Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Macron chce revoluční změny EU. Jednu po druhé je sestřelí byrokraté, Němci a východní Evropa

Macron chce revoluční změny EU. Jednu po druhé je sestřelí byrokraté, Němci a východní Evropa

06.10.2017 7:07
Autor: Redakce, Patria.cz

Francouzský prezident Emmanuel Macron přišel minulý týden s dlouhým seznamem reforem a jeho posluchači nebyli kvůli zběsilému tempu jejich představování ani schopni uvažovat o tom, co je vůbec proveditelné a co ne. Jenže nyní si tuto otázku můžeme položit v klidu a podle Leonida Bershidskyho z Bloombergu zjistíme, že navrhované reformy budou narážet na čtyři významné síly: Byrokracii v EU, politiky v Německu, rebelující země ve východní Evropě a země, které konkurují ostatním díky svým nízkým daňovým sazbám. Mezi ně patří zejména Irsko, Nizozemí, Lucembursko a Kypr.

Byrokracie EU bude pro Macrona pravděpodobně tím nejvlídnějším soupeřem. Juncker jeho projev označil za „velmi evropský“. Líbí se mu i to, že Macron po firmách požaduje, aby své zisky danily tam, kde je vydělají, ne tam, kde si vyberou (v praxi se to týká zejména amerických digitálních platforem). Evropská komise tak bude pravděpodobně bojovat proti jedinému návrhu. Ten požaduje, aby počet jejích vlastních členů klesl z 28 na 15.

Návrh na sjednocení daně ze zisků a sazeb sociálního a zdravotního pojištění je ovšem odsouzen k neúspěchu. Průchozí by snad byly jen jeho nejvíce omezené verze. Není totiž důvod, proč by měly menší členské země s nízkými sazbami souhlasit s tím, že si zničí svou konkurenční výhodu. Žádná z těchto zemí se ani nepřipojila k francouzskému návrhu na uvalení přechodné daně z obratu na americké internetové firmy do doby, než bude vytvořen ucelený daňový systém. Macron asi neprosadí ani počáteční fázi harmonizace, která by měla proběhnout mezi Francií a Německem. Překážkou je totiž německá FDP, která prosazuje, aby každá země EU měla svou vlastní ekonomickou politiku a naprosto odmítá francouzské návrhy na vytvoření společného rozpočtu Unie.

Největší překážkou ale budou pro Macrona pravděpodobně země východní Evropy. Ty nejsou pro myšlenku vytvoření společné evropské armády. Proti ní totiž stojí i NATO a země na východě Evropy kladou velký důraz na ochranu ze strany USA. Tyto státy budou také usilovně bojovat proti společné imigrační politice a proti společné ochraně jejich vlastních hranic. Nacionalistické vlády v Polsku a Maďarsku a pravděpodobný vítěz voleb v České republice jsou proti politice, která by znamenala přijetí více migrantů, a obávají se ztráty suverenity. Tyto země také odmítají jednotnou minimální mzdu a sjednocení sazeb sociálního pojištění. Polsko jako největší příjemce zemědělských dotací pak bude proti změnám v dotačním systému bojovat ještě více než farmáři z Francie.

Jestliže bude Macron na reformách trvat, v podstatě bude prosazovat dvojrychlostní Evropu. V ní by docházelo k rychlejší integraci jádra a pochybovači na periferii by zůstávali vzadu. V tom se liší od Junckera, který s takovým modelem nesouhlasí. Macron si je každopádně vědom toho, že bude čelit silné opozici a svým projevem dal jasně najevo, jaký postoj zastává. 

 

Čtěte více:

Le Figaro: Podaří se Macronovi usmířit si střední Evropu? Jde i o platy
22.08.2017 14:34
Francouzský prezident Emmanuel Macron tento týden navštíví města ve st...
Prezident Francie Macron stojí před první velkou zkouškou
31.08.2017 14:45
Zatuhlý francouzský trh práce, na kterém si vylámaly zuby zástupy tamn...
Plány Macrona: Společný rozpočet, ministr financí, daň z finančních transakcí
26.09.2017 17:39
Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes vyzval ke zdanění finančníc...

Váš názor
  •  
    06.10.2017 9:37

    Je hezké, že pan Macron má vehementní zájem na "upgrade" EU. Škoda jen, že s takovou razancí neřeší bezpečnostní situaci Francie. Její "downgrade" ve smyslu zavedení a trvání výjimečného stavu v této zemi, nedělá EU pěknou reklamu. Zůstává mně však utajeno, proč by měl pan Macron bojovat s EK z důvodu počtu členů. Úkolem komisařů v komisi není lobovat ve prospěch vlastní země, nýbrž prosazovat zájmy EU jako celku. Z tohoto důvodu není podstatné, zdali v komisi sedí po jedné osobě z každé členské země EU a už vůbec nezáleží na počtu komisařů. Obecně platí, že čím méně jich bude, tím lépe. Neboť každé ušetřené Euro se hodí. Kdo slyšel hovořit současnou "naši" eurokomisařku v této funkci, Evu Jourovou, ví o čem píšu. Já ji několikrát slyšel. Pouze případná národnost a občanství zapsané v jejím občanském průkazu či pasu, může vzdáleně připomínat zemi, odkud pochází. Práci eurokomisařky totiž plní vskutku příkladně. Jeví se dokonce papežštější, než sám papež. Na rozdíl od pana Macrona, mně však v souvislosti s počtem členů EK, leží na srdci jiná věc. Jedná se o její nevolitelnost. Fakt, že je pouze navrhována a jmenována, nikoli volena půl miliardou občanů celé EU, ve mě budí přinejmenším ostražitost. V době, kdy si stále více lidí uvědomuje důležitost přímé volby a odvolatelnost politiků, působí naopak jejich nevolitelnost jako políček demokracii. Dokonce i v nedemokratickém Rusku si zvolili do čela Putina.
    Ruda
  • Mazaná mediální strategie politických jinochů
    06.10.2017 7:50

    Obdobně vystupoval Jiří Pospíšil, bývalý ministr spravedlnosti, v době, kdy držel jistou omezenou míru mocenského vlivu. Přicházel s líbivě znějícími náměty, u kterých na první pohled bylo zřejmé, že je nelze prosadit (např. prodej pankrácké věznice developerům a za utržený peníz stavba věznice v středočeském extravilánu Prahy). Prodavač chiméry si připadá mazaný, valná část auditoria ovšem přemítá, jestli je naivní nebo přímo hloupý.
    Rudolf Strýc
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data