Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Destabilizátor křičí: Chyťte destabilizátora

Destabilizátor křičí: Chyťte destabilizátora

18.12.2015 17:45

Na globální ekonomické scéně můžeme už řadu let pozorovat jeden zajímavý jev. Obvykle mu stojíme příliš blízko a vnímáme tak jen jeho součásti, ale pokud o něco poodstoupíme, obrázek se nám ukáže jasněji:

Velké finanční instituce (ale samozřejmě i jiní) už dlouho ostře kritizují uvolněnou monetární politiku*. Nejdříve byla jejich argumentem hrozba hypersupermegainflace. Pod tlakem dat a poměrně jednoduché ekonomické teorie se ale hrozby přeorientovaly na nebezpečí finanční nestability. A tato starost o stabilitu globálního finančního systému ze strany gigabank je hezká. Problém je jen v tom, že nějaké plošné bubliny na trzích s investičními aktivy je poměrně těžké najít (viz mé některé dřívější úvahy). A hlavně: Největší hrozbou pro globální finanční systém je pravděpodobně stále samotná existence obrovských, fakticky neřiditelných a neprůhledných bank.

Jinak řečeno, hlavním rizikem není kritizované, ale jsou jím kritizující. Ti jsou stále „příliš velcí na to, aby padli“, respektive příliš velcí na to, aby s nimi bylo provedeno cokoliv razantnějšího. A jako intuitivní kouřovou clonu pak možná vypouští neustálé úvahy o tom, že centrální banky jsou nezodpovědné a podobně. Podobně, jako se říká „zloděj volá: chyťte zloděje“ můžeme říci „destabilizátor volá: chyťte destabilizátora“.

Můžeme tvrdit, že v USA i v Evropě byly přijaty kroky, které rizikovost velkých bank a finančních institucí výrazně snižují. Faktem ale zůstává, že onen problém „příliš velké na to, aby padly“, je tu dále. Či přesněji řečeno, je stále palčivější. První graf ukazuje vývoj objemu aktiv spravovaných pěti největšími institucemi v USA (červeně je pak vyznačena míra koncentrace na tomto trhu):

Destabilizator 1.jpg

Interpretace výše uvedeného obrázku je podle mne jednoznačně negativní. Můžeme se sice ohánět koncepty, jako jsou úspory z rozsahu, ale ony také existují ztráty z rozsahu. Ty se projevují na naprosto praktické rovině třeba tím, že vedení velkých finančních institucí nemá moc velké ponětí o tom, co se děje v některých částech jejich firmy (často v těch nejrizikovějších).

K velkým změnám ale dochází i na globální úrovni a zde už si interpretací nejsem tak jist. V druhém grafu je vývoj globálních bankovních zisků po zdanění, včetně rozdělení na hlavní regiony. Do roku 2007 generovaly rozhodující část zisků banky v USA a západní Evropě. V roce 2009 už tomu bylo jinak, protože ziskovost amerických bank se propadla k nule. Ale šikovné čínské banky dokázaly ten rok své zisky opět o něco zvýšit. Šlo o úsvit jejich dalšího rozvoje, protože v současné době už se v podstatě vyrovnají severoamerickým bankám. Ty se také po krizovém roku 2009 vzchopily, to samé se ale nedá říci o bankách západoevropských. Jinak řečeno, USA (a Kanada) nakonec svůj podíl na globální bankovní ziskovosti ubránily, Čína (a zbytek Asie) získaly na úkor Evropy. Která se z rány už neotřepala.



Destabilizator 2.png

Obecně je určitě dobré, že koncentrace zisků se na globální úrovni ředí. Nicméně toto ředění zajišťují čínské banky a ač nechci být obětí lichých předsudků, vyloženě uklidňující pocit z toho nemám. V tom lepším případě se ukáže, že čínské banky jsou přes všechny špatné úvěry, stínový bankovní systém, neproduktivní investice a řadu dalších rozbušek vlastně dobře spravované. Vychýlení centra bankovního systému na východ je pak pozitivní a při příštích globálních frikcích bude systém zajišťovat čínská stabilita. V tom horším případě se ukáže, že Čína není žádnou výjimkou a její banky se musí učit chybami stejně, jako to musely dělat banky na Západě. Graf naznačuje, že ty chyby pocítíme všichni.


*Výrazem „velké banky“ mám na mysli zejména vrcholové vedení obřích finančních institucí, které se do nízkých sazeb, popř. QE rádo opírá. Pozoruhodné je, že výzkumná oddělení těch samých institucí nemají s uvolněnou monetární politikou ani zdaleka takový problém. A musím samozřejmě dodat, že existují výjimky, přesto si dovolím zobecnit a používat skupinu „velkých bank“ jako celek.


Čtěte více:

Project Syndicate: Vstříc nové zelené dohodě
18.12.2015 11:00
Globální dohoda dosažená minulý týden v Paříži je ve skutečnosti třetí...
Jen prudce posiluje po překvapivém kroku centrální banky
18.12.2015 10:21
O novém uvolnění měnové politiky Bank of Japan se spekuluje už delší d...
Konec zlatého uhelného věku
18.12.2015 13:41
Čínská poptávka po uhlí slábne a zlatý uhelný věk se tak podle Mezinár...

Váš názor
  •  
    19.12.2015 21:05

    Stále propaguji investice na rozvíjejících se trzích. Na posledním grafu vidíte, že podíl čínských bank roste a že i autor článku píše, že do budoucna budou světem hýbat právě čínské banky. Jenže investovat na asijských trzích je třeba se znalostí věci. A kdo myslíte, že má znalosti o asijských trzích? Samozřejmě lidé z nejrenomovanějších investičních společností. Například Mark Mobius z Franklin Templeton bydlí v Singapuru, aby byl dění na blízku. No a co takhle mít své peníze ve 20 nejlepších fondech rozvíjejících se trhů od 12 nejrenomovanějších investičních společností? Zkuste projekt jakbytbohaty (tečka) cz Možná dostanete inspiraci.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data