Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co by bylo horší než rozpad EU? Její přežití bez hlubokých změn

Co by bylo horší než rozpad EU? Její přežití bez hlubokých změn

01.02.2016 17:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Zastánci evropské integrace a její odpůrci se neshodnou snad na ničem. Jednu výjimku ale najdeme. Obě skupiny se nyní shodují na tom, že budoucnost Evropy není růžová. Prezident evropského parlamentu Martin Schulz hovoří o tom, že „Evropa by se mohla rozpadnout“. Takový vývoj považuje za „realistický scénář“. Podobná slova by ale klidně mohla pronášet i Marine Le Penová. Ta například v souvislosti s možným odchodem Velké Británie z Evropské unie hovoří o „začátku konce EU“.

Le Penová pro The Telegraph uvedla, že „přirovnává Brusel k Berlínské zdi. Pokud Velká Británie srazí část zdi, je její konec už na dohled“. Schulz a Le Penová mají rozdílné politické cíle. On chce Evropu zachránit, ona ji chce strhnout dolů. Jejich shodný názor na současný stav ale odráží hluboký pesimismus rozšířený po celém kontinentu. Přitom ještě nedávno by proroctví zkázy přineslo jen výsměch. Bylo by považováno za absurdní, další integrace byla vnímána jako jistota. EU se zdála být stejnou konstantou jako USA. Dnes se ale EU spíše přirovnává k Sovětskému svazu či habsburské říši.

K podobnému posunu veřejné nálady, k jakému došlo v Evropě, často dochází na základě jedné významné události. V tomto konkrétním případě šlo o průnik několika krizí, včetně té uprchlické, krize eura, hrozby Brexitu a vzestupu „Orbánismu“. První varování zazněla z úst samotné Angely Merkelové: „Pokud padne euro, padne celá Evropa.“ Tato fráze se stala velmi známou a Německo ji používalo třeba při prosazování pomoci Řecku.

Predikce kolapsu Evropy se postupně staly stále více populární a dnes neuplyne týden, aby se nějaký známý politik nevyjádřil k pádu EU. Například lucemburský ministr zahraniční Jean Asselborn varuje, že „EU by se mohla rychle rozpadnout v případě, že zvítězí sklony k izolaci a ne k solidaritě“. Jean-Claude Juncker, který stojí v čele evropského parlamentu, zase varuje, že pokud padne Schengen, může následovat kolaps eura: Euro bez Schengenu nedává žádný smysl, protože nebude existovat volný pohyb lidí a nebude existovat svoboda pohybu, ze které EU tak profituje.“ Německý ministr financí Wolfgang Schäuble šel ještě o krok dále a varoval, že „obnovení hranic by pro Evropu znamenalo enormní nebezpečí“.

Eurofily nejvíce trápí, že neustálá varování před katastrofou by se mohla stát sebenaplňujícím se proroctvím. Panují obavy, že čím více se o rozpadu bude hovořit, tím pravděpodobnější se stane. Veřejnost se toho zatím zřejmě moc neobává, lidé jako Juncker, Schulz či Tusk pro ně nejsou zase tak důležití. Řada Evropanů dokonce ani neví, kdo to je. A někteří ekonomové a analytici tvrdí, že řeči o kolapsu EU jsou přehnané. Koneckonců Evropa existovala i před Schengenem.

Euro sice nemusí být tak atraktivní v případě, že se znovu objeví hranice, jeho eliminace by ale byla extrémně komplikovaná a možná i katastrofická. Jednotlivé země eurozóny mají navíc z eura příliš výhod na to, aby jej nechaly padnout. O mezinárodních investorech nemluvě. Evropa má ale ve zvyku řešit problémy polovičatě, aby se udržela pohromadě, ale bez toho, aby se zaměřila na jádro problému. Takový přístup může být nakonec horší, než kdyby se rozpadla. Jak říká Ulrike Guérot z European School of Governance v Berlíně, „nejhorším scénářem je systém, který nemůže zemřít“. Takový systém by byl „jako žába, která není schopná vyskočit z vařící vody“.

Autorem je Matthew Karnitschnig.

Zdroj: Politico


Váš názor
  • Nemáš
    01.02.2016 18:29

    pocit Kaluško, že to co tady předvádíš je nedůstojné lidské bytosti?
    el mrcoch
  • Brusel
    01.02.2016 18:00

    Konečně to někdo pojmenoval a já souhlasím: :)) ,,, http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/393480-brusel-je-spinava-dira-trump-stihl-urazit-uz-treti-evropskou-metropoli.html
    tutor
    • Re: Brusel
      01.02.2016 18:08

      Soudruhům se to moc nelíbilo..o))
      el mrcoch
  • Metějovi
    01.02.2016 16:43

    se to nějak poplantalo v hlavičce. Buď je vůl překladatel, nebo autor neví co píše. Jean-Claude Juncker - od 15. července 2014 předseda Evropské komise, tedy ne "...který stojí v čele evropského parlamentu". Martin Schulz - od roku 2012 předseda Evropského parlamentu, tedy ne "...Prezident evropského parlamentu".
    €-$-€
  • mirna fakticka revize textu
    01.02.2016 16:09

    "Jean-Claude Juncker, který stojí v čele evropského parlamentu..." "Euro bez Schengenu nedává žádný smysl, protože nebude existovat volný pohyb lidí a nebude existovat svoboda pohybu, ze které EU tak čelí.“
    Kolemjdouci
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m