Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Další rok s deficitem. Ropa Brent u 75 dolarů

Rozbřesk: Další rok s deficitem. Ropa Brent u 75 dolarů

20.06.2018 9:12
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Ačkoliv se české ekonomice velmi dobře daří a daňové příjmy narůstají, má státní rozpočet v letošním a stejně tak i v příštím roce hospodařit se schodkem 50 mld. korun. Alespoň s tím počítá návrh rozpočtu pro následující rok, který je postaven na více než tříprocentním růstu HDP, rekordně nízké nezaměstnanosti a solidním růstu mezd v ekonomice.

Příjmy i výdaje mají vzrůst o více než osm procent, což znamená v obou případech více než sto miliard navíc. A kam tyto dodatečné miliardy půjdou? V první řadě na sociální dávky, něco do školství a ve třetí řadě dvě desítky miliard také do investic. Tedy pokud se takto podaří veřejné investice skutečně konečně rozjet. Prozatím to byly právě nevyčerpané peníze na investice, které vylepšovaly celkové výsledky veřejných rozpočtů (tj. nejenom toho státního) v posledních letech. Nižší deficit, respektive přebytek rozpočtů za cenu neinvestování. S ohledem na stav tuzemské dopravní infrastruktury nešlo o něco až tak pozitivního. Takže se alespoň v tomto případě můžeme nechat příští rok – snad příjemně – překvapit, protože na základě dosavadního vývoje letošního státního rozpočtu to zatím na velké investice až tak nevypadá.

A jak vlastně vypadá hospodaření státu v letošním roce? Za prvních pět měsíců skončil rozpočet se schodkem 23 mld. korun. Celkově se příjmy i výdaje příliš neodchylují od plánu, nicméně při pohledu do detailu je zatím vidět zpoždění ve výběru daní z příjmu vykompenzované vyššími příjmy z EU. Rozpočet tak či tak nejspíše s deficitem letos skončí, i když díky dalším zálohám na daně z příjmu se mu podaří dohnat mírný skluz v příjmech. Současně se tento deficit odrazí ve vyšším státním dluhu, který však v poměru k HDP opět poklesne a ČR zůstane jednou z nejméně zadlužených zemí EU. Na druhou stranu je otázkou, nakolik je deficitní hospodaření v době ekonomického boomu zrovna dobrou vizitkou ČR. Zvlášť pokud jde větší část deficitu takříkajíc do spotřeby. 

TRHY
CZK a dluhopisy

Korunu i nadále blízkost zasedání bankovní rady a „hrozba“ dalšího zvýšení úrokových sazeb ponechává chladnou. Včera se opět vrátila nad hranici 25,80 EUR/CZK a opět se tak vzdálila od optimistické prognózy centrální banky. Šedesát haléřů nad modelem není zrovna něco, co bude i nadále ČNB přehlížet. O to více platí, čím je koruna slabší, tím bude ČNB ochotnější. Alespoň z pohledu modelu. Trh to však zatím nejspíše neuklidní. 

Dlouhé výnosy na dluhopisovém trhu se pohybují v blízkosti čtyřletých maxim a trh čeká další várka nových dluhopisů. Tentokrát půjde o tří až jedenáctileté papíry v celkovém objemu 19 mld. korun. Od začátku roku MF už prodalo bondy za více než 154 mld. korun. 

Zahraniční forex
Strach z obchodních válek a opět holubičí komentáře prezidenta ECB Draghiho zatlačily eurodolar včera k hranici 1,15. Téma obchodních válek by mohlo trochu ustoupit do pozadí, což by při absenci důležitějších dat mohlo euru pomoci smazat část ztrát.

Maďarský forint včera zažil volatilní seanci, když měnový pár EUR/HUF se dokonce dotkl hranice 325, aby následně prudce zkorigoval. Těmi rozhodujícími momenty bylo zveřejnění výstupů ze zasedání MNB. Mezníkem bylo zveřejnění komentáře MNB, který se nesl v méně holubičím duchu než ten minulý. MNB nyní připouští, že současné uvolněné měnové podmínky nemohou vydržet na celém horizontu měnové politiky (5-8 kvartálů dopředu). Celkové vzato však velmi uvolněná politika MNB (včetně všech nestandardních kroků) zůstává v platnosti a bude pro forint střednědobým nebezpečím.

Ropa
Cena ropy Brent se tři dny před klíčovým zasedáním OPEC+ stabilizovala na úrovni 75 USD/barel. Zprávy z Vídně, kde již probíhají odborné semináře členských zemí kartelu, nadále hovoří o nekompromisní pozici Íránu, který odmítá i mírné navýšení produkce. Tomuto přístupu se nelze úplně divit, neboť sám Írán nebude mít v důsledku amerických sankcí kapacitu produkci navýšit a jeho jediná šance na vyšší příjmy z prodeje ropy je skrze její vyšší cenu. A té logicky růst produkce ostatních států kartelu přát nebude.

V této chvíli se nicméně zdá, že Írán tahá za kratší konec a nic mu není platná ani mini-aliance s kolabující Venezuelou. Saúdská Arábie sice bude chtít dle všeho dosáhnout konsensu napříč zeměmi OPEC+, který by mohl představovat postupné navyšování produkce v řádech statisíců barelů denně. Pokud se to ale nepodaří a ani na relativně mírném nárůstu produkce shoda panovat nebude, pak pro ní (a Rusko) nebude problém jednat bez ohledu na ostatní partnery. Koneckonců nebylo by to poprvé…

Akcie
Hlavní americké trhy včera zavřely se ztrátou. Index Dow Jones výrazně ztrácel a zavřel s celkovou ztrátou 1,15 %. Lépe se dařilo širšímu indexu S&P 500, který zavřel o 0,40 % slabší a obdobně zakončil den i technologický index Nasdaq, který zavřel se ztrátou 0,28 %. 


Čtěte více:

Technická analýza: OPEC přebral štafetu od blízkého východu a vystrašil ropné býky
31.05.2018 16:39
Vliv ropného kartelu OPEC se opět dostává do popředí poté, co napětí n...
Schodek 50 miliard: MF ho chce příští rok i v dalších letech
01.06.2018 13:26
Ministerstvo financí počítá v prvním návrhu státního rozpočtu na příšt...
Státní rozpočet se v květnu dostal do schodku 23,1 miliardy Kč
01.06.2018 14:30
Státní rozpočet se ke konci května dostal do schodku 23,1 miliardy ko...
Technická analýza: Míč je opět na straně kartelu OPEC
07.06.2018 16:52
Komentář: Nové aktivní vrty rostou v Americe jako houby po dešti a je...
Rozbřesk: OPEC+ rozhodne o ropě, euro dál tíží ECB. Co turecké volby?
18.06.2018 9:11
Čeká nás o něco klidnější týden bez velkých rozhodnutí Fedu a ECB. Poz...
Týdenní výhled: OPEC a spor USA s Čínou zahýbou s cenami ropy, důležité výsledky ohlásí FedEx a Micron
18.06.2018 11:04
Tento týden mohou s trhy hýbat především dvě témata, která se navíc za...
Schodek 50 miliard korun, plánuje vláda pro rozpočet roku 2019
19.06.2018 9:11
Vláda v demisi schválila na dnešním zasedání návrh rámce státního rozp...

Váš názor
  • kašpar bureš
    20.06.2018 10:42

    prostě hospodařit neumí, odrbe lidi a firmy o 300 mld víc než se platilo před 5 lety, ještě naplánuje dluh 50 mld a chlubí se že na investice půjde "megačástka" 80mld, holt je to čerpač asi od zlaté podkovy a vůbec ne hospodář :o(
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    20.06.2018 9:37

    Však ten schodek nebude nakonec tak velký, to ví už léta všichni, ale ze zvyku řvou, jakoby jim šlo o život. Mimochodem, schodek do 2% považuji za přijatelný, protože jde ruku v ruce s inflací, která relativizuje všechny dluhy - a je to přitom jediná cesta, jak prodlužovat dobu do konečného pádu (protože dluhy se nikdy úplně nesplatí).
    James Bond
    • ...to ví všichni??
      20.06.2018 10:35

      já tedy ne a stejně tak ne nikdo...od toho je to "rozpočet"... a plánovat deficit v dobách dobrých je nesmysl a vyhazování peněz...jistě na další vtipy typu dotované cestování mládeže a další politické výkřiky vlády, u níž nevíme, jaké jsou její hodnooty a směr vvládnutí
      Bob
      • Re: ...to ví všichni??
        20.06.2018 14:41

        Nevím, kolik se předpokládá HDP, ale já bych tipoval růst tak +4,2-4,5%. pokud do toho nezasáhnou nárazové částky zvenčí. Babiš si dělá polštář na plnění svých slibů (komu by se nelíbily), ale skutečnost je každým rokem lepší, než odhadovaná v rozpočtu. A je lepší hospodářství podpořit v růstu, než brzdit, jako to dělali ODS a Kalousek - hlupáci to jsou - a melou pořád totéž. Rozbili sektor stavebnictví a není divu, že nemá dnes kdo stavět, zkušené pracovníky rozprášili jinam.
        James Bond
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení