Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dlouhé, krvavé a komplikované měnové války: Konečně příměří?

Dlouhé, krvavé a komplikované měnové války: Konečně příměří?

29.03.2016 17:07
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

„Imaginární“ měnové války se možná dočkaly také „imaginárního“ příměří. O měnových válkách a devalvacích s cílem zvýšení konkurenceschopnosti se v poslední době mluvilo hlavně v souvislosti s programy uvolňování měnové politiky centrálními bankami v USA, Japonsku nebo Evropě. Nízké nebo dokonce záporné sazby by teoreticky měly vést k oslabení místní měny a tím pádem i vyšší inflaci a silnějšímu růstu. Jenže v Japonsku nebo Evropě poslední dobou měny spíše posilovaly…

Minulý měsíc na summitu G-20 v Šanghaji světoví lídři diskutovali o potřebě ubrat na poli měnové soutěživosti. v konečném důsledku vznikla dohoda, která by mohla přispět ke stabilizaci FX trhu, na kterém se každý den protočí biliony dolarů. V měnovém světě každý hraje sem za sebe. Jednání jedné země má však nevyhnutelně měnové dopady i na jiné měny a to vše je daleko intenzivnější v prostředí nízkého růstu, padající inflace, vysokého zadlužení a slabé produktivity. Jakkoliv tak skutečně mohlo na měnovém trhu dojít k nastolení příměří, to může stejně rychle skončit opět v troskách.

Po překvapivě holubičím zasedání v březnu o americkém Fedu někteří začali mluvit jako o závislém na trhu spíše než na datech z americké ekonomiky. Vyjádření přišlo poté, co dolar několik týdnů oslaboval, což naopak dopomohlo k růstu komoditám a zlepšilo náladu na rozvíjejících se trzích. Ačkoliv trhy dnes s napětím vyčkávají na vystoupení šéfky Fedu Janet Yellenové a několik představitelů Fedu se vyjádřilo ve prospěch pokračování postupného zvyšování sazeb, účastníci trhu se shodují, že holubičí nota Fedu minimálně může trhům poskytnout jakýsi prostor k tomu se nadechnout. Mohla by potenciálně snížit tlak na odliv prostředků z Číny a skrze slabší dolar podpořit cenu ropy i jiných v americké měně denominovaných komodit.

Japonský jen vs. dolar


JPYUSD.png

JPYUSD

Asi jedinou účinnou zbraní globálních centrálních bank je momentálně možná čas. Pro Japonsko, kde roste pokušení vrátit se k devizovým intervencím, je ale čas krátký. Fakt, že se tamní centrální banka takových kroků zatím zdržela, jen nahrává teoriím o měnovém příměří. Zatím Japonsko pokušení odolává, moc dobře totiž ví, jak měnové války fungují a jak jednoduše by je mohla taková intervence odstartovat. Růstovému programu tamní abenomiky však dochází palivo a mezinárodní investoři letos opouštějí japonský akciový trh, jehož tříletý býčí trend byl evidentně poháněn tamní měnovou politikou, ve velkém.

I Čína může v rámci měnové bitvy proti tržním spekulantům použít faktor času. V lednu kupříkladu ostrovní renminbi obchodované v Hongkongu prudce oslabilo proti dolaru, protože investoři houfně sázeli na zesílení úniku kapitálu z Číny spolu s předpokladem, že tamní centrální banka nebude schopna dlouho likvidovat své rezervy, aby omezila škody. Jenže místo toho Čínská centrální banka zaintervenovala přímo na ostrovním trhu, čímž snížila likviditu a pocítili to všichni, kteří sázeli proti ní. Výsledkem byl kolaps spreadu mezi vysoce kontrolovanou pevninskou sazbou a tou ostrovní. Ale medvědí spekulanti na chvíli dali pokoj.

Čínské renminbi

CNYUSD.png
CNYUSD

Pokud ale centrální banky vyčkávají, jak dlouho to ještě potrvá? Slabší dolar sice podporuje investice do měn rozvíjejících se trhů, pohyby dolaru, ale do značné míry podléhají rétorice představitelů americké centrální banky. Dolar posílil před zasedáním Fedu, v reakci na holubičí tón oslabil a znovu posílil poté, co několik představitelů Fedu pro změnu zahrálo na jestřábí notu. A měny rozvíjejících se trhů se pohybují opačným směrem, což jen potvrzuje jejich citlivost na pohyby dolaru.

Jisté je, že stejně tak jako si japonský premiér Abe nemůže dovolit další posilování jenu, Čína zase spekulanty sázející na pokles renminbi neudrží stranou věčně. Většina analytiků navíc pro konec letošního roku počítá s oslabením renminbi až k 6,9 za dolar. Měnová válka nebo ne, minimálně prezident ECB Draghi je tím centrálním bankéřem, který možná sbalil svou zbroj a v době, kdy se euro drží u hladiny 1,1200 dolaru, bitvu vzdal. Koneckonců někteří analytici se domnívají, že potenciální měnové války zrovna Evropské centrální bance v posledních letech posloužily dost. Program kvantitativního uvolňování oslabil euro od května 2014 do března 2015 o třetinu.

Zdroj: FT


Čtěte více:

Může za růst cen ropy zavírání medvědích sázek? Barclays varuje před propadem pod 30 USD
29.03.2016 11:21
Obavy o přebytek na trhu opět tlačí cenu ropy dolů a zdá se, že eufor...
Důvěra amerických spotřebitelů v březnu roste díky optimistickým očekáváním
29.03.2016 16:12
Index spotřebitelské důvěry sestavovaný společností Conference Board v...
Data a komentář z Fedu nepomohly dolaru ani náladě na trzích, čeká se na Yellenovou
29.03.2016 16:46
Americký dolar ráno využíval pozitivního sentimentu na finančních trz...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení