Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obchodujte s KO certifikáty a warranty za poloviční poplatek!

Obchodujte s KO certifikáty a warranty za poloviční poplatek!

01.02.2017 16:13
Autor: Redakce, Patria.cz

Zajímáte se o možnosti dosažení násobného zhodnocení vaší investice s maximální nabídkou likvidních produktů? Pak jsou warranty a KO certifikáty možná právě pro vás. Nakupte a prodávejte po celý únor až duben s Patria Finance jakékoliv warranty nebo KO certifikáty s 50% slevou z našich standardních poplatků! 

 

Jak se sleva projeví na vašem portfoliu?

 

Obchodujte v průběhu měsíců února, března a nově i dubna tak, jak jste zvyklí. My vám pak v prvním týdnu měsíce následujícího od uskutečnění obchodu vrátíme formou jednorázového vkladu na Vaše portfolio 50 % zaplacených poplatků. Ve výpisu z portfolia se tato operace projeví jako hotovostní vklad a velikost Vašeho portfolia se tak jednorázově zvýší.



a 

CO JSOU KO CERTIFIKÁTY?

Pákové certifikáty (někdy také označované jako knockout nebo turbo certifikáty) odpovídají obchodování na úvěr (margin), kdy emitent certifikátu financuje určitou část hodnoty podkladového aktiva, zbytek hodnoty financuje investor a tato částka je zároveň i cenou certifikátu. V důsledku toho vzniká finanční páka, která znásobuje zisky ale také ztráty. Investor nemůže nikdy ztratit vyšší než vloženou hodnotu (cenu certifikátu krát počet nakoupených kusů).

Pákové certifikáty emitují finanční instituce (Deutsche Bank, CommerzBank, Citi, UBS, Vontobel), které zároveň zajišťují likviditu svých produktů. Ta není závislá na nabídce a poptávce, ale je odvozována od ceny podkladového aktiva. Obchodování se realizuje na německých burzách ve Stuttgartu a Frankfurtu, mezi 9:00 - 20:00 hodinou.

Hlavními parametry těchto investičních instrumentů je tzv. realizační cena a knockout hranice (ko). Pokud při call certifikátu (investor vsází na růst) klesne hodnota podkladového aktiva na ko hranici, životnost certifikátu je ukončena a investorovi může být vyplacena zbytková hodnota, případně je certifikát ukončen jako bezcenný. U put certifikátu (investor sází na pokles) je naopak knockout hranice postavena opačně (nad aktuální cenou podkladového aktiva) a stejná situace nastane, pokud podkladové aktivum vzroste na tuto hodnotu.

Realizační cena nebo ko úroveň nemusí být v čase konstantní. U certifikátů s neomezenou splatností je zvyšována o úroky, které emitent účtuje investorovi z části, kterou financuje. V emisním prospektu je obvykle stanoven způsob a časové okamžiky, kdy dochází k úpravě těchto úrovní. Páku lze snadno spočítat. Stanoví se jako poměr hodnoty podkladového aktiva k ceně certifikátu.

Příklad:

Pákový certifikát má jako podkladové aktivum akcie, kterých hodnota je €110. Emitent z této hodnoty financuje 100 EUR (realizační cena), zbytek hradí investor, cena certifikátu se bude pohybovat okolo 10 EUR, poměr odběru je 1:1 (jeden certifikát za jednu akcii). Páku spočteme jako podíl hodnoty akcií a ceny certifikátu, v našem případě se rovná 110 / 10 = 11. Knockout hranici emitent stanovil na €105. Následující tabulka ukazuje vývoj ceny certifikátu v závislosti na ceně podkladového aktiva:

call pákový certifikát A - realizační cena €105, ko hranice €105, poměr odběru 1:1

call pákový certifikát B - realizační cena €102, ko hranice €105, poměr odběru 1:10


a

V případě pákové certifikátu B je vyplacena investorovi zbytková hodnota €0,3, pokud nastane hodnota akcie ABCD na úrovni €105. Pokud ale ocenění akcie ABCD se změní mezi uzavřením a otevřením na příslušném trhu např. z hodnoty €106 na €102, pak investor neobdrží žádnou zůstatkovou hodnotu. Hodnota páky u certifikátu B se například při hodnotě akcie ABCD €108 vypočítá takto: 108/3*1=35,8, kde 1 je poměr odběru. Hodnota páky u certifikátu A se například při hodnotě akcie ABCD €108 vypočítá takto: 108/0,6*1/10=17,9, kde 1/10 je poměr odběru. Hodnota certifikátu odpovídá rozdílu aktuální ceny akcie ABCD a realizační ceny certifikátu (násobeno poměrem odběru).

Jaké jsou výhody pákových certifikátů?

  •  Možnost dosáhnout násobného zhodnocení investice s omezeným vlivem délky jejího trvání na hodnotu investice.
  •  Jasně definované podmínky - transparentnost - díky jednoduché struktuře může investor snadno spočítat cenu pákového certifikátu v závislosti na odhadu budoucí ceny podkladového aktiva.
  •  Minimální požadavky na vloženou investici.
  • Možnost samostatně zvolit rizikovost produktu.
  •  Vhodný produkt pro řízení rizika portfolia.
  •  Možnost produkt kdykoli prodat.
  • Široké spektrum podkladových aktiv - kterými můžou být akcie, akciové indexy, zahraniční měny či komodity.
  • Nulová časová hodnota - pákový certifikát ji nemá (narozdíl od warrantů), na jeho cenu tak působí jedině samotná hodnota
  • Životnost produktu omezena definovanou cenovou úrovní podkladového aktiva.
  • Možnost vytvářet pozice, které se zhodnocují jak s růstem, tak poklesem hodnoty podkladového aktiva.

 

CO JSOU WARRANTY?

Warranty patří mezi finanční deriváty, přičemž jsou považovány za vysoce rizikové cenné papíry. Anglické slovo “warrant” v českém překladu znamená “právo“. Samotné warranty jsou tedy cenné papíry, které představují právo koupit (call warrant) nebo prodat (put warrant) předem dohodnuté množství podkladového aktiva (akcie, akciový index, měna, komodita) za dopředu určenou realizační cenu (strike price) a v pevně stanovený den (splatnost - maturity).

Warranty jsou emitovány velkými světovými bankami (např. Commerzbank, Deutsche Bank, Raiffeisenbank, UBS, Citi a další), které v prospektu stanoví podmínky warrantu. Tyto instituce mají povinnost v době obchodování zveřejňovat nákupní a prodejní kotace. Tím je zajištěná stabilní likvidita na trhu.

Na rozdíl od akcií není cena warrantu závislá na nabídce nebo poptávce, ale je odvozena od aktuální hodnoty podkladového aktiva. Vedle ceny podkladového aktiva, realizační ceny a zbývající doby do splatnosti ovlivňuje hodnotu warrantu také volatilita podkladového aktiva (v pozitivním smyslu).

S warranty může investor dosahovat zisku jak při rostoucí, tak i klesající hodnotě podkladového aktiva. Pokud se však podkladové aktivum nebude hýbat ani jedním směrem, hodnota warrantu bude klesat z důvodu úbytku časové hodnoty warrantu, která bude v den splatnosti nulová.

Princip obchodování s warranty

  • Warranty jsou pákovými produkty, při kterých jsou zisky a ztráty násobené pákou (u warrantů páku vyjadřuje ukazatel omega) a tím pádem jsou vyšší než u přímé investice do podkladového aktiva.
  • Obchoduje se s nimi na stuttgartské derivátové burze EUWAX nebo na příslušné burze ve Frankfurtu (v pracovní den mezi 9-20h)

Příklad:

Tržní cena akcie ABCD činí €100, koupíme call warrant na tyto akcie s realizační cenou €110. Jelikož realizační cena je u tohoto warrantu vyšší než aktuální tržní cena akcie, tak warrant má pouze časovou hodnotu. Předpokládejme 3 měsíční splatnost warrantu, cenu €3 za 1 warrant, páku produktu 10 a poměr odběru 1:1 (jeden warrant dává právo koupit 1 akcii za cenu €110).

Pokud akcie ABCD vzroste o 5% (a bude výše páky 10), pak hodnota call warrantu vzroste o 50% (v případě poklesu hodnoty akcii o 5% o 50% klesne)

S blížící se splatností produktu klesá časová hodnota warrantu, až je při splatnosti (v našem případě po 3 měsících od nákupu) rovna 0. Hodnota warrantu při splatnosti je rovna pouze jeho vnitřní hodnotě (call warrant má vnitřní hodnotu v případě, že tržní cena podkladového aktiva – v našem případě akcie ABDC – je vyšší než realizační cena – v našem případě tedy vždy když hodnota akcie ABCD je vyšší než €110.

Vliv změny ceny akcie ABCD na cenu warrantu v různém období do splatnosti (vliv poměru odběru na nominální cenu warrantu) call warrant A - hodnota €3, realizační cena €110, splatnost 3 měsíce od okamžiku nákupu, poměr odběru 1:1, páka 10. Call warrant B - hodnota €0,3, realizační cena €110, splatnost 3 měsíce od okamžiku nákupu, poměr odběru 1:10, páka 10.


b

Cena call warrantu A je při hodnotě €7,50 a 3 měsíci před splatností tvořena €5,00 vnitřní hodnoty a €2,5 časové hodnoty. Warrant je při ceně akcie ABCD €115, tzv. €5 v penězích. Na trhu lze běžně koupit 1ks warrantu a maximální množství je omezeno ze strany emitenta (obvykle miliony kusů jednoho warrantu). Warrant je možné kdykoli před jeho splatností prodat, je tedy možné ho využít pro krátkodobě orientované obchodní záměry.

Výhody warrantů

  • Možnost dosáhnout násobného zhodnocení investice, i v případě vývoje očekávaným směrem těsně před uplynutím životnosti produktu.
  • Možnost spekulovat na růst i pokles.
  • Možnost násobného zhodnocení i v případě dočasného negativního vývoje v průběhu investice.
  •  Možnost produkt kdykoli prodat před jeho splatností.
  • Životnost produktu omezena uplynutím předem definovaného časového úseku.
  • Dostupné ceny - ceny warrantů se pohybují většinou v řádech centů nebo jednotek EUR, díky tomu se warranty stávají instrumentem dostupným také pro menší investory.
  • Široké spektrum podkladových aktiv - warranty mohou být emitovány na nejrůznější druhy podkladových aktiv. Investoři tak mohou participovat na vývoji hodnoty akcií (domácích i zahraničních), akciových indexů, zahraničních měn nebo komodit.
  • Rozsáhlá nabídka - na stuttgartské derivátové burze EUWAX je v současné době v nabídce přes 450 000 různých warrantů, investor si tak může u konkrétního titulu svolit různé realizační ceny nebo splatnosti warrantu.

 

RIZIKA OBCHODOVÁNÍ S KO CERTIFIKÁTY A WARRANTY

  • Riziko pákového efektu - páka způsobuje větší zisky ale také větší ztráty v porovnání s přímou investicí do podkladového aktiva. Obecně platí, že čím je páka vyšší, tým je investice riskantnější
  • Riziko úplné ztráty – v případě proražení KO a nebo uplynutí data pro uplatnění warrantu, který je tzv. „mimo peníze“, tj. má nulovou vnitřní hodnotu
  • Riziko změny volatility a ceny (pro warranty) - hodnota warrantu je ovlivňována jeho životností nebo volatilitou podkladového aktiva. To způsobuje, že časová hodnota warrantu se mění denně a jeho kurz může klesat i když se hodnota podkladového aktiva nemění. Čím blíže je termín splatnosti warrantu, tím je jeho časová hodnota nižší, až je v den splatnosti nulová. Vysoká časová hodnota může znamenat vyšší kurzové riziko.

(Komerční sdělení)

 

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení