Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína, dolar a další rána zlatu

Čína, dolar a další rána zlatu

26.08.2015 17:45

Je to už delší dobu, co jsem zde psal, že růst čínského akciového trhu je vážným rizikem. Z tohoto pohledu mě vývoj posledních týdnů a dnů nepřekvapuje. Ale musím říci, že samotná síla akciové korekce a s tím úzce související prudký propad důvěry ve schopnosti čínské vlády pro mne překvapením byly. Je ale dobré neztrácet odstup – v tuto chvíli je trh v Šanghaji zhruba na úrovni, na které na konci minulého roku začala čínská iracionální veselice. Jinak řečeno, pokud nyní dojde ke stabilizaci, jsme tam, kde jsme začínali, ale mnozí se značně spálenými prsty. Bohužel mezi ně asi patří zejména ti, kteří si to mohou nejméně dovolit. A jasně se ukázalo, že strana není všemocná a stále více je jak onen pověstný kůl v plotě. Není tak velkým přeháněním, když bychom hovořili o vstupu do nové etapy čínského vývoje.

V minulém příspěvku jsem se věnoval tomu, jak se obvykle chová dolar v reakci na utahování americké monetární politiky. Chování to je do značné míry kontraintuitivní, protože dolar má tendenci stagnovat, či dokonce oslabovat. Příčina je ale jednoduchá – sazby v USA sice rostou, ale úrokový diferenciál se obvykle nezvyšuje. Pravděpodobnost tohoto vývoje je dnes přece jen nižší a teze posilujícího dolaru tak má i přes hlas historie stále svou relevanci. Dnes bych na toto téma úzce navázal pohledem na zlato, Důvodem je i to, že vývoj v Číně a následně na globálních trzích o současném stavu trhu se žlutým kovem také hodně napovídají.

O zlatu tu píši už celé roky, vždy jsem varoval předtím, aby do něj investoři vkládali větší než malé množství svých prostředků. Tento postoj bych změnil ve dvou scénářích: Reálná hrozba vysoké inflace, reálná hrozba kolapsu celého sociálně – ekonomického systému (pak samozřejmě hovoříme jen o fyzickém zlatě). První scénář má stále minimální pravděpodobnost, druhý ještě mnohem menší. Přesto na trhy občas zavane strach z nich a je zajímavé sledovat, jak se mění citlivost zlata na tyto závany. Čímž se přirozeně dostáváme k vývoji posledních týdnů a dnů: Zlato v reakci na finanční vlnobití sice chvíli posilovalo, ale nešlo o žádné velké vzepětí. Navíc ve víře v pozdržení zvedání sazeb v USA oslaboval dolar, takže u zlata v podstatě šlo hlavně o reakci na dolar. Moje interpretace je tedy taková, že zlato je v současné době z hlavních tržních povídek a pohádek v podstatě vytěsněno.

Sazby nahoru, zlato také?

Výše uvedené tedy pro zlato nijak optimisticky nezní. Navíc se obecně předpokládá, že zvedání sazeb v USA by mělo tlačit ceny žlutého kovu ještě níže. Podobně jako u dolaru ale i zde stojí za to podívat se detailněji do historie. Konec konců jsme už konstatovali, že dolar má obvykle tendenci po zvednutí sazeb oslabit, což by mělo být pro zlato pozitivní. A následující graf skutečně ukazuje, že zlato má podivuhodnou tendenci reagovat na zvyšování sazeb stagnací, či dokonce růstem:

CD

Z grafu se vlastně zdá, že trh se zlatem má tendenci vytrpět si své už před zvyšováním sazeb. A když k němu skutečně dojde, přestřelení je korigováno cenovým růstem. A své hraje i ono obvyklé chování dolaru. Obligátní otázka: Bude tomu tentokrát jinak? Zápornou (pro zlato pozitivní) odpověď by podporovalo to, že dosavadní korekce na zlatu byla hodně silná. Kladná (pro zlato negativní) odpověď má dost pevný základ. Za prvé, ona silná korekce není podle mne ani tak odrazem samotného výhledu na zvyšování sazeb, ale kolapsem celého myšlenkového směru o hypersupermegainflaci (a zajištění proti armagedonu – viz výše). A za druhé je tu dolar, který se tentokrát bude pravděpodobně chovat trochu jinak, než v minulosti.


Čtěte více:

Dobrá zpráva pro americký průmysl - za červenec znovu slušně přibylo objednávek
26.08.2015 14:41
Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v USA překvapily dalším solidním ...
Rubl prochází druhou krizí v letošním roce
26.08.2015 15:41
Panika na akciových trzích z posledních dnů doprovázená propadem cen ...
Netflix bude spolupracovat při svém vstupu do Japonska se SoftBank
26.08.2015 15:34
Netflix pro svůj avizovaný vstup na japonský vstup volí strategii takt...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data