Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Gilead Sciences, GM a Merck

Summary: Gilead Sciences, GM a Merck

03.02.2016 16:57
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

USA:

Gilead Sciences ve čtvrtém kvartále loňského roku hospodařil se ziskem na akcii ve výši 3,32 USD a předčil očekávání na hladině 2,99 USD. Tržby z prodejů léků stouply meziročně o 16,5 % na 8,41 mld. USD. Hlavní blockbuster na onemocnění žloutenkou typu C v podobě léku Harvoni hlásí nárůst tržeb o 58 %, díky výraznému růstu poptávky na ostatních zahraničních trzích (mimo Evropu), zejména pak v Japonsku. Meziročně nižší prodeje hlásí druhý klíčový lék v oblasti Sovaldi, který sice slaví úspěch v zahraničí, na domácím trhu ale začíná strádat. Z výkonnosti dvou klíčových léku vystupuje jedna z klíčových obav investorů směrem k akciím Gilead Sciences – jak si společnost povede na stále klíčovém americkém trhu? Právě na něm aktuálně probíhá perioda přecenění léků, na který tlačí narůstající konkurence v segmentu léčby žloutenky typu C. Kromě již tradičnějšího soupeře v podobě léku Viekira Pak od Abbvie, v lednu přibyl další protihráč, kterým je Merck se svým lékem Zepatier. Jeho cena má podle vyjádření společnosti dosáhnout 54,6 tis. USD, což je výrazně pod listovanou cenou léku Harvoni (94,5 tis. USD). Nicméně je potřeba zmínit, že ve vyjádření Merck lze najít určitou nejasnost. Stanovená cena totiž má odpovídat zhruba „net“ ceně obdobných léků, tedy hodnotě, kterou platí distributoři léku. V ní je již započtený diskont vyjednaný s producentem léku (například u Harvoni podle odhadů Credit Suisse net cena dosahuje 45 tis. USD). V „gross“ vyjádření by tedy cena léku Zepatier mohla být výrazně vyšší. V případě, že by „gross“ cena skutečně byla 54,6 tis., znamenalo by to pravděpodobně výrazný cenový tlak na léky Gilead, což by opět mohlo tlačit tržby z amerického trhu níže. Ostatně podle managementu společnosti by počet pacientů s hepatitidou C měl v USA zůstat zhruba stejný. Při nižší ceně léku by tedy (pokud nebudeme předpokládat zvýšení poptávky v důsledku vyšší dostupnosti léku) klesl objem generovaných tržeb. Stabilní (mírný) růst tržeb pak drží léky na HIV. S ohledem na výše zmíněné a s přihlédnutím k historii Gileadu (tradiční „akvizitér“) by jednou z možností, jak oživit růstové vyhlídky, mohlo být hledání externích zdrojů růstu. V březnu nastupující CEO John Milligan obdobnou tezi nedávno vyslovil a explicitně zmínil oblasti onkologie, či jaterních onemocnění. V nich by se kromě hepatitidy typu C mohla pozornost ubírat k typu B či cirhóze. K výsledkům ještě dodejme, že Gilead přislíbil v rámci programu akciového odkupu 12 mld. USD (zhruba 10 %). Akcie připisují 3 %.

General Motors navázal na konkurenční Ford a představil solidní čísla za 4Q. Upravený zisk na akcii dosáhl 1,39 USD a překonal očekávání na hladině 1,2 USD. Meziročně se jedná o růst takřka 17 %. Tržby zůstaly prakticky beze změny, což v kontextu výše uvedeného poukazuje na zlepšení marží, které na klíčovém severoamerickém trhu táhne poptávka po SUV a pickupech. Dodejme nicméně, že podíl společnosti v samotných Spojených státech mírně klesl. Na evropském a jihoamerickém trhu automobilka nadále strádá a hospodaří ve ztrátě. Meziročně je její výše nicméně nižší především díky proběhnuvším restrukturalizacím. Výhled na letošní rok pro zisk na akcii byl potvrzen do pásma 5,25 – 5,75 USD. Akcie přesto dnes ztrácí 3 % a navazují tak na letošní slabou výkonnost. Tu příliš nevylepšilo ani lednové rozhodnutí společnosti rozšířit objem prostředků v rámci programu akciového odkupu.

Farmaceutický koncern Merck ve 4Q15 dosáhl tržeb ve výši 10,2 mld. USD a mírně zaostal za očekáváním. Prodeje jednotlivých léků kreslí smíšený dojem, když se na jedné straně dařilo lékům jako Keytruda (v říjnu uvedený lék na rakovinu plic) či Gardasil (vakcína proti virům napadajícím lidskou pokožku a sliznici), naopak například lék Januvia (pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi) zaostal v prodejích za očekáváním. V jeho případě pak riziko může představovat příchod konkurenčního léku z dílny Eli Lilly na trh. Zisk na akcii mírně předčil konsensus. Výhled zaostal za očekáváním jak v tržbách, tak také v zisku. Akcie ztrácí 3 %.

Ostatní:

Švýcarský výrobce pesticidů Syngenta souhlasí s akviziční nabídkou ChemChina ve výši 43 mld. USD. Transakce má být vypořádána v hotovosti a dokončen do konce letošního roku. Pro čínskou společnost jde o příležitost jak diverzifikovat své aktivity (primárně petrochemie), také získá přístup k lepším technologiím v oblasti agrochemie, což je s přihlédnutím na rozrůstající se střední třídu v Číně cenná příležitost. Syngenta v minulosti nenašla ohledně možného spojení společnou řeč s konkurenční Monsanto. Ten hodlal švýcarskou firmu začlenit do svého portfolia a reagovat tak mimo jiného na další spojení v sektoru mezi Dow Chemical a DuPont. Akcie Syngenta přidávají 3 %.


Čtěte více:

Komentář analytika k výsledkům Apple a Facebook (+nové cílové ceny)
03.02.2016 9:00
Apple Výsledky a výhled chápeme jako reset našich i tržních očeká...
Rekordní výsledky General Motors v 4Q15, premarket +1,4 %
03.02.2016 14:45
Automobilka General Motors (GM) dnes před otevřením trhu na Wall Stree...
Průzkum ISM: Americký sektor služeb v lednu brzdil
03.02.2016 16:13
Zpráva institutu ISM pro nevýrobní sektor ve Spojených státech dopadla...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university