Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Záhada „zmizelé“ inflace

Záhada „zmizelé“ inflace

20.07.2016 17:45

Proč vlastně z vyspělých ekonomik zmizela inflace? Jednoduchou a technicky správnou odpověď na zmíněnou otázku lze dát v čistě monetaristickém duchu: V ekonomice neobíhá dost peněz na to, aby se ceny zboží začaly zvedat tempem, které z řady důvodů požadujeme za optimální. Jak je to možné v době, kdy centrální banky „tisknou“ peníze jako o život? Ze dvou základních důvodů: Centrální banky sice zvyšují nabídku „bazických“ peněz, bankovní systém z nich ale netvoří dost peněz širších (zadrhla se peněžní multiplikace). A zároveň roste poptávka po penězích (nezaměňovat s poptávkou po mamonu). To se zase projevuje tak, že klesá rychlost obratu peněz v ekonomice.

Německý a Americký mechanismus ztráty inflace


Tato „friedmanovská“ odpověď je technicky v podstatě bezchybná, ale přece jen asi většina z nás cítí, že by se o věci dalo říci ještě něco zajímavějšího. O to se nedávno pokusili kolegové z Natixis, kteří se na věc podívali „nabídkovou“ perspektivou (která ale v základu plně zapadá do výše uvedeného). Analytici banky porovnávali vývoj v USA a v Německu, protože ač v obou těchto zemích inflace „zmizela“, příčiny jsou různé.

Ve Spojených státech stejně jako v Německu dochází k poklesu nezaměstnanosti a ta se nyní drží na poměrně dost nízkých úrovních. V USA ale tento stav navzdory učebnicovým předpokladům nevede k akceleraci růstu nominálních mezd a jednotkových nákladů práce ULC. Jádrová inflace se pak drží vývoje ULC (viz následující grafy) – tedy také neroste. Můžeme tedy jinými slovy hovořit o tom, že v první řadě zmizela Phillipsova křivka – konkrétně vazba mezi nezaměstnaností a mzdami/ULC. Hlavní příčinou bude to, co můžeme nazvat malou vyjednávací silou práce (i když je samozřejmě namístě se ptát, proč je tedy vlastně malá).

Jak je tomu v Německu? Data ukazují, že tam vazba mezi nezaměstnaností a mzdami stále existuje (nižší nezaměstnanost skutečně vede k vyššímu růstu mezd). Nicméně řetězec mezi nízkou nezaměstnaností a inflací je přetržen o úroveň výše – vyšší mzdy a ULC totiž vstřebávají firmy poklesem svých ziskových marží. V tomto případě je tedy zase malá vyjednávací síla firem, ovšem ne vůči práci, ale vůči zákazníkům. Korporátní sektor tak není schopen promítat nízkou nezaměstnaností zvyšované ULC do výstupních cen.

Jednoduše tedy můžeme říci, že inflace se může ztratit kdekoliv v řetězci „vyšší ekonomická aktivita – klesající nezaměstnanost – rostoucí mzdy – rostoucí výstupní ceny“. Nejde totiž o řetězec ukovaný ze železa, ale je flexibilní. Ale jeho flexibilita také není neomezená – třeba německé firmy nemohou vstřebávat mzdové tlaky donekonečna.

Zmizela opravdu?


Přes všechno výše uvedené je určitě namístě se ptát, zda inflace skutečně zmizela (nebo zda flexibilita článků zmíněného řetězce už není zkoušena příliš). Tím nechci dávat za pravdu hlasům, které od počátku krize tvrdí, že hypersupermegainflace už je za rohem. Žijeme ale v dobách, které jsou ekonomicky neprobádané a podivuhodných zvratů už jsme za posledních několik let zažili také dost.

První dva grafy ukazují vývoj Fedem oblíbeného deflátoru spotřebitelských cen. První z nich můžeme považovat za onen důkaz zmizení Phillipsovy křivky (nulová vazba mezi nezaměstnaností a deflátorem), druhý ukazuje vazbu mezi ULC a tímto deflátorem. Z hlediska položené otázky je pak povšimnutíhodný poslední vývoj, který lze charakterizovat pouze jako jemně zvednutou vlnkou deflátoru:

zmizinf 1.png

Zatímco výše uvedené tedy naznačuje, že inflace je stále do značné míry ztracena, pohled na další graf od Deutsche Bank už vyvolává hodně opačný dojem. V něm je vývoj jádrové inflace, jádrové inflace ve službách a inflace měřená na základě indexu Atlanta Fedu:

zmizinf 2.png

Inflace nám to tedy moc neulehčuje – je schovaná/neschovaná a navíc má tendenci se schovávat na různých místech. Pokud by se ukázalo, že už není vůbec schovaná (jak tvrdí DB), znamenalo by to změnu řady zjednodušených pravidel a úvah, podle kterých se trhy nyní řídí.


Čtěte více:

Puč sice trápí liru a turecké akcie, avšak žádná finanční nákaza se zatím nekoná
20.07.2016 9:10
Turecký puč úspěšně pokračuje a již přes 50 tisíc lidí musí opustit sv...
Lepší data z trhu práce pomohla libře
20.07.2016 11:04
Dnešní makrodata patří spíše do kategorie méně důležitých a neměla by ...
Americké prezidentské volby jako další velký katalyzátor pro zlato?
20.07.2016 13:19
Zlato zažívá hvězdný rok. Letošní vřava na finančních trzích, zpomalen...

Váš názor
  • je to mnohme jednodušší
    22.07.2016 9:21

    Proč nerostou ceny? Je to stejné jako se vším v životě. Když se zvyšování cen nikdo aktivně nevěnuje, tak prostě nerostou. Bohužel je to ještě horší !! Ti nejchytřejší a nejlepší manažeři se věnují snižování cen = snižování nákladů. Je to úplně všude. Celá ekonomika funguje pod tlakem na ceny (samozřejmě směrem dolů). Už jste byli někde na jednání se zákazníkem, který bude tlačit cenu nahoru? Přitom by měl. Je potřeba přece dosáhnout růstu cen = inflace. Ale nikdo to nedělá. Proč vedení firem netlačí zaměstnance do vyšších mezd (zaměstnanci by se možná ani nebránili). Tak jak může být někdo tak blbý a čekat inflaci, když úplně všichni tlačí na snižování cen !!
    pmx
    • Re: je to mnohme jednodušší
      22.07.2016 18:43

      No hlavne ja jako zakaznik bych se snizovani cen nebranil a nevidel bych v tom zadny problem. Pred 111 a vice lety inflace nebyla takovou modlou jako dnes a nikomu nevadilo, ze za tu zlatou desetikorunu si postupne mohu koupit cim dal vic zbozi. http://journal.fsv.cuni.cz/storage/683_539_549.pdf Dnes je inflace vzyvanym bohem hlavne proto, ze prospiva dluznikum (a okrada sporily) a nejvetsim dluznikem je stat (nezodpovedni politici).
      Jan Altman
  • ______________________
    21.07.2016 10:41

    Kam zmizel ten starý přííítel, kam zmizel ten starýýý song, ...
    mamon
  • N E S K R Ý V Á !!!
    21.07.2016 10:29

    Tedy nevím, asi záleží na struktuře výdajového koše. Vydám na běžnou režii domácnosti tak 20% svého příjmu - a i na něm pozoruji spíše růst cen, než jeho pokles! Zbylých 80% příjmu utrácím za: - Zlato - Stříbro - Investiční nemovitosti - Bitcoin - Americké akcie A tam vidím INFLACI JAKO PRASE. Vy ne? OK, příjmy mediánového a submediánového gážisty stagnují, tak zkrátka výrobci rohlíků a měkkých salámů moc nemají prostor pro zvedání ceny (inflace se zde projevuje maximálně v podobě šizení a růstu podílu levných náhražek). Ale to neznamená, že se proud nových peněz neprojevuje na bublinózním růstu cen! Jen se to vylívá jinam, než do rohlíků. To nevidíte vývoj cen českých nemovitostí, amerických akcií, dluhopisů, bitcoinů, zlata a stříbra? Z čeho jiného, než z inflačních nových peněz asi rostou??? Inflace = nafouknutí (peněžní zásoby). Je, nebo není? Stačí se podívat na emkové agregáty ČNB, ECB a FEDu!
    • Souhlas
      21.07.2016 12:19

      Podezírám statistické instituce, že záměrně nastavily CPI tak, aby odrážel jenom cenu "rohlíků" a ne skutečnou strukturu výdajů domácností. Dománosti totiž utrácí jisté procento výdajů i na nemovitosti, nákup akcií, cokoliv, co inflační koš nezahrnuje. Pak se zdá, že je nulová inflace nebo deflace. Jenomže domácnost, která si kupovala byt v roce 2008 za něj dala setsakra jinou částku než v roce 2004. Ptám se ČSÚ, kde to bylo vidět v inflačním výpočtu?
      Petr
      • Re: Souhlas
        22.07.2016 9:35

        Inflace = růst spotřebitelských cen. Růst cen investičních statků je úplně něco jiného. Prostě se smiř s tím, že akcie nespotřebováváš a proto celkem logicky nejsou ve spotřebním koši.
        ..
        • Ale ale
          22.07.2016 18:38

          Inflace je (doslovne!) NAFOUKNUTI penezni zasoby. Rust cen je az (neodvratny) dusledek, ktery se ale muze projevit na ryznych statcich ruzne intenzivne a jinak rychle. Jen etatisti a keynesianci si tu definici adhoc a nasledne upravili tak, aby vyhovovala jejich zamerum - stejne jako si pravidelne menej i metodiku vypoctu te jejich "inflace" (spravne "rust ceny arbitrarne urceneho cenoveho kose"). A samozrejme tam cudne zamlcej treba to, ze ten dnesni parek ma mene masa, nez ten pred 15ti lety, nebo ze ten dnesni jogurt je skrobova kase a ne mlecny vyrobek.
          Jan Altman
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení