Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dlouhé, krvavé a komplikované měnové války: Konečně příměří?

Dlouhé, krvavé a komplikované měnové války: Konečně příměří?

29.03.2016 17:07
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

„Imaginární“ měnové války se možná dočkaly také „imaginárního“ příměří. O měnových válkách a devalvacích s cílem zvýšení konkurenceschopnosti se v poslední době mluvilo hlavně v souvislosti s programy uvolňování měnové politiky centrálními bankami v USA, Japonsku nebo Evropě. Nízké nebo dokonce záporné sazby by teoreticky měly vést k oslabení místní měny a tím pádem i vyšší inflaci a silnějšímu růstu. Jenže v Japonsku nebo Evropě poslední dobou měny spíše posilovaly…

Minulý měsíc na summitu G-20 v Šanghaji světoví lídři diskutovali o potřebě ubrat na poli měnové soutěživosti. v konečném důsledku vznikla dohoda, která by mohla přispět ke stabilizaci FX trhu, na kterém se každý den protočí biliony dolarů. V měnovém světě každý hraje sem za sebe. Jednání jedné země má však nevyhnutelně měnové dopady i na jiné měny a to vše je daleko intenzivnější v prostředí nízkého růstu, padající inflace, vysokého zadlužení a slabé produktivity. Jakkoliv tak skutečně mohlo na měnovém trhu dojít k nastolení příměří, to může stejně rychle skončit opět v troskách.

Po překvapivě holubičím zasedání v březnu o americkém Fedu někteří začali mluvit jako o závislém na trhu spíše než na datech z americké ekonomiky. Vyjádření přišlo poté, co dolar několik týdnů oslaboval, což naopak dopomohlo k růstu komoditám a zlepšilo náladu na rozvíjejících se trzích. Ačkoliv trhy dnes s napětím vyčkávají na vystoupení šéfky Fedu Janet Yellenové a několik představitelů Fedu se vyjádřilo ve prospěch pokračování postupného zvyšování sazeb, účastníci trhu se shodují, že holubičí nota Fedu minimálně může trhům poskytnout jakýsi prostor k tomu se nadechnout. Mohla by potenciálně snížit tlak na odliv prostředků z Číny a skrze slabší dolar podpořit cenu ropy i jiných v americké měně denominovaných komodit.

Japonský jen vs. dolar


JPYUSD.png

JPYUSD

Asi jedinou účinnou zbraní globálních centrálních bank je momentálně možná čas. Pro Japonsko, kde roste pokušení vrátit se k devizovým intervencím, je ale čas krátký. Fakt, že se tamní centrální banka takových kroků zatím zdržela, jen nahrává teoriím o měnovém příměří. Zatím Japonsko pokušení odolává, moc dobře totiž ví, jak měnové války fungují a jak jednoduše by je mohla taková intervence odstartovat. Růstovému programu tamní abenomiky však dochází palivo a mezinárodní investoři letos opouštějí japonský akciový trh, jehož tříletý býčí trend byl evidentně poháněn tamní měnovou politikou, ve velkém.

I Čína může v rámci měnové bitvy proti tržním spekulantům použít faktor času. V lednu kupříkladu ostrovní renminbi obchodované v Hongkongu prudce oslabilo proti dolaru, protože investoři houfně sázeli na zesílení úniku kapitálu z Číny spolu s předpokladem, že tamní centrální banka nebude schopna dlouho likvidovat své rezervy, aby omezila škody. Jenže místo toho Čínská centrální banka zaintervenovala přímo na ostrovním trhu, čímž snížila likviditu a pocítili to všichni, kteří sázeli proti ní. Výsledkem byl kolaps spreadu mezi vysoce kontrolovanou pevninskou sazbou a tou ostrovní. Ale medvědí spekulanti na chvíli dali pokoj.

Čínské renminbi

CNYUSD.png
CNYUSD

Pokud ale centrální banky vyčkávají, jak dlouho to ještě potrvá? Slabší dolar sice podporuje investice do měn rozvíjejících se trhů, pohyby dolaru, ale do značné míry podléhají rétorice představitelů americké centrální banky. Dolar posílil před zasedáním Fedu, v reakci na holubičí tón oslabil a znovu posílil poté, co několik představitelů Fedu pro změnu zahrálo na jestřábí notu. A měny rozvíjejících se trhů se pohybují opačným směrem, což jen potvrzuje jejich citlivost na pohyby dolaru.

Jisté je, že stejně tak jako si japonský premiér Abe nemůže dovolit další posilování jenu, Čína zase spekulanty sázející na pokles renminbi neudrží stranou věčně. Většina analytiků navíc pro konec letošního roku počítá s oslabením renminbi až k 6,9 za dolar. Měnová válka nebo ne, minimálně prezident ECB Draghi je tím centrálním bankéřem, který možná sbalil svou zbroj a v době, kdy se euro drží u hladiny 1,1200 dolaru, bitvu vzdal. Koneckonců někteří analytici se domnívají, že potenciální měnové války zrovna Evropské centrální bance v posledních letech posloužily dost. Program kvantitativního uvolňování oslabil euro od května 2014 do března 2015 o třetinu.

Zdroj: FT


Čtěte více:

Může za růst cen ropy zavírání medvědích sázek? Barclays varuje před propadem pod 30 USD
29.03.2016 11:21
Obavy o přebytek na trhu opět tlačí cenu ropy dolů a zdá se, že eufor...
Důvěra amerických spotřebitelů v březnu roste díky optimistickým očekáváním
29.03.2016 16:12
Index spotřebitelské důvěry sestavovaný společností Conference Board v...
Data a komentář z Fedu nepomohly dolaru ani náladě na trzích, čeká se na Yellenovou
29.03.2016 16:46
Americký dolar ráno využíval pozitivního sentimentu na finančních trz...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.