Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německo při jednáních s Aténami zapomnělo na vlastní poválečné lekce

Německo při jednáních s Aténami zapomnělo na vlastní poválečné lekce

13.07.2015 17:05
Autor: Redakce, Patria.cz

Na internetu se po krachu jednání mezi Řeckem a jeho věřiteli začala objevovat fotografie z roku 1953 pořízená během jednání o snížení německých dluhů. Kritici německých požadavků na ještě větší fiskální utahování v Řecku poukazují i touto fotografií na to, že samotné Německo před ne příliš vzdálenou dobou těžilo z benevolentnějšího přístupu svých věřitelů. Fotografie tedy může být důkazem německého pokrytectví, ale ve skutečnosti přináší ještě jedno mnohem důležitější poučení: Podobné problémy se řešily už v minulosti a řešení bylo úspěšné.

Dobrou zprávou je, že ekonomové mají dost přesnou představu o tom, co by se nyní mělo učinit. Tou špatnou je, že politici trvají na tom, aby se znovu a znovu opakovaly kroky, které nikam nevedou. Ekonomka Carmen M. Reinhartová je možná největším odborníkem na dluhové krize ve světě a tvrdí, že se v podstatě neustále opakuje ta samá situace, je ale velmi jednoduché ztratit se v konkrétních problémech. Z historického vývoje je jasně patrné, že hluboké dluhové krize se vyřeší až poté, co proběhne významné snížení hodnoty dluhu. Čím déle se čeká, tím větší toto snížení nakonec musí být. A nikdo by tomu neměl rozumět lépe než právě Německo. To totiž těžilo z dohody v roce 1953, která stála na počátku německého ekonomického zázraku. O celých dvacet let dříve přišel navíc default Německa, kterému předcházely hyperinflace a ekonomická deprese, která pomohla Hitlerovi k moci.

Reinhartová spolu s Christophem Trebeschem provedli analýzu, která ukazuje, že po defaultech z roku 1934 přišlo prudké ekonomické oživení. Tyto defaulty přitom snížily dluh v průměru o 43 % a nastaly u více než tuctu zemí. Toto oživení ale podle nich většinou nenastává u měkčích forem defaultů, tedy zejména po prodloužení doby splatnosti či snížení sazeb. MMF i přesto před pěti lety tvrdil, že „default vyspělé ekonomiky je nežádoucí a nepravděpodobný“. Namísto něj tak MMF přišel s ekonomickou analýzou vývoje řecké ekonomiky, která však nebyla ničím jiným než pouhou pohádkou. MMF mimo jiné tvrdil, že řecká vláda bude letos dosahovat primárního rozpočtového přebytku ve výši 3 % a ekonomika poroste tempem 4 %.

Věřitelé přirozeně většinou nesouhlasí s tím, aby dlužníci nespláceli své závazky. Německo a jeho spojenci ale poukazují hlavně na možnost „morálního hazardu“. Tvrdí, že pokud by Řecku bylo umožněno jednoduché vyřešení jeho problémů s dluhem, není nic, co by mu zabránilo v dalším rozhazování cizích peněz. A jaké poučení by si z toho vzaly země jako Portugalsko? Nesmíme ale zapomínat na to, že řecká ekonomika se už změnila o 25 %, tamní důchodci žijí v chudobě, banky jsou zavřené. To se přece musí počítat jako zkušenost s důsledky nezodpovědnosti. Žádná rozumná země by se tímto směrem nevydala. Německo ve skutečnosti chápe problém morálního hazardu úplně obráceně. Tento problém se totiž ve standardním pojetí vztahuje k věřitelům a k jejich snaze pokrýt ztráty ze špatných úvěrů dalšími špatnými úvěry. A přesně to Evropa nyní činí. Pomoc Řecku měla za cíl splacení závazků vůči německým, francouzským a dalším bankám. Samotnému Řecku další půjčky příliš nepomohly.

Někdo tvrdí, že záchranné půjčky byly Řecku poskytnuty proto, že finanční systém byl v roce 2010 příliš křehký. Adam S. Posen z Peterson Institute for International Economics ale tvrdí, že hlavní roli hrála politická zbabělost. Věřitelské země dalšími půjčkami pouze zachraňovaly vlastní bankovní systém. „Vlády budou dělat všechno možné, jen aby se ztráty neukázaly přímo v jejich rozpočtu,“ tvrdí Posen. Defaultům z roku 1934 předcházelo více než deset let polovičatých řešení. Bude muset Řecko čekat stejně tak dlouho?

Autorem je Eduardo Porter.

Zdroj: NYTimes


Čtěte více:

Obchodujte jednoduše s platformou Patria Direct na kapitálových trzích! (video)
12.07.2015 18:00
Před tím, než si otevřete DEMO účet obchodní aplikace Patria Direct, ...
Konsolidace na trhu burzovních makléřů Patrii posílí, říká CEO Patria Finance Jiří Vyskočil
15.07.2015 16:50
Téměř přesně před rokem se Jiří Vyskočil stal ředitelem společnosti Pa...
Konečně dohoda! Řecko bude moci začít jednat o třetím záchranném programu
13.07.2015 9:15
Řecko bude moci začít jednat o třetím programu pomoci ze záchranného f...
Řecké banky zůstanou zavřené, ECB nouzové financování nezvýšila
13.07.2015 15:25
Řecké banky zůstanou prozatím i přes dohodu země s eurozónou uzavřené....
Tsipras utrpěl Pyrrhovo vítězství, Řekové se bouří
13.07.2015 16:13
Obyvatelé Řecka přijali dnešní uzavření dohody mezi eurozónou a Aténam...

Váš názor
  •  
    13.07.2015 19:47

    Srovnávat situaci v poválečném Německu, nebo vůbec pár let po válce, s dnešním Řeckem je dost mimo mísu. Za posledních 20 let se snad v Řecku odehrála válka? Nebo přírodní katastrofa? Odpuštění dluhů Německu pozvedlo ekonomiku, která byla před válkou jednou z nejlepších a pomohlo celé Evropě. Odpuštění dluhů Řecku, jakkoli je asi jediným řešením, Řecko nikam nepozvedne. Dovolí mu - možná - zůstat na dnešní úrovni.
    Vlado
    •  
      13.07.2015 22:21

      Němci si za svou situaci po válce mohli sami, volili Hitlera. Řekové si za svou situaci také mohou sami volili populisty.  Pokles HDP srovnatelný. Závažný rozdíl opravdu nevidím. 
      ..
      •  
        14.07.2015 7:49

        Ne všichni Němci volili Hitlera. Já jsem taky nevolil Sobotku a mám tu rozhazovačného premiéra.Válka se nedá srovnávat s leností a požitkářským životem Řeků. Naši horníci jdou do důchodu v 65 letech. řečtí úředníci v 50 letech a votom to je.
        hukr
    • Huh
      13.07.2015 21:06

      Německá ekonomika byla před válkou nejlepší v Evropě? To řekl kdo??
      MrBurnes
      • Re: Huh
        13.07.2015 22:25

        Prosím, čtěte přesně co jem napsal - jednou z nejlepších, ne nejlepší. A říkám to nejen já, ale i mezinárodní statistiky. V roce 1913 byla německá ekonomika největší v Evropě a čtvrtá per capita. V roce 1937 byla pořád největší v Evropě a pátá per capita. Poválečná prosperita Evropy nebyla možná bez obnovy Německa, zejména německého průmyslu. Chválím tehdejší francouzské nebo nizozemské vůdce jak rychle pochopili, že jejich vlastní budoucnost by vypadala bez německého hospodářství bledě a pomohli Německu postavit se na nohy. Když se vrátím k meritu článku - Řecko je, na rozdíl od Německa v roce 1945, tak bezvýznamné, že kdyby se zítra propadlo do moře, Evropa by to ani nepostřehla. Takže kdybych to bral čistě sobecky - Řecku není proč pomáhat, je to pro nás čistá ztráta.
        Vlado
        • Jáj, Vladko, ste vy na hlavu padený, či čo?
          13.07.2015 23:07

          Ako že neni prečo pomáhať Grécku? Viete si predstaviť, keby Grécko opustilo eurozónu, že by sa Grékom podarilo reišiť ekonomickú situáciu a postupne by sa ukázalo, že euromena bola veľkou príčinou prepadu gréckej ekonomiky, aha? Čo ak by potom takéhoto príkladku nasledovalo Taliansko, Portugalsko, Španielsko a dokonca Francúzsko pod vedením prerusáckej strigy Lepenkovej, aha? Čo potom? Jáj, to by bol koniec EU! A to si kto zoberie na zodpovednosť, aha? Treba premýšlať, Vladko, to si uvedomte. Jáj, dobre ja vám hovorím, veru hej.
          Šaňo
          • Re: Jáj, Vladko, ste vy na hlavu padený, či čo?
            14.07.2015 10:36

            Chtěl bych Vás požádat o dvě věci - zkuste respektovat jiné názory a pokud máte jiný názor, neurážejte. To si nechte na idnes. Za druhé, zkuste se vyjádřovat způsobem hodným ekonomické diskuse, ta slovenská slovíčka jsou spíše trapná. Třetí možností je - zkuste se nevyjádřovat k mým názorům. Děkuji.
            Vlado
            •  
              14.07.2015 11:46

              Jáj, Vladko, veď vy ste tuna pred časom písal, že vám vadí, ako sa ja vyjadrujem. Podľa vás ako hlupák, ktorým možno podľa vás ja neni som, veru hej. Jáj, Vladko, no mňa nevadí, že ste na hlavu padený, no možno neni ste na hlavu padený, veru hej. A čo vy máte stále s tým idnes? Vy dačo také čítate? Ja ani neviem kde to je, veru tak. Jáj, dobre ja tuna zvyknem stále hovoriť .
              Šaňo
            • Nejsi
              14.07.2015 10:41

              chlape trochu přecitlivělý?? Řekl bych že Tě neurazil a Tvůj názor respektuje jen Tě nabádá k přemýšlení:-))) Konec konců vidí to střízlivě v pohodě....
              el mrcoch
              • Re: Nejsi
                14.07.2015 10:47

                Nejsem. Jenom jsem už vícekrát psal, že mi vadí způsob vyjádřování. Co se obsahu týče, každý má právo na svůj názor. S tím, kdo má jiný názor diskutuji, neurážím. Asi tak.
                Vlado
          • Re: Jáj, Vladko / Vtipna teorie
            14.07.2015 7:53

            Pri tom, jak se Rekum doposud chtelo ekonomickou situaci resit, k jejich sklonu k falsovani dat a ke kratkozrake vzdorovitosti, prezentovane jako narodni hrdost, pochybuji, ze by nekdy hrozilo zazracne uzdraveni recke ekonomiky.
            hm
    •  
      13.07.2015 20:48

      Stačí si pustit Michla na DVTV dnes,ten to pojmenoval trefně
      sid_cz
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m