Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč hostit Mistrovství světa ve fotbale?

Proč hostit Mistrovství světa ve fotbale?

24.06.2018 16:09

Komu byste důvěřovali víc, ruskému prezidentu Vladimíru Putinovi, nebo chicagskému starostovi Rahmu Emanuelovi? Zatímco si Putin libuje v pozornosti, jíž se Rusku jako hostiteli Mistrovství světa 2018 dostává, Emanuel sdělil Fotbalové federaci USA a FIFA, že Chicago nemá zájem posloužit jako hostitelské město, až se událost v roce 2026 přesune do Severní Ameriky. Kanada a Mexiko budou hostit po deseti zápasech a Spojené státy dalších 60. Tak proč se třetí největší město USA předem omlouvá?

Abychom pochopili, co znamená hostit globální sportovní událost, je třeba vzít v úvahu, že Putinova vláda utratila 51-70 miliard dolarů, aby v roce 2014 uskutečnila zimní olympijské hry v Soči, a podle odhadů utratí nejméně 14 miliard dolarů jako hostitel současného Mistrovství světa ve fotbale, které bude probíhat do 15. července. Ruský rozpočet zajistil výstavbu sedmi nových stadionů – včetně jednoho v Petrohradu, který stál kolem 1,7 miliardy dolarů – a renovaci pěti dalších sportovišť. To přitom nezahrnuje další výdaje za tréninková zařízení, ubytování, rozšíření infrastruktury a bezpečnost.

Chicago to vidí jinak

Chicago, které hostilo slavnostní zahájení a první zápas Mistrovství světa 1994, má na věc zcela jiný pohled. Emanuelův mluvčí Matt McGrath nedávno vydal prohlášení vysvětlující, že „FIFA nedokázala poskytnout základní míru jistoty u některých velkých neznámých, které představují riziko pro naše město a pro daňové poplatníky“. McGrath tvrdí, že FIFA požadovala obdobu „bianko šeku,“ včetně „neomezené možnosti kdykoli dle vlastního uvážení… měnit smlouvu.“

Nadto by FIFA požadovala, aby byl stadion Soldier Field – domov mužstva amerického fotbalu Chicago Bears – dva měsíce před turnajem mimo provoz. Emanuelův úřad nakonec uzavřel: „Nejistota pro daňové poplatníky spojená s nepružností a neochotou FIFA vyjednávat jasně ukázala, že setrvání na nabídce by nebylo v nejlepším zájmu Chicaga.“

Kromě zajištění dvou až šesti zápasů – potenciálně v průběhu několika týdnů – se od měst hostících Mistrovství světa ve fotbale očekává, že uspořádají „fan fest“, připraví pro mužstva tréninková zařízení a poskytnou rozsáhlé daňové úlevy pro řadu aktivit. FIFA nadto zakazuje přímé i nepřímé zdanění všech příjmů z události, z čehož vyjímá jen kontinentální fotbalové konfederace, vysílací společnosti hostitelské země a členské asociace, poskytovatele služeb a dodavatele FIFA. Není tedy divu, že k Chicagu už se připojila města Minneapolis a Vancouver a čest hostit mistrovství také odmítla.

Pochyby nad ekonomickými výhodami

FIFA své panovačné chování ospravedlňuje poukazem na to, že „Mistrovství světa ve fotbale je významná sportovní událost, která k hostitelské zemi či hostitelským zemím přiláká celosvětovou pozornost a vytváří příležitost pro značné finanční investice do sportovní a veřejné infrastruktury“. Tato zvýšená pozornost a investice, tvrdí FIFA, „může přispět k významným střednědobým a dlouhodobým socioekonomickým přínosům…, jakož i k hospodářskému růstu“.

Povšimněte si těch pečlivě volených slov. FIFA neslibuje víc než „příležitost pro značné finanční investice“ do infrastruktury a dále pozornost a investice, které „mohou přispět“ k růstu. Vědecké důkazy přitom ukazují, že Mistrovství světa ve fotbale hostitelským zemím a městům zřídkakdy prospěje tolik, kolik by FIFA chtěla, aby si veřejnost a veřejní činitelé mysleli.

Uvažme například, co Rusku přinesou investice v souvislosti s letošní událostí, které převyšují 14 miliard dolarů. Zatímco všechny výnosy z prodeje vstupenek, mezinárodních vysílacích práv a sponzoringu jdou přímo FIFA, Rusku zbude sedm nových stadionů a pět renovovaných zařízení, která nepotřebuje. Pokud tato sportoviště neodstraní, na jejich údržbu bude muset každoročně vynaložit desítky milionů dolarů. Zároveň tyto předimenzované areály zaberou stovky akrů vzácných městských pozemků.

Jistě, do světa se šíří záběry elegantních nových sportovních zařízení. Objektivy ale nemusí nutně hrát ve prospěch Ruska. Zjevně nešlo skrýt 6000 prázdných sedadel během zápasu mezi Uruguayí a Egyptem dne 15. června.

Benefity, které se rýsují, nejsou ekonomického rázu

Vezmeme-li za vodítko minulost, je velice nepravděpodobné, že by Mistrovství světa ve fotbale 2018 posílilo ruské mezinárodní investice či obchod, povzbudilo tamní turistický ruch nebo upevnilo odhodlání obyvatel země k tělesné zdatnosti.

Podaří se mu ovšem u podstatné části Rusů vyvolat prchavý pocit národní hrdosti a nabídnout přechodné odvedení pozornosti od hromadících se problémů země. Kolísání cen ropy a mezinárodní sankce uvalené v reakci na Putinovu anexi Krymu v roce 2014 budou bez ohledu na Mistrovství světa ve fotbale dál zatemňovat ekonomické vyhlídky Ruska a snižovat životní úroveň běžných Rusů.

Komu bychom tedy měli věřit? Já jsem na straně starosty Emanuela.

Andrew Zimbalist, profesor ekonomie na Smith College, je autorem knihy Circus Maximus s podtitulem Ekonomický hazard hostitelů olympiád a mistrovství světa.

Copyright: Project Syndicate, 2018.
www.project-syndicate.org

Mezititulky jsou redakční.

 

Čtěte více:

Jak se vlastně „nefotbalové“ Rusko dostalo k pořádání šampionátu ve fotbale?
14.06.2018 6:36
Christopher Steele je bývalým britským špionem, který si otevřel svou ...
Má pořádání fotbalového mistrovství ekonomický smysl?
17.06.2018 15:29
Organizátoři letošního mistrovství světa ve fotbale v Rusku očekávají,...
Po ránu se nedaří evropským bankám, Adidasu nahrává fotbal
15.06.2018 10:45
Akcie na pražské burze dnes částečně korigují včerejší ztráty a prozat...

Váš názor
  • Trump pochopil, že s Ruskem je třeba jednat
    28.06.2018 14:42

    Summit mezi americkým prezidentem Trumpem a ruským prezidentem Putinem proběhne 16. července v Helsinkách. Jen politika všech světových azimutů a bez rozdělování světa je řešením. Pokud si s Putinem podá ruku americký prezident, je to i pro ČR dobrá zpráva.
    kostitřas
  • Bez komentáře. On nám to demotřes vyjasní
    28.06.2018 12:19

    "...Před pár dny byl Poche pro Babiše nepřijatelný, pak řekl v TV, že tam musí Pocheho nechat kvůli ultimátu ČSSD, že by nepodpořilo vládu. Tak tam Pocheho nechal a hodil to na hlavu Zemanovi. Není jasné, jak to skončí, ale jestli se Zeman udrží v mezích a při případných nových volbách na tom prodělají oba, ČSSD i ANO. Takové podrazy se nedělají !!! Počkáme si.
    ..
  • Nejvic na tom tak jako tak vydělá Amerika
    28.06.2018 3:22

    V Rusku určitě žádné peníze z MS nezůstanou, at' Putin slibuje svým oligarchům dan'ové úlevy jak chce. Nakonec ty prachy skončí v amerických bankách, kam si svoje, tak těžce vydělané peníze ukládají ruský "podnikatelé", co se napakovali na MS a nevěří ruským bankám. Oni vědí a mají lepší přehled a ví dokonce lépe než zdejší demokrat, kde jsou jejich peníze v bezpečí a daleko z dosahu hrabivých rukou jejich bat'ušky. Tak proč se starat a namáhat se stavěním stadionů, zajišt'ovánim bezpečnosti nebo riskováním terorystických útoků. To všechno stojí velké peníze. Navíc zahraniční turisté poznají na vlastní oči ten posovětský ráj a jak se liší od reklam propagujících život v Rusku. Dokonce i vstup na Rudé náměstí s výhledem na Kreml a mauseolejum, největší atrakce Moskvy, je zakázán.
    Karel.S
    • Re: Nejvic na tom tak jako tak vydělá Amerika
      28.06.2018 6:57

      Oligarchou se člověk nestane pořadatelstvím MS ve fotbale. V ČR nic takového nebylo a přesto zde máme např. Babiše nebo Bakalu. A také oni mají část svých majetků mimo rodnou hroudu. Zásadní otázka je ovšem ta, co z takových mají ostatní občané. Z Babiše snad pouze špatně placenou práci.
      kostitřes
  •  
    25.06.2018 12:49

    Nerád používam vulgarizmy, ale žasnem nad tým ako môže Patria zverejniť takéto voloviny. Podľa autora by bolo asi najlepšie vôbec neorganizovať olympiády, MS v žiadnom športe, ale len také podujatia, na ktorých sa dá okamžite zarobiť. Proste ďalší americký blbec.
    Petrík
    • Máš pravdu
      28.06.2018 3:33

      V dnešní době, kdy Rusáci organizuji státem podporované a kryté podvody s dopingem do té míry, že ruští atleti nesměli ani soutěžit na minulých Olympijských hrách pod vlastní vlajkou, se i Olympijské hry staly prostředkem ruské lživé propagandy a oblbování světa.
      costím
      • Re: Máš pravdu
        28.06.2018 6:44

        Někdo organizuje podvody s dopingem, jiný barevné revoluce např. na Ukrajině nebo Vietnamu. Jako Čech jsem hrdý na to, že moje vlast nejede ani v jednom ani v druhém.
        kostitřes
        •  
          28.06.2018 13:47

          Zase nový nick úchyle. Slušný mindrák.
          Velkamedvědice
          •  
            28.06.2018 14:15

            Dneska ti to nadávání moc nejde. Trochu se vzchop a řízni do toho svoji tlapou medvědice.
            kostitřes
  • Bez nosu na góly to nejde
    25.06.2018 9:24

    Každý nemá velký nos, aby byl tak chytrý a povolaný psát bláboly a činit nesmysly
    rob
    • Re: Bez nosu na góly to nejde
      25.06.2018 9:37

      Tak zalez do své nory a nevotravuj, když nemáš na to, abys pochopil psaný text.
      Láska
  •  
    25.06.2018 7:33

    Pan autor je trochu jantar ne...?? Místo aby přiznal, že USA jsou totálně předluženou zemí...a to jak stát, tak města...že si toto už ani dovolit nemouhou...zplodí blábol, aby z toho vyšly jako chytří Američné a hloupí, díky MS ve fotbale krachující Rusové... To že musí amící na všem vydělávat víme, proto šíří tu svoji kleptokracii po celém světě...!! A že bychom třeba kvůli tomu zrušili všechny sportovní akce...když nevydělávají...ne ?? Ať si nechají ten svůj americký fotbal, který zbytek světa nezajímá...a necpou se na co nemají... A blaboly o stadionech a hotelích a infrastruktuře k ničemu...může napsat fakt jenom ideologií a propagandou zaslepený blb...no západní novinář no...!!
    Pondělí
    • děkujeme
      25.06.2018 9:06

      Děkujeme za obhajobu FIFA, organizace západních zemí, kde nemá sice ani USA (o fotbal se nezajímá) ale ani Rusko žádný vliv. Rusové si uspořádání u západních zemí poníženě vyžebralo, tak ať z toho také nějaké pozlátko má, ne? Co z toho, že budou obyčejní ruští mužici dál žrát trávu. Miliardy potečou na Západ, organizaci FIFA a jí podobným, a Rusové za to dostanou na pár týdnů pomíjející pocit hrdosti.
      Niemetz
    •  
      25.06.2018 8:01

      Pod kolika různými nicky tu budeš trollit, kolaborante?
      ..
      •  
        28.06.2018 7:11

        A dvojtečko, kolaborant je dle tebe pozitivní, nebo negativní hodnocení...?? Takový Havel ( a to je předpokládám tvůj velký guru a ty jeho velký obdivovatel), byl i celou jejich famílií velký kolaborant s nacisty... Takže to bude asi pozitivní hodnocení nééé...?? .-)))
        Čtvrtek
        •  
          28.06.2018 8:03

          Záleží s kým spolupracuješ. Ty kolaboruješ s naším nepřítelem Ruskem. Nacisti sice nebyli žádní svatouškové, ale jedna věc se jim musí nechat. Chtěli svět zbavit bolševiků. Věčná škoda, že se jim to nepovedlo.
          ..
          •  
            28.06.2018 15:26

            Nacisti nebyli žádní svatouškové...hmmm... A také chtěli udělat z Čechů masokostní moučku...víš to vůbec...?? Ty jsi co...?? Vrahounský Němec...?? Nebo snad zbabělý zrádcovský Brit nebo Francouz...?? Jsme rádi, že víme že jsi fašoun....děkuji za odkopání...na čí straně bys stál....
            Čtvrtek
          •  
            28.06.2018 12:55

            Ty máš 150 milionů nepřátel v Rusku? To jako, že kolektivní vina? Opravdu házíš všechny obyvatele jednotlivých národů do jednoho pytle? A jak je to s českými voliči Zemana nebo Drahoše? Také je házíš do jednoho pytle a nevidíš rozdíl? Vidíš z velké části černobíle? Člověk se zdravým zrakem vidí barevně dokonce vnímá i odstíny. Opravdu se ti život smrsknul pouze na dobré a špatné?
            kostitřas
            • Zbabělec
              28.06.2018 13:50

              Že tě huba neupadne zbabělče. Seš to ty kdo nálepkuje, rozděluje a diktoval by bez kompromisu půlce národa. Nádobí už máš umyté, že si hraješ na inteligenta?
              Velkamedvědice
              • Re: Zbabělec
                28.06.2018 14:17

                Ale kdeže. Zbabělec není ten, kdo z Ruska nemá kalhoty.
                kostitřas
                •  
                  28.06.2018 14:34

                  samozřejmě plné kalhoty...
                  kostitřas
  •  
    25.06.2018 5:57

    To už je opravdu umění, dokázat udělat anti-ruskou propagandu úplně ze všeho.
    Peté13
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení