Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Aktualizovaný investiční výhled na rok 2015 - Akcie

Aktualizovaný investiční výhled na rok 2015 - Akcie

23.07.2015 11:00
Autor: Branislav Soták, Patria Finance

Po skončení druhého kvartálu Patria vydala zhodnocení svých investičních doporučení (ZDE) a postupně byl zveřejněn aktualizovaný výhled na ekonomiku (ZDE) a měny (ZDE). Dnes aktualizaci investičního výhledu uzavíráme pohledem na akciové tituly, u kterých vidíme zajímavý růstový potenciál.

Akcie nadále preferovanou třídou aktiv…


Ani 2Q15 nezměnil nic na tom, že z různých tříd finančních aktiv nadále nejvíce preferujeme akcie, a to zejména na rozvinutých trzích Západní Evropy a USA. Nelze popřít, že akcie jsou v historickém kontextu poněkud nadhodnocené. V závislosti na použitých poměrových ukazatelích (trailing nebo forward P/E apod.) se valuační prémie ve vztahu k dlouhodobému historickému průměru (10 let, tedy napříč celou délkou hospodářského cyklu) aktuálně pohybuje v pásmu 10-20 %. V kontextu dluhopisových trhů (jakožto hlavní alternativy k akciím) ovšem vypadají valuace na rozvinutých akciových trzích o mnoho rozumněji a blíží se férovým hodnotám (třeba za použití tzv. Fed modelu). Na rozvinutých akciových trzích tedy prozatím nespatřujeme bublinu (podobnou třeba té čínské), z čehož plyne naše preference pro tuto třídu aktiv. Tím spíš, že jak v USA, tak v Evropě počítáme s pozvolným nárůstem výnosů (tedy poklesem cen) na trzích se státními dluhopisy. Dlužno připomenout, že riziko zvýšené volatility (rozuměj korekcí) na akciových trzích roste ruku v ruce s narůstající volatilitou na trzích dluhopisových.

…především v západní Evropě a USA… rozvíjející se trhy čelí riziku odlivu kapitálu


Jak jsme již zmínili, z regionálního hlediska preferujeme investice do akcií na rozvinutých trzích Západní Evropy a USA. Vzhledem k pestré směsi interních i externích rizik od Brazílie až po Čínu je totiž pravděpodobné, že se bude zahraniční kapitál ve světle postupné normalizace monetární politiky v USA stěhovat za příznivějším výnosovým prostředím na rozvinuté trhy. V uplynulých letech probíhal transfer americké monetární politiky přesně opačným směrem. A sice, nízkoúročené dolarové prostředky si v obecně nízko-výnosovém prostředí na základě carry trade logiky nacházely cestu za vyšším potenciálním výnosem, který skýtaly rozvíjející se trhy, potažmo pak jádro eurozóny. To vedlo k poklesu výnosů na cílových trzích a posilování lokálních měn (což se týká zejména rozvíjejících se trhů). S blížícím se utažením Fedu (lhostejno jestli dříve nebo později, jde spíše o následnou trajektorii referenčních sazeb) čelí tyto kapitálové toky riziku reverze.

Klíčový pro další růst akcií je zvyšování korporátních zisků


Pokud se bavíme o blížícím se růstu referenčních sazeb Fedu, který se přes výnosovou křivku posléze přelije do tržních diskontních sazeb a tedy i ocenění jednotlivých tříd finančních aktiv, pak nemůžeme opomenout akcie. V globálním měřítku totiž zůstávají americké státní dluhopisy stále TOU bezrizikovou třídou aktiv, vůči které se obyčejně poměřují alternativní investiční příležitosti. Dopad na akcie v zásadě závisí na tom, o co se bude růst úrokových sazeb opírat. Pokud by tím hlavním driverem měl být akcelerující hospodářský růst, což je náš základní scénář, pak by ho měl následovat růst korporátních zisků, který by mohl vytáhnout akciový trh na vyšší úrovně i navzdory kontrakci poměrových ukazatelů (ze současných historicky nadprůměrných hodnot). Klíčovým je tedy růst korporátních zisků, a to jak v USA tak Evropě.

V USA je letos růst zisků prozatím brzděn levnou ropou a silným dolarem. Přestože u právě se rozbíhající výsledkové sezóny za 2Q15 nepočítáme ve srovnání s 1Q15 (růst zisků +0,3 % yoy) s nějakou výraznější akcelerací, relativně k tržním očekáváním (-6 % yoy) je i tak dost možná zaděláno na pozitivní překvapení. Náš názor opíráme primárně o lepšící se kondici americké ekonomiky, která je v datech patrná zhruba od května. Zlepšení lze pozorovat zejména v datech, která by mohla mít pozitivní vliv na spotřebu a jí příslušné sektory ekonomiky. Ve hře jsou navíc i určitá stabilizace na trhu s ropou a zpomalení tempa posilování dolaru, jež jsme byli během 2Q15 svědky. Trhem očekávaný meziroční růst zisků pro letošní rok se nyní pohybuje na úrovni +1 %, ALE ex-energetika až +7 %! Vzhledem k aktuálním valuacím na amerických akciových trzích je to dle našeho názoru i horní mez potenciálního výnosu (řekněme střední - vyšší jednociferný), který letos americké trhy investorům skýtají. Růst zisků by měl ovšem už v příštím roce po odeznění již zmiňovaných bazických efektů (na ropě/dolaru) dle tržního konsenzu opět dosahovat dvojciferného tempa.

V korporátní Evropě reprezentované indexem Stoxx Europe 600 by měly letos zisky růst ještě o poznání rychleji (zhruba 7procentním tempem včetně energetiky), když je tamní situace ve srovnání s USA zrcadlově obrácená, neboť Evropa je čistým importérem ropy a čistým exportérem zboží a služeb, což je ještě posíleno slábnoucím eurem.

Díky existující mezeře výstupu zůstane expanzivní monetární politika ECB, na rozdíl od USA, ještě po dlouhou dobu podpůrným faktorem pro investice do akcií. Ekonomika eurozóny i díky ní pozvolna nabírá na síle, tažená především spotřebitelskou poptávkou a exportem. I pouhá stabilizace v rámci hospodářského cyklu může být přitom pro akciové trhy velkým přínosem, o čemž jsme se mohli v nedávné minulosti přesvědčit hned několikrát (např. v USA v roce 2009, nebo v Evropě v roce 2013). Ze stejných důvodů (tj. mezery výstupu v kombinaci s měnovou expanzí) počítáme s tím, že by tempo růstu výnosů na evropských dluhopisových trzích mělo oproti 2Q15 zpomalit, neboť inflace bude v eurozóně akcelerovat jen pozvolna. Úrokové prostředí je tedy ve srovnání s USA pro akcie o poznání menším rizikem.

Vzhledem k uvedeným fundamentům a proběhnuvší korekci v Evropě ve světle řecké krize je tak dle našeho názoru vhodná příležitost pro opětovné lehké nadvážení západní Evropy na úkor USA.

Preferujeme cyklické sektory (IT, cyklická spotřeba), tzv. „value stocks“ a zdravotnictví a banky

Dle empirické zkušenosti by měly mít v prostředí akcelerující ekonomiky navrch cyklické sektory nad jejími defenzivními částmi. Nejlépe by se mělo dařit IT sektoru (v rámci DIP overweight jak v Evropě tak USA), nejhůře utilitám.

Vzhledem k tomu, že oživení na obou březích Atlantiku by se mělo v nejbližší budoucnosti do velké míry opírat o spotřebitele, v našem hledáčku po nějaké době opět uvízl sektor cyklického spotřebního zboží (jak v USA (v DIP neutral) tak Evropě (v DIP overweight). V prostředí akcelerující ekonomiky si pak obvykle vedou dobře i tituly s nízkou valuací, což se dá vysvětlit po logické lince - příliv zvedá všechny lodě. Z cyklických složek trhu mají v současnosti nejnižší valuační násobky třeba automobilky nebo odvětví přepravy (jmenovitě pak aerolinky).

Stálicí našich investičních doporučení je sektor zdravotnictví, který vládne atraktivním strukturálním příběhem. Těžiště výkonnosti sektoru by se však dle našeho názoru mělo díky akcelerujícímu růstu zisku a příznivější valuaci přesouvat od biotechnologií k velkým farmaceutickým koncernům. Zdravotnictví se pak může opřít i o rozsáhlý pipeline nových léků (především v oblasti imuno-onkologie) a bující M&A aktivitu.

Za zmínku ještě stojí bankovní sektor. Zatímco v Evropě jsme od počátku roku díky kvantitativnímu uvolňování a souvisejícímu poklesu sektorové rizikové prémie naladěni pozitivně, v USA převládal neutrální pohled. Náš postoj se ale postupně mění s tím, jak se blíží utažení tamní monetární politiky, které by mělo mít blahodárný dopad na čisté úrokové příjmy bank, resp. jejich čistou úrokovou marži. Možná trochu kontra-intuitivně se většiny benefitů z rostoucích úrokových sazeb (cca 55-60 %) dostává bankám přes krátký konec výnosové křivky, což je odrazem struktury aktiv a rostoucího podílu depozit na celkovém financování (růst úroků vylepšuje depozitní marži). Akcelerující ekonomika si navíc velmi pravděpodobně posléze vyžádá větší objem poskytnutých úvěrů. A v neposlední řadě, realizovaná volatilita na různých třídách aktiv (zejména na sazbách a FX, ale i akciích) je v meziročním srovnání o poznání výše než loni. To má za následek vyšší zobchodované objemy a vyšší obchodní příjmy investičních divizí velkých univerzálních bank, což bylo patrné zejména v 1Q15. Největším fundamentálním rizikem (mimo regulatorních tlaků a probíhajících soudních sporů) je objem vytvářených rezerv, u nichž již v tuto chvíli nevidíme velký prostor pro pokles skrze rozpouštění (dříve vytvořených) rezerv do výsledovek.

Na domácí burze doporučujeme investovat do Erste Bank a titulů s udržitelnou dividendou


Na domácí burze, v souladu s naším názorem na evropské akcie, věříme především v další růst akcií Erste Bank. Akcie banky sice v prvním pololetí již výrazně posílily, což odráží hlavně pokles rizika spojeného s rozvahou banky či situací v Maďarsku. Domníváme se však, že aktuální tržní ocenění stále plně neodráží ziskový potenciál bankovní skupiny, zejména na trzích v Maďarsku a Rumunsku.

Tuzemské akcie lákají investory i svými slušnými dividendovými výnosy. Investorům radíme vybírat tituly, které mají nejvyšší potenciál vyplácet stabilní nebo rostoucí dividendu. Mezi nimi doporučujeme především akcie Pegas Nonwovens a Philip Morris CR.

Výběr správných titulů je při investování na kapitálových trzích klíčovou podmínkou pro zvyšování hodnoty portfolia. Analytický tým Patria Research proto pravidelně vybírá cenné papíry s atraktivní valuací, slibnými sektorovými vyhlídkami a zajímavým růstovým potenciálem, které následně presentuje jako vhodné investiční příležitosti v rámci dvou základních produktů: Krátkodobých investičních tipů a Dlouhodobých investičních příležitostí (DIP).

Kompletní analýzu Dlouhodobé investiční příležitosti, která obsahuje všechny investiční tipy, si mohou klienti Patria Direct stáhnout v obchodní platformě v záložce Research.

Za zmínku také stojí, že ke kompletnímu seznamu mají přístup všichni aktivní klienti (alespoň jeden obchod za kvartál) Patria Finance. Investiční tipy, včetně analytických výstupů, jsou pravidelně zveřejňovány také na webových stránkách Patria v sekci Zápisník analytika.







Čtěte více:

Krátkodobé tipy - ikona doby Apple ale i bankovní gigant jsou v kurzu!
01.04.2015 11:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho ...
Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) – Sektor telekomunikací
02.04.2015 13:00
Výběr správných titulů je při investování na kapitálových trzích klíčo...
Zhodnocení investičních doporučení Patria pro 1Q15
09.04.2015 17:00
Pro rok 2015 jsme doporučovali investovat do akcií v západní Evropě a ...
Aktualizovaný investiční výhled na rok 2015 – Akcie
14.04.2015 11:00
Dnešním textem uzavíráme sérií článků věnovaných aktualizaci investičn...
Aktualizace výhledu na 2015 pro CEE bankovní sektor (+nové cílové ceny)
30.04.2015 11:00
Po silném růstu bankovních titulů v CE3 regionu v prvních měsících toh...
Krátkodobé investiční tipy - Evropské akcie jsou trendy!
12.05.2015 16:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho...
Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) - doběla rozžhavený sektor IT!
18.05.2015 13:00
V další iteraci Dlouhodobých investičních příležitostí (DIP) přichází ...
Akcie ČR – přehled doporučení: Investiční příležitosti z pražské burzy
20.05.2015 11:00
Jarní období v Evropě přineslo poměrně turbulentní vývoj na akciových ...
Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) – sektor Healthcare
12.06.2015 11:00
Výběr správných titulů je při investování na kapitálových trzích klíčo...
Krátkodobé investiční tipy - Evropské akcie stále letí!
11.06.2015 13:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho ...
Výsledky Google (DIP) ve 2Q15 (komentář analytika + doporučení)
17.07.2015 18:24
• Výsledky za 2Q15 oznámil už i internetový gigant Google (DIP). Výsle...
Aktualizovaný investiční výhled na rok 2015 - Ekonomika
21.07.2015 11:00
Včera jsme se v rámci bilancování druhého kvartálu zaměřili na úspešno...
Aktualizovaný investiční výhled na rok 2015 - Měny
22.07.2015 11:15
Pokud vás více zajímají makroekonomické informace včera jsme publikova...

Váš názor
  • Investiční dotazník
    28.07.2015 18:56

    Dobrý večer, mrzí nás, že požadavek na vyplnění dotazníku "2v1" takto vnímáte. Jedná se však o zákonnou povinnost každého obchodníka s cennými papíry v okamžiku, kdy klientům poskytuje investiční poradenství.
    Patria Online
  • Přístup k tipům
    23.07.2015 12:15

    Není pravda, že všichni vaši aktivní klienti (vaši definici splňuji s velkou rezervou) mají přístup ke kompletnímu seznamu tipů, jak píšete, Zapomněli jste uvést, že podmínkou je též vyplnění nemístně intimního dotazníku. Zdravím
    Tom
    • Re: Přístup k tipům
      28.07.2015 14:28

      Přidávám se s podobným názorem. Patria to zejména druhou částí dotazníku OPRAVDU PŘEHNALA. Doufám, že si uvědomí svůj přešlap a nebude trvat na poskytování takových informací. Škoda, Jinak jsem s ní spokojen.
      Karel
      •  
        28.07.2015 14:45

        No to jsem si Patrii považoval, jako velmi dobrého brokera, zatím jsem snima byl vždy spokojený, ale ten dotazník mě trochu pokazil mínění. Nevím co si mám o tom myslet. Asi nové vedení, nový přístup ke klientům.
        John+
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data