmy dluhy splácela.

alcoa 3

Zdroj: FT

Soudě podle posledních tří let, firma by měla být schopna po CapEx generovat nějakých 200 – 500 milionů dolarů. Dividendy minulý rok dosáhly 161 miliard dolarů a z tohoto pohledu tedy nejsou nijak naddimenzované, ale nějaký obrovský prostor pro růst tu také není. Rychlý pohled na valuaci ale ukazuje, že investoři by se s tímto málem dlouhodobě spokojit nechtěli. Pokud totiž vezmeme za krátkodobý standard toku hotovosti oněch 500 milionů dolarů, pro ospravedlnění současné kapitalizace by toto CF muselo růst dlouhodobě o 7,5 %. Podepisuje se na tom i relativně vysoká požadovaná návratnost, která je s betou na 1,62 na necelých 11 %. Ale to se nedá nic dělat, jde o relativně rizikové odvětví a byznys, což vývoj na komoditních trzích posledních let jen potvrzuje.

V letech 2010 a 2011 vydělávala firma po CapEx dokonce asi miliardu dolarů. Pokud bychom s ní počítali jak se standardním krátkodobým volným tokem hotovosti, muselo by toto CF na ospravedlnění kapitalizace ročně růst asi o 4 %. Pokud bychom věřili tomu, že trendový růst globální poptávky po hliníku se nachází kolem 5 % (odhad RBS z roku 2013), nejsou implikované růsty (4 – 7,5 %) asi vyloženě ambiciozní (jsou to růsty nominální, takže k onomu reálnému růstu trhu bychom ještě museli přidat dlouhodobý růst cen). Velkou neznámou je zde samozřejmě Čína a to nejen cyklicky ale (asi hlavně) i dlouhodobě.

Musím také dodat, že asi 8,7 miliard dluhu, 1,8 miliard dolarů hotovosti (ke konci roku 2014) a EBITDA ve výši cca 2,3 dělají z Alcoy relativně dost zapáčenou firmu. To mimo jiné znamená, že odtud nějaké nakopnutí toku hotovosti plynoucímu k akcionářům čekat nemůžeme. Tok hotovosti a práce s ním tedy nevykazují žádné extrémy, či dokonce excesy, ale o vyložené stroje na peníze také nejde. Valuace není žádným křičícím „koupit“ (což dnes není téměř nikde), ale také se nebavíme o žádných negativních extrémech. Když k tomu dám stále utlumený výhled pro komodity a tu finanční páku, nic moc. Čtenář se může ptát, proč tu servíruji něco s takovým závěrem. Ale ono rozhodnutí někam neskákat je stejně důležité, jako rozhodnutí někam skočit. A stačí věřit v jiný vývoj na komoditách a obrázek se rychle mění.


Čtěte více:

Řecko vládne trhům
16.06.2015 11:13
Malá země na jihu Evropy již půl roku drží trhy v napětí a (spolu)urču...
Řecký bankrot bez Grexitu
16.06.2015 13:33
Jednání věřitelů s řeckými vládními představiteli nejsou vůbec snadná....
Květen přináší americkému stavebnímu sektoru smíšené statistiky, trend však zůstává příznivý
16.06.2015 16:18
Data ze zámořského stavebního sektoru dnes přinesla protichůdné údaje....
Hermes: „Birkinka“ – tajemství nejexkluzivnější kabelky světa
16.06.2015 16:41
Od uvedení legendární kabelky na trh uplynulo již více než třicet let,...

Váš názor
  •  
    16.06.2015 22:24

    Společnost Alcoa celkem sleduji. Dřív to byl hlavně producent hliníku, nyní se stále víc a víc zaměřuje na konečné zpracování a přímé dodávky do automobilového a leteckého průmyslu. Dokonce snad měli i nějaké huťe na výrobu hliníku odprodat. Do budoucna by tedy kurz Alcoa neměl ani tolik souviset s cenou hliníku a komodit. Alcoa vývojem stále prochází a pro mě při dalším poklesu zajímavá příležitost na koupi. I cílové ceny pro tento titul jsou v rozmezí 14-22 USD...
    qwer
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data