Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Daimler (DIP), ING Groep, Credit Suisse (DIP)

Summary: Daimler (DIP), ING Groep, Credit Suisse (DIP)

04.02.2016 17:20
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Evropa:

Nepříjemný šok si pro trh (i nás) dnes připravila švýcarská bankovní skupina Credit Suisse (DIP). Ve čtvrtém kvartále loňského roku totiž zaknihovala ztrátu ve výši -5,83 mld. CHF, zatímco konsensus vyhlížel -4,97 mld. CHF. Hluboká ztráta je do velké míry odrazem mimořádných položek v podobě přecenění hodnoty goodwillu (-3,8 mld. CHF se vztahuje k akvizici z roku 2000), či nákladů spojených s osekáním vybraných částí bankovního portfolia, které nezapadají do strategického plánu (v rámci SRU – Strategic Resolution Unit - 1,12 mld. CHF před zdaněním). Velice nepříjemnou zprávou je opětovný nárůst nákladů na urovnání soudních sporů. Jejich zatížení hospodářských čísel neodeznívá, což prodlužuje (stále věříme) tranzitivní periodu zvýšených nákladů na urovnání prohřešků z minulosti, a tedy negativně ovlivňuje modelovanou sérii hospodářských čísel příštích let. Respektive, minimálně nutí k překreslování normalizovaných hodnot soudních výdajů směrem vzhůru. Z nákladové stránky do hospodaření promluvily také restrukturalizační náklady (355 mil. CHF). Jejich dopad na chování akcií nicméně vnímáme jako limitovaný. Součástí v říjnu představeného strategického plánu Credit Suisse je totiž balíček opatření, v němž nechybí komplexní transformace organizační struktury (rozdělení do tří geografických divizí a dvou investičních divizí), zejména pak ale představa o realizaci rozsáhlých nákladových úspor (3,5 mld. CHF před zdaněním do roku 2018). Proces nevyhnutelně vede k restrukturalizačním nákladům (zjednodušení systémů, propouštění, implementace nových technologií), které v sobě akcie již do značné míry zohledňují.

Bohužel obtíže nákladové stránky „úspěšně“ doplňuje také pohled na stránku tržeb. Konsolidované tržby meziročně klesly o 34 % na 4,2 mld. CHF (y/y -34 %) a výrazně zaostaly za konsensuálním odhadem (4,85 mld. CHF). Odchýlení od konsensuální výše v kolonce čistého zisku (respektive ztráty) tak není pouze odrazem nákladových položek, svého původce má taktéž v příjmových složkách. Z části na vině bude efekt způsobený opouštěním některých operací, domníváme se však, že problémy mohou být s ohledem na hluboký meziroční propad i strukturálnějšího rázu. Přece jenom, když svou transformaci ve druhém čtvrtletí 2012 rozjela konkurenční UBS (pro upřesnění dodejme, že podoba plánu byla velice podobná tomu z dílny Credit Suisse, tedy osekat aktivity v investičním bankovnictví a přesunout se k maržově atraktivnější správě aktiv), tržby meziročně klesly pouze o 15 %, aby v následujících kvartálech začaly růst. Relativně hlubší propad je s ohledem na přece jen nižší marže způsobené přísnější regulatorikou ospravedlnitelný (ostatně konsensus počítal s meziročním propadem tržeb o 24 %), rozsah propadu čtvrtého čtvrtletí nicméně vzbuzuje obavy.

Taktéž pohled do útrob jednotlivých divizí neskýtá příjemný pohled. Jedním z problémů je špatná výkonnost v rámci divize Global Markets (oblast investičního bankovnictví). Ta ve čtvrtletí zaknihovala ztrátu před zdaněním ve výši -658 mil. CHF, zatímco konsensus vyhlížel číslo mírně pod nulou. Příčinou jsou zejména zhoršené podmínky na trhu dluhopisů, kde se projevilo rozšiřování úrokových spreadů, v jehož důsledku poklesla aktivita klientů a došlo k přecenění pozic. Taktéž příjmy z obchodování na akciových trzích výrazně strádaly (y/y -27 %). Dle prohlášení CEO bankovní skupiny zůstává expozice na rizikové produkty (zejména dluhopisy) nadále významná. Jinými slovy tak banka bude i nadále nucena agresivně likvidovat pozice a realizovat ztráty. Částečnou útěchou může být, že právě aktivity v oblasti investičního bankovnictví Credit Suisse osekává. Jakkoliv přechod dle všeho bude mírně bolestivější, s postupným zeštíhlením poklesne význam segmentu, a tedy i jeho celkový dopad na hospodářská čísla. Větší znepokojení v nás budí oblast privátního bankovnictví. Ve čtvrtém kvartále totiž došlo k čistému odlivu aktiv ve výši -4,1 mld. CHF a naprostému zvratu ve vývoji trendu (3Q = +8,5 mld. CHF, 2Q = +8,3 mld. CHF, 1Q = +5,3 mld. CHF). Je pravdou, že odliv aktiv v divizi privátního bankovnictví před pár dny ohlásila také konkurenční UBS, v jejím případě však trend obsahoval odlišný vzorec (3Q = +0,2 mld. CHF, 2Q = +1,8 mld. CHF, 1Q = +14,4 mld. CHF). Taktéž realizované marže v segmentu mírně klesly. V podstatě jediným pozitivem v oblasti tržeb je rostoucí úspěch v asijské oblasti, na kterou hodlá Credit Suisse hodně sázet.

Dalším negativem je pohled na kapitálovou přiměřenost. Ta sice narostla mezikvartálně o 120 bps na 11,4 %, konsensus nicméně vyhlížel 12,3 %. Objem rizikově vážených aktiv (RWA) stoupl oproti odhadům jen mírně více, hlavní měrou se tak v nenaplnění očekávání promítla nižší než očekáváná hodnota kapitálu.* Ta odráží výše rozebírané náklady, ale také například přecenění závazků penzijního fondu. Prozatím se nicméně nedomníváme, že bude Credit Suisse nucena přistoupit k dodatečnému navýšení kapitálu skrze emisi akcií (akt, ke kterému se uchýlila v listopadu). Prostředky získané úpisem míří na restrukturalizaci, která by se měla poměrně rychle promítnout do hospodářských čísel. V případě extrémního scénáře by tak vylepšení kapitálové přiměřenosti bylo pravděpodobně realizováno spíše skrze zadržení zisku. Cíl Credit Suisse pro ukazatel počítá do roku 2018 s CET 1 > 13 %. Jestliže dojde k naplnění plánu pro osekání RWA (v rámci oddělení nestrategického portfolia SRU), které má do roku 2018 dosáhnout 30 mld. USD, posune se aktuální pro forma hodnota ukazatele na 12,7 %. S předpokládaným růstem zisku by naplnění cíle pro kapitálovou přiměřenost tedy nemělo představovat větší problém. A to i s přihlédnutím k možnému navýšení RWA v Asii. Ještě jednu poznámku k RWA – naplnění cíle v rámci SRU nahrává skutečně disciplinovaný přístup Credit Suisse, který se projevil v divizi Global Markets, kde RWA klesly do vytyčeného cíleného pásma již loni (proti původně deklarovanému roku 2018).

Celkově čísla představují zklamání. V důsledku dochází k překreslení ziskových odhadů pro tranzitivní-restrukturalizační fázi. Samotná reakce akcií (-12 %) je však z našeho pohledu přeci jen až možná příliš dramatická. Je pravdou, že lze v dalších kvartálech počítat s negativním vlivem nucené likvidace historických expozic v investičním bankovnictví i s dopadem řady nákladových položek, restrukturalizační progres nicméně postupuje vpřed. Přesun od investičního bankovnictví ke správě aktiv a privátnímu bankovnictví by měl přispět výraznému vylepšení marží. A to navzdory negativním externím vlivům v podobě volatilního vývoje finančních trhů a stlačených úrokových sazeb. S ohledem na listopadové schválení navýšení kapitálu může na první pohled nepříznivě vypadat pouze částečné navýšení kapitálové přiměřenosti. Nicméně prostor pro vylepšení nadále zůstává v probíhající restrukturalizaci, která je poměrně agresivní (plán na snížení nákladů o 3,5 mld. CHF byl naplněn již s 34 %) a disciplinovaná. Celkový progres tak postupuje rychle vpřed (viz s předstihem realizované osekání RWA v divizi Global Markets), což přechodně způsobuje obtíže pro hospodářská čísla. Konečným vyústěním by však měla být postupná stabilizace/mírný růst tržeb při výrazně nižších nákladech.

Na závěr jedno malé valuační cvičení. Pokud bychom (zdůrazním velice konzervativně!) předpokládali dlouhodobý udržitelný růst zisku Credit Suisse na úrovni 2 %, náklady kapitálu na úrovni (11,4 % = aktuální odhad Bloomberg, náš odhad počítá spíše s 10 %), podívali se na současnou účetní hodnoty banky na akcii (TBVPS = 20,18 CHF) a taktéž stávající hodnotu akcie (14,66 CHF), implikovaná výše odhadovaného ROTE by při použití jednofázového modelu reziduálního zisku** dosáhla necelých 9 %. Obdobné hodnoty návratnosti Credit Suisse dosáhla ve třetím čtvrtletí loňského roku, tedy ještě před oznámením rozsáhlého restrukturalizačního plánu, který by měl výrazně vylepšit marže/návratnost (viz výše). Pro zajímavost UBS, která si transformačním procesem v minulých letech prošla, operovala v loňském roce s návratností ROTE 13,7 %.

Jinými slovy, aktuální ocenění společnosti (0,6x P/BV) odráží skutečně pesimistický scénář. Prakticky tak trh aktuálně předpokládá, že Credit Suisse bude se svou transformací neúspěšná. S ohledem na disciplinovaný přístup podobnou vizi nesdílíme a při aktuálním valuačním diskontu akcií proti účetní hodnotě nadále zůstáváme nastaveni optimisticky v textu zmíněným obavám navzdory.

* CET 1 kapitál díky emisi akcií stoupl navzdory zápornému zisku před zdaněním (jeho dopad je relativně nižší, neboť je navýšen o přeceňovací položku goodwillu).


Německá automobilka Daimler (DIP) dnes představila více než solidní sadu čísel za čtvrté čtvrtletí letošního roku. Tržby meziročně vzrostly o 13 % na 40,43 mld. EUR a předčily očekávání na hladině 38,8 mld. EUR. Celkové prodeje vozů vyšplhaly na 776,6 tis. (y/y +9 %). Příznivým zjištěním je také struktura růstu, pod nímž jsou podepsány divize Mercedes-Benz Cars vyrábějící osobní automobily (+10 %) a divize Mercedes-Benz Vans zaměřená na dodávky (+17 %). Mezi osobními auty prospěly celkovým prodejům zejména úspěchy vozidel řady C, či v segmentu SUV u dodávek pak bodovala třída V a nový model Vito. Obě divize pak v rámci skupiny Daimler nesou lepší provozní marži (sluší se nicméně dodat, že v divizi osobních automobilů marže klesla pod střednědobý cíl 10 %). I proto se příznivě projevuje provozní páka, když zisk EBIT z pokračujících operací rostl meziročně o 22 % na 3,46 mld. EUR (proti konsensu 2,82 mld. EUR). Pro úplnost dodejme, že na tom má podíl i divize finančních služeb. Zisk na akcii dosáhl 1,9 EUR, konsensus vyhlížel 1,02 EUR. Management navrhne dividendu ve výši 3,25 EUR na akcii (dividendový výnos >5 %). Co se týče výhledu – přílišné nadšení nevzbuzuje očekávané zpomalení růstu na trzích v USA a Západní Evropě. V USA se s ohledem na rekordní prodeje v minulých letech s přílišným zrychlením počítat nedalo, v Evropě je trh v opačném rozpoložení a prostor k růstu rozhodně má. I proto komentář působí negativně. Navíc i onen mírný růst má svá omezení, když Daimler počítá s menším příspěvkem jádrových trhů (Německo, Velká Británie), naopak podle něj potenciál skýtá spíše Itálie. Pro německy orientovanou automobilku to není přívětivý odhad. Dobře naopak vyznívá komentář k Číně, kde by růst automobilového trhu měl podle vyjádření Daimler nadále akcelerovat (Daimler v loni v Číně zvýšil prodeje vozidel o 33 %). V tomto směru je nicméně určitým negativem očekávané navýšení lokální produkce, která zvýší konkurenci na tamějším trhu. K samotným číslům pak společnost uvedla, že počítá s pomalejším růstem prodejů a pouze mírným růstem tržeb. Akcie dnes ztrácí 5 %. Konzervativní výhled trhy evidentně zklamal. Je však třeba dodat, že i jejich dosažení bude znamenat další posun rekordní laťky. Celkově pak není od věci zmínit, že automobilový průmysl s ohledem na kauzu Dieselgate často vzbuzuje agresivní reakce investorů, což může do určité míry být i dnešní případ.


Jestliže akcie Credit Suisse dnes prochází útrpným výprodejem, zcela opačně si vede nizozemský protějšek v podobě skupiny ING Groep. Ta se ve čtvrtletí pochlubila ziskem ve výši 819 mil. EUR a předčila očekávání na hladině 789 mil. EU. Dominantní bankovní divize zvýšila zisk meziročně o 52,3 %, je však potřeba zmínit, že příčinou je do velké míry vliv přeceňovacích položek (CVA/DVA) a regulatorních nákladů. Po jejich očištění by růst dosáhl jednotek procent. Čistá úroková marže mezikvartálně stoupla o 1 bps na 1,47 %, meziročně je dokonce nižší. Ostatně právě v tom lze hledat příčinu relativně menšího příspěvku čistého úrokového příjmů celkovým tržbám, než tomu bylo v 4Q14. Co se týče provozních nákladů, celkové roční úspory od zahájení strategického plánu z roku 2011 už dosahují 858 mil. EUR. Nadále nicméně zůstává rozsáhlý prostor pro zlepšení (cíle pro roky 2017/2018 počítají s 1,2/1,3 mld. EUR). Naopak mnoho místa k vylepšování čísel nezůstává skrze rizikové náklady, které jsou sraženy blízko rekordně nízkým úrovním. Celoroční navrhovaná dividenda má dosáhnout 0,65 EUR, což je sice mírně za očekáváním (0,69 EUR), přesto implikuje více než 6,5 %ní dividendový výnos. Prostor pro vylepšení pak nadále zůstává, což ostatně sama banka naznačila závazkem provádět progresivní dividendovou politiku. CET 1 kapitálová přiměřenost dosahuje 12,7 % a je o 20 bps nad regulatorním požadavkem vztahujícím se na ING. Stoupla taktéž kvalita úvěrového portfolia (NPL 2,5 % z portfolia, při vyšší míře krytí rezervami) Akcie připisují 10 %.


Čtěte více:

Summary: Ryanair, Nokia
01.02.2016 16:51
Evropa: Akcie Nokia dnes padají o 11 %. Do kolen je posílá zpráva o s...
Summary: UBS, BP, Alphabet (DIP), ExxonMobil, Pfizer (DIP)
02.02.2016 17:07
Evropa: Akcie švýcarské bankovní skupiny UBS dnes ztrácí 8 %. Reagují...
Summary: Gilead Sciences, GM a Merck
03.02.2016 16:57
USA: Gilead Sciences ve čtvrtém kvartále loňského roku hospodařil se ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data