Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: HSBC (DIP), Shire (DIP), Ryanair, Visa

Summary: HSBC (DIP), Shire (DIP), Ryanair, Visa

02.11.2015 17:16
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Evropa:

Britská HSBC (DIP) je i přes nepřesvědčivý výsledek ve 3Q15 dle našeho názoru na dobré cestě, potvrzujeme doporučení držet i členství v seznamu DIP. Zatímco tržby klesaly ve 3Q15 4% tempem na 15,1 mld. USD, tak provozní náklady se snížily meziročně až o 19 % na 9 mld. USD. Poměr nákladů/výnosů (cost/income ratio) se tak postupně sesouvá pod kýžených 60 %. Pokles tržeb byl koncentrován v retailové a investiční divizi a v divizi správy aktiv. Poklesu nákladů pomohly i nižší právní výlohy (-1,4 mld. USD yoy), což kvalitu překvapení poněkud snižuje. Před bankou je beztak ještě dlouhá cesta, neboť tržby letos prozatím klesají o 4 ppt rychleji než náklady. Zisk před zdaněním vyšplhal na 6,1 mld. USD z loňských 4,6 mld. USD. Rozhodnutí o přesídlení do Asie (z daňových důvodů) padne nejspíš až v příštím roce. Tamní zisk klesl ve 3Q15 o 4 % yoy na 3,5 mld. USD, v Evropě to bylo až -44 % yoy na 969 mil. USD. Objem odpisů je na úrovni 638 mil. USD meziročně o 16 % nižší. Expozice na problémový komoditní sektor je dle vedení banky už několik kvartálů velmi stabilní, expozice na Čínu dosahuje 140 mld. USD. RWA (risk weighted assets) byla osekána o dalších 32 mld. USD, což banku dostává na 30 % z celkové naplánované redukce o objemu 290 mld. USD do konce roku 2017. Jádrový Tier 1 poměr narostl o 20 bps na 11,8 %, RoE dosáhla výše 10,9 %. Akcie mírně ztrácejí.

Irský farmaceutický koncern Shire (DIP) koupí americkou biotechnologickou společnost Dyax zabývající se vývojem léčiv na vzácná onemocnění za 5,9 mld. USD, neboli 37,3 USD/akcii v hotovosti. V případě úspěchu experimentálního léku DX-2930 by si akcionáři Dyaxu mohli přijít na dalších 646 mil. USD (4 USD/akcii). Transakce by mohla do roku 2019 přinést roční úspory o objemu 100 mil. USD. Shire potvrdila, že má nadále zájem i o Baxaltu, o níž se zatím ucházela v létě neúspěšně se sumou 30 mld. USD. Akcie Shire ztrácejí 1 %, akcie Dyax posilují o 31 % na 36 USD.

Nízkonákladový přepravce Ryanair ve druhém čtvrtletí fiskálního roku 2016 utržil v tržbách 1,99 mld. EUR a předčil tak odhady na hladině 1,67 mld. EUR. Upravený zisk na akcii dosáhl 0,62 EUR a překonal očekávání na úrovni 0,43 EUR. Solidním číslům dopomohla nejenom vyšší obsazenost letů (za 1H 91 %, v „low-cost“ byznysovém modelu zcela zásadní), ale také vyšší průměrná cena letenek. Pozitivně se pochopitelně projevila také nižší cena letového benzinu (ačkoliv ve srovnání s americkými přepravci byl vliv méně patrný kvůli hedgeovacím kontraktům). Ryanair na fiskální rok 2017 využil hedgeovacíh kontraktů na zajištění 95 % palivových požadavků při ceně 62 USD. I proto by v nejbližším roce neměl na kolísání cen ropy být příliš citlivý (vyjma možného zklamání investorů ze „zbytečných“ dodatečných nákladů, tedy rozdílu mezi hedgeovanou a tržní cenou). Co se týče výhledu – nepotěšila zpráva o možném snížení průměrných cen letenek, na druhou stranu společnost počítá s přepravou 105 mil. cestujících proti původně avizovaným 104 mil. Čistý zisk by měl dosáhnout horní hranice vytyčeného pásma 1,18 – 1,23 mld. EUR. Akcie připisují 3 %.

Řecko upřesnilo podmínky, za nichž bude asistovat tamním bankám při rekapitalizaci. Kapitálový deficit v řeckém bankovním sektoru identifikovaný ECB dosahuje výše 14,4 mld. EUR. ECB požaduje, aby stávající akcionáři a věřitelé přispěli alespoň 4,4 mld. EUR, což je kapitálová díra v základním zátěžovém scénáři v rámci loňského Asset Quality Review. Řecký státní stabilizační fond by pak měl doplnit zbylých 10 mld. EUR. Čtvrtina z toho by měla být investována skrze kmenové akcie s plnými hlasovacími právy. Zbytek bude poskytnutý skrze nákup podmínečně konvertibilních dluhopisů (contingent convertibles, neboli CoCos). Největší rekapitalizaci potřebují National Bank of Greece a Piraeus Bank. O něco lépe jsou na tom Eurobank Ergasias a Alpha Bank. Otázkou zůstává ochota soukromých investorů participovat na rekapitalizaci, neboť vzhledem k podmínkám státní pomoci dojde k dalšímu naředění již beztak zbitých podílů. Pokud soukromí investoři nedostanou sumě 4,4 mld. EUR, bude deficit zalepen státním fondem prostřednictvím nákupu kmenových akcií, což znamená další naředění již beztak zbitých podílů. Akcie řeckých bank dnes v reakci prudce posilují.

USA:

Karetní společnost Visa dnes představila svá hospodářská čísla za poslední čtvrtletí fiskálního roku. Tržby dosáhly 3,57 mld. USD a naplnily konsensuální očekávání. Meziročně se jedná o nárůst 11 % (ex FX 13 %). Taktéž upravený zisk ve výši 62c dohmátl na vytyčené odhady. Společnost autorizovala nový program akciového odkupu o rozsahu 5 mld. USD (necelá 3 % tržní kapitalizace), časovou linku pro možné uplatnění nicméně nenačrtla. Výhled na příští rok počítá s provozní marží okolo 65 % (65,3 % letos) a růstem tržeb o střední až vyšší jednotky procent, tempo růstu EPS má být o něco rychlejší. Akcie ztrácí 3 %, když pravděpodobně reflektují rozhodnutí společnosti koupit Visa Europe. Nabídka počítá s platbou ve výši 16,5 mld. USD (z toho 11,5 mld. USD v hotovosti a zbytek v konvertibilních preferenčních akciích s možností převedebá do akcií Visa třídy A) a případným doplatkem 4,7 mld. USD se čtyřletým zpožděním ode dne uzavření obchodu. Hotovostní část hodlá společnost pokrýt vydáním seniorního nezajištěného dluhu. Zadlužení (dluh vůči EBITDA) by se v důsledku transakce mělo posunout do pásma 1,4 – 1,5x. Obě strany s podmínkami souhlasily a dokončení transakce je tak plánováno na třetí čtvrtletí fiskálního roku 2016. Visa připojením Visa Europe získá portfolio dalších 500 mil. vydaných karet, 1,5 bil. v celkovém objemu plateb a 18 mld. zpracovaných transakcí (ročně). Výsledkem spojení by mělo být částečné naředění (nižší jednotky procent) s implikovaným negativním vlivem na zisk na akcii (prvně vyšší hodnota jmenovatele při výpočtu EPS v důsledku převedení konvertibilních akcií, taktéž ale náklady spojené s financováním transakce doléhající na čitatel), a to navzdory „vyrovnávacímu“ prvku v podobě schváleného akciového odkupu. Pozitivní vliv příjmových synergií a nákladových úspor by měl zisk na akcii podle vyjádření Visa pozitivně ovlivnit ve fiskálním roce 2017. Do roku 2020 by důsledkem měl být růst EPS o vyšší jednotky procent. Náklady spjaté s akvizicí (kumulovaně 450 – 500 mil. USD do konce fiskálního roku 2020) se pak promítnou negativně (zhruba třetina pak již v nadcházejícím roce).

Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) představují ucelený produkt sestavovaný analytickým týmem Patria Finance. V jeho rámci je po důkladném zvážení vyhlídek sektoru, stávající valuace a růstového potenciálu sestavován seznam nejzajímavějších titulů z amerických a evropských trhů, u nichž existuje potenciál atraktivního zhodnocení. Více informaci i kompletní seznam mohou klienti Patria Finance získat po přihlášení ZDE.  



Čtěte více:

Výsledky Commerzbank ve 3Q - zisk překonal odhady, CEO se připravuje na odchod
02.11.2015 8:47
Druhá největší německá banka Commerzbank dnes brzo ráno reportovala sv...
Estée Lauder se v 1Q dařilo, zisk i tržby dopadly nad očekávání dobře
02.11.2015 13:23
Kosmetické impérium Estée Lauder dnes před otevřením trhu zveřejnilo v...
IPO Watch - listopad by měl být posledním rušným měsicem v 2015; první týden tomu nenasvědčuje
02.11.2015 15:14
Tento týden na trh vstoupí pouze jediná společnost. Alespoň je to na t...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university