Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč Američané jednoduše neudělají z ISIS sekanou?

Proč Američané jednoduše neudělají z ISIS sekanou?

19.12.2015 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Předpokládejme, že se ve Spojených státech prosadí jestřábi, dojde k vojenské intervenci a zničení ISIS. Co potom? Jestliže chceme odpovědět na tuto otázku, musíme vážně zvážit, co se dělo v historii. Když Američané v roce 1991 vyhnali armádu Saddáma Husajna z Kuvajtu, domnívali se, že dosáhli rozhodujícího vítězství. Deset let si mladší Bush myslel, že svého otce ještě předčil, když porazil Talibán v Afghánistánu a se samotným Husajnem udělal krátký proces. Barack Obama pak svrhl libyjského diktátora Kaddáfího stylem, který Hillary Clintonová popsala slovy: „Přišli jsme, viděli jsme, on zemřel.“

Vypadá to jako jasný příběh, ale vývoj, který nastal po každém z popsaných vítězství, tak jednoznačný není. Dostavila se řada nečekaných komplikací a problémů. To, co mělo být osvobozením, se zvrhlo v násilí a nepokoje. Samotná existence ISIS je konečným verdiktem ohledně války v Iráku. Ten je dnes jen napůl fungujícím státem, který není schopen chránit své hranice a přitahuje teroristy.

Spojené státy nesou velký díl zodpovědnosti za ISIS

Spojené státy nesou velký díl zodpovědnosti za to, k čemu došlo. Nebýt jejich nezodpovědných rozhodnutí o invazi do Iráku, ISIS by neexistoval. Pravdou také je, že Spojené státy mají dost vojenské síly na to, aby se s tímto „kalifátem“ rychle vypořádaly. Kontingent o 50 000 mužích by s dostatečnou podporou vzdušných sil nadělal z armády ISIS sekanou. Po útocích v Paříži je nálada v USA takovému postupu nakloněna a většina politiků je pro zintenzivnění kampaně proti ISIS. A proč ne? Co by na tom mohlo být špatného?

Pokud jsme přesvědčeni, že vítězství by bylo bezproblémové, připomíná to první euforické reakce na operaci Pouštní bouře z roku 1991 a na další operace v regionu. Znovu a znovu se ale ukázalo, že nezamýšlené důsledky těchto operací jsou velmi vážné. Nepřítel se vždy rozptýlil a nakonec se vynořil někde jinde a celý konflikt pokračoval dál. Jestliže nás někdo ujišťuje, že tentokrát by tomu bylo jinak, měli bychom mít o takovém tvrzení vážné pochyby.

Proč se opakovaně ukazuje, že naše očekávání jsou příliš optimistická a realita je jim nakonec velmi vzdálená? Proč se vítězství na bitevním poli mění v násilí a nepokoje v celé společnosti? Předtím, než se Spojené státy pustí do dalšího vojenského dobrodružství, měly by se nad podobnými otázkami dobře zamyslet. Profesor Eliot A. Cohen už léta tvrdí, že po útocích z jedenáctého září začala čtvrtá světová válka (tou třetí byla válka studená). Na první pohled se může zdát, že konflikty s islámským světem nelze srovnávat s celosvětovou destrukcí během předchozích světových válek. A samotné slovo válka je obecně nadužívané. Ale přesto má názor Cohena něco do sebe.


Jsme ve čtvrté světové válce

Cohen v první řadě hovoří o tom, že současná válka bude pravděpodobně trvat celý život současné generace a zřejmě i během většiny života našich dětí. Vyhrají tak ti, kteří budou nejodolnější. Profesor tvrdí, že v sázce je samotný americký způsob života. Nemá tím na mysli právo pít pivo v restauraci, ale svobodu projevu, náboženského vyznání, rovnost mužů a žen a svobodu obecně. Cohen tak nesouhlasí s „terapeutickým bombardováním“ ISIS, které provádí prezident Obama. Tvrdí, že je třeba razantního úderu, ale zároveň varuje, že půjde o „dlouhý a krvavý proces“.

Jádro problému ale spočívá v tom, že Spojené státy byly už roky před jedenáctým zářím ve vojenském konfliktu s řadou skupin islámského světa. Nikdy ale neukázaly ochotu či schopnost dokončit celý proces. Washington se choval nesystematicky a to je důvod, proč války v Iráku i Afghánistánu přinesly takové zklamání. Ve srovnání s Vietnamem šlo o velmi polovičaté pokusy, během nichž nebylo vysláno dostatek jednotek a ty, které vyslány byly, nezůstaly na místě dostatečně dlouho. Cohen tvrdí, že nepříteli musí být zlomen vaz, a to vyžaduje mnohem větší vojenskou sílu.


Z USA by se stala zbrojařská ekonomika

Američané by neměli naslouchat hlasům, které tvrdí, že válku lze vést uhlazeným a kultivovaným způsobem. Poslouchat by měli Cohena, který dobře ví, že válka je špinavá a tvrdá záležitost. Co by ale jeho návrhy vyžadovaly v praxi? USA by se musely přepnout do válečného režimu, vláda by musela být schopna získat více vojáků a zvýšit výdaje na zbrojení, a to po dlouhou dobu. Na scénu by se muselo vrátit i slovo, které ze slovníku politiků úplně zmizelo: Mobilizace.

Pentagon odhaduje, že ISIS disponuje asi 20 000 vojáky. I kdyby se nad nimi podařilo rozhodujícím způsobem zvítězit, bylo by nutné udržovat pořádek a stabilitu v celém regionu, který nyní pod kontrolou ISIS je. A celé by to muselo trvat až do doby, kdy už by nepanovaly podmínky pro vznik nějakého nástupce ISIS. Nedá se čekat, že by se do něčeho takového pustil francouzský prezident François Hollande nebo britský ministerský předseda David Cameron. Učinit tak mohou pouze Američané a ti se nebudou moci jen tak sbalit a odjet poté, co bude dosaženo vojenského vítězství.

Jak dlouho by museli Američané zůstat? Pokud vezmeme v úvahu zkušenosti z Iráku a Afghánistánu, tak asi čtvrt století. K tomu se přidává řada dalších zemí, kde by možná bylo zapotřebí americké vojenské intervence. Afghánistán, Libanon, Somálsko, Jemen či některé země západní Afriky jsou centry stále silnějších nepokojů. A pokud nepotlačí země jako Egypt, Pákistán či Saúdská Arábie radikální síly, které bují přímo na jejich území, mohou se na seznam dostat také.


Kolektivní sebevražda

Jeden americký generál před invazí do Iráku odhadoval, že na zajištění poválečné stability bude třeba stovek tisíců vojáků. Nyní se ukazuje, že měl pravdu. V případě Afghánistánu platí to samé a obě země dohromady by tak vyžadovaly 600 000 – 800 000 vojáků. Pentagon má na každou jednotku v cizí zemi jednu jednotku v záloze a jednu, která se připravuje na vystřídání té první. To znamená, že k udržení dlouhodobé vojenské akce by celkově bylo třeba mít k dispozici 1,8 – 2,4 milionu vojáků. Jinak řečeno, americká armáda by při rozpoutání čtvrté světové války musela být asi pětkrát větší, než je nyní.

Je tedy jasné, že popsaný vojenský konflikt by vyžadoval výrazné zvýšení rozpočtových deficitů, nebo zvýšení daní a omezení současných výdajů, včetně výdajů na zdravotní péči. Jinak řečeno, rozjetí čtvrté světové války a zároveň udržení určité fiskální zodpovědnosti by vyžadovalo kroky, kterých se každý politik velmi bojí.

Cohen se domnívá, že žádná jiná alternativa než velké vojenské tažení neexistuje. Tvrdí, že buď tento plán začneme brát vážně, nebo nastanou vážné problémy. Nebere v úvahu to, že čím více vojáků na Blízký východ posíláme, tím většímu odporu čelí. A čím více militantů zabijeme, tím více se jich znovu objeví. A už vůbec nehovořím o obětech na civilních životech, které v konečném důsledku jen zvyšují popularitu extrémistů. Cohena bychom měli bedlivě poslouchat, ale měli bychom si být vědomi toho, co jeho plán přináší. Podle mého názoru jde o pozvání ke kolektivní sebevraždě.

Autorem je Andrew J. Bacevich z Boston University.

Zdroj: The American Conservative

 


Čtěte více:

Roboti převezmou do dvaceti let polovinu stávajícíh míst v USA
17.12.2015 15:39
Už jste si prohlédli svého nového nadřízeného? Pokud ne, tak se dá ček...
Kdy dojde ke kontrakci globální likvidity?
17.12.2015 16:30
Hlavní ekonom banky Natixis se v jedné ze svých posledních analýz věnu...
ČNB: České banky jsou dostatečně odolné vůči nepříznivým šokům
18.12.2015 10:13
Bankovní sektor v Česku je dostatečně odolný vůči případným nepříznivý...

Váš názor
  •  
    21.12.2015 11:27

    Konečne čítam reálne hodnotenie podielu US na súčasných problémov v Arabskom svete. US sa vždy správali ako chlap , ktorý rozpáli ženu a potom zistí, že je vlastne impotent.
    Petrík
  • přání
    19.12.2015 14:19

    Já myslím, že až se všichni nastěhují do Evropy, tak bude mír a klid. Jen už asi tolik lidí nebude slavit Vánoce. Proto, vážení přátelé, užijme si tyto svátky dokud můžeme. Štastné a veselé!
    sgt.Mike
    • Re: přání
      21.12.2015 7:05

      Já bych hledal ty lepší okolnosti kam nás multikulti dovede ... Když zohledním kvalitnější stravu, protože legálně v krámě nebude vepřové (i když vepřového řízku bude škoda, ale 'trávu' je také možné sehnat a není legální), tak si představte třeba jenom ten Ramadán. To by byl nádherný měsíc volna. Také by odpadnul třeba ten nepříjemný vánoční shon. Nebo se v něčem pletu?
      pulec
    • Re: přání
      19.12.2015 14:55

      Jáj, kľud a mier zaistí multikulturalizácia, veru hej,. Aj ja takto dobre tuna roky hovorím. Nech žije mama Merkelková, veru tak, keď tá aj naďalej povedie Európu, dobre bude.
      Šaňo
  •  
    19.12.2015 11:44

    Proč teda Západ destabilizoval region severní Afriky? Proč raději nepodpoří Asada , který toleruje Křesťany a který se určitě chové líp než Islamský stát? Má vůbec zájem na tom,aby byl ve světě klid a mír, anebo mu tento stav svým způsobem vyhovuje?
    Jan Plánička
    •  
      19.12.2015 13:37

      No to je otázka, jestli se Asad choval líp k některým obyvatelům než ISIS. Já bych si tím nebyl úplně jistej :-)
      lump
      • lump
        19.12.2015 23:42

        Představme si, jaká by byla volitelnost prezidenta Zemana, kdyby se vědělo, že nechal zabít byť jen jednoho občana ČR. Představme si kolik lidí by ho volilo, kdyby nechal zabít desítky tisíc lidí. Asad byl zvolen v letech 2000, 2007 a 2014. Asi se očním chirurgům genocida promíjí.
        Josef
        • Re: lump
          19.12.2015 23:51

          A vidíš jak toho Putina volí.
          Velkamedvědice
          • Velkamedvědice
            20.12.2015 0:59

            Chceš říct, že Putin nechal někoho zabít?
            Josef
            • Re: Velkamedvědice
              20.12.2015 19:06

              To se tak pouze naznačí... a najednou je člověk buďto v base za nějaký prapodivně důkazy podložený čin, anebo popije čaj s radioaktivním poloniem. To se přece tak běžně stává, ne? Ale určitě nikoho nepřikázal zabít, to jistě ne.
              sgt.Mike
Aktuální komentáře
23.04.2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů