Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čtyři věci, které by investoři měli v Číně sledovat v roce 2016

Čtyři věci, které by investoři měli v Číně sledovat v roce 2016

18.12.2015 11:25
Autor: Pavel Daniel

„Výplach“ čínských akcií během roku 2015 doslova vyučil světové trhy v tom, jak se má dívat na prognózy vývoje čínské ekonomiky. A i když jsou největší ztráty z akciových trhů pryč, obavy ze zpomalení čínské ekonomiky nezmizely. Makroekonomická čísla pro Čínu rozhodně nepodporují žádný optimismus. Zpravodajská stanice CNN zjistila z průzkumu mezi ekonomy, že investoři by měli v roce 2016 sledovat v Číně následující čtyři věci:

1. Jak slabý bude růst ekonomiky?

Staré časy, ve kterých se počítalo se silným ekonomickým růstem Číny, jsou dávno pryč. Dle ankety zpravodajské stanice CNN mezi ekonomy, má ekonomický růst Číny za rok 2015 dosáhnout 6,8 % HDP a 6,5 % v roce 2016. A to je dost daleko od prognóz, které počítaly s dvouciferným ekonomickým růstem v Číně.

Některé studie říkají, že Čína bude muset k dosažení průměrného ročního ekonomického růstu na hodnotě 6,5 % v každých následujících pěti letech, investovat na posílení ekonomiky 12 bilionů dolarů až do roku 2020. Podle střízlivých odhadů by tento plán znamenal zdvojnásobení objemu produkce Číny za pouhých 10 let. A to se může stát jen v tom případě, že například sektor služeb země, obor vzdělávání a cestování, poroste stále rychleji než průmyslová výroba. Služby v Číně nyní přispívají do statistik HDP přibližně 48 %. A ekonomové říkají, že odklon od průmyslové výroby, která se na HDP vloni podílela 43 %, bude pokračovat.

2. Přijde další snížení úrokových sazeb?

I přes rostoucí obavy ze zpomalení hospodářského růstu země, se čínské instituce letos nijak zásadně nepodílely na rozpoutání nějakých masivních opatření na podporu ekonomiky. Místo toho vláda spustila podle komentářů „minimální“ stimulační opatření v podobě několikráte opakovaného snížení úrokových sazeb, snížil se i objem povinných minimálních rezerv pro banky a urychlily projekty v oblasti infrastruktury. Oslabením měny úřady podpořily exportéry k vyšším vývozům.

A i když má v březnu 2106 proběhnout v Číně velké vládní zasedání, které má řešit hospodářskou politiku, ekonomové nečekají žádný "velký třesk" v podobě nějakých dramatických stimulačních balíčků. Podle ankety CNN mají ekonomové za to, že se zvýší fiskální a úvěrová podpora pro investice do infrastruktury, ale nikoli masivní nový stimulační balíček Není ale vyloučeno, že by mohlo dojít ke dvěma opakováním snížení úrokových sazeb na počátku roku 2016.

3. Může Čína uklidnit své trhy?

Na čínských kapitálových trzích stále dominují domácí investoři. Peking ale chce větší podporu zahraničním investorům. Jenže plány úřadů bude i díky extrémní volatilitě trhů, ke které došlo tento rok, mnohem těžší naplnit.

Vláda sice učinila některé kroky v boji proti, z jejího pohledu, přehnaným tržním výkyvům Od 1. ledna 2016 mají začít platit ochranné mechanismy, v podobě zastavení obchodování po dobu 15 minut, v případě, že hlavní čínský akciový index se vychýlí nahoru nebo dolů o 5 %. Regulátoři také uvažují o změně pravidel pro společnosti, které chtějí upisovat akcie prostřednictvím primárních emisí (IPO). Teprve nedávno došel k změně čtyřměsíčního zákazu nových IPO na čínských akciových trzích.

Existují také plány na přímém propojení burz v Hong Kongu a Shenzhenu v roce 2016. Propojení by mělo investorům umožnit přístup k oběma trhům na obou zmíněných místech. Odborníci ale říkají, Čína bude muset obnovit důvěru investorů, a to jak doma, tak v zahraničí.

4. Bude jüan nadále klesat?

Čínský jüan v roce 2015 vůči Americkému dolaru oslabil o téměř 5 %. A analytici si myslí, že čínská měna musí dále oslabovat, což je způsobeno slabším růstem a obchodem. CNN získala v anketě ekonomů názor, že by čínský jüan vůči dolaru mohl do konce roku 2016 dosáhnout hodnoty 7,50, což je oslabení o 16 % ze současných úrovní.

Čína ale pracuje na tom, aby dostala svou měnu na „globální trh“ v oblasti obchodu a investic. A v tomto úsilí jí pomáhají také statistiky. V říjnu 2015 se stala čínská měna čtvrtou nejpoužívanější měnou pro mezinárodní platby na světě. V listopadu 2015 Čína navíc obdržela schválení od Mezinárodního měnového fondu (MMF), který souhlasil se zařazením jüanu do exkluzivního koše měn od 1. 10. 2016. Kvůli tomu, že se tím čínská měna dostala do ještě větší světové pozornosti, oznámily čínské úřady, že se začne sledovat hodnota jüanu vůči koši světových měn, nejen tedy vůči americkému dolaru.

Zdroj: CNN

 

Čtěte více:

Technická analýza - Euro využívá technické podpory při 1,0800 EURUSD a i bez dat může pokračovat výše
18.12.2015 9:02
EURUSD: Měnový pár se dnes pohybuje nad hladinou denního pivotu na 1,...
ČNB: České banky jsou dostatečně odolné vůči nepříznivým šokům
18.12.2015 10:13
Bankovní sektor v Česku je dostatečně odolný vůči případným nepříznivý...
Jen prudce posiluje po překvapivém kroku centrální banky
18.12.2015 10:21
O novém uvolnění měnové politiky Bank of Japan se spekuluje už delší d...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data