Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Vlna optimismu pomalu a jistě opadá... i v ČR

Rozbřesk: Vlna optimismu pomalu a jistě opadá... i v ČR

25.01.2019 9:12
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Další studená sprcha v řadě. Tak by se daly jednoduše popsat výsledky lednových indexů nákupních manažerů (PMI) v Německu a vlastně i v celé eurozóně. PMI v průmyslu je na čtyřletém minimu a na začátku roku se již dokonce dostal pod hranici 50, což neznamená nic jiného, než že firmy předpokládají zpomalování výroby. Zhoršování nálad v tomto případě není výsledkem nějakých neuchopitelných obav z budoucnosti, ale je odrazem výrazného poklesu nových zakázek německého průmyslu, zvlášť toho automobilového. Ten se musí vypořádávat nejenom s poklesem poptávky v Evropě a Číně, ale zároveň se připravovat na brexit a ještě se přizpůsobovat novým „zeleným“ požadavkům, které navíc nejsou pro nejbližší léta posledními. V asi nejméně vhodnou dobu vznikl mix negativních faktorů, které se nemohou nepodepsat na náladách, ale i na reálných číslech z ekonomiky. Za celou eurozónu se PMI sice pod hranici 50 ještě nedostal, ale už k ní nemá daleko (50,4).

Zhoršující se nálada v podnikatelském sektoru na západ od našich hranic se pomalu začíná promítat i do sentimentu tuzemských firem. Zatím sice nijak dramaticky, avšak jasný pokles důvěry v ekonomiku je už v posledních měsících stále zřetelnější. Vidět je to především v průmyslu, který sice ještě zápolí s nedostatkem zaměstnanců, nicméně i tak stále více počítá s poklesem tempa růstu výroby. Nelze si přitom nevšimnout, že míra optimismu v našem největším odvětví na začátku letošního roku poklesla na úroveň dosaženou naposledy v roce 2013, kdy se česká ekonomika právě oklepala zatím z poslední recese. Optimismem nehýří ani obchodníci a firmy v oblasti tržních služeb, a tak jedinými, kdo hledí do budoucnosti s nadšením, jsou stavaři. A to doslova, protože jejich nálada je – díky konečně rostoucím zakázkám – nejvyšší za celou dobu sledování tohoto ukazatele, a to znamená od února 1993. A zapomenout nelze ani na spotřebitele, jejichž útraty táhnou v posledních letech ekonomiku nahoru. I v jejich případě dochází k růstu určité obezřetnosti, nicméně všeobecný problém si zatím nikdo nepřipouští, a tak jejich důvěra v ekonomiku zůstává i nadále vysoká.

Neuplynul ještě ani měsíc a první měkké ukazatele nám docela jasně naznačují, že evropská ekonomika nevstoupila do nového roku zrovna v nejlepší kondici. Klesají odhady světového růstu, zvyšují se nejistoty ohledně brexitu a většina zemí eurozóny nemá „díky“ nakumulovaným dluhům příliš prostoru, jak vlastními silami podpořit ekonomiku. Těžko čekat, že česká ekonomika zůstane vůči tomuto dění imunní. A to dokonce i navzdory optimismu linoucího se z prognózy ČNB.


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
To, co koruna od začátku roku získala, postupně i ztratila. Kurz koruny se vrací nad hranici 25,70 EUR/CZK a vzdaluje se tak od úrovně prognózovanou centrální bankou pro první kvartál letošního roku. Koruně k aktuálním ztrátám nejspíše „pomohl“ i holubičí komentář jednoho z centrálních bankéřů, který hovořil o delší pauze ve zvyšování úrokových sazeb. ČNB tak bude stát před dilematem, zda dát v jejím rozhodování větší váhu právě slabé koruně nebo zhoršeným vyhlídkám růstu. A samozřejmě s vědomím, že únor je na čas možná poslední možností pro zpřísnění měnové politiky. Až začnou přicházet nejenom horší měkké ukazatele, ale i čísla z reálné ekonomiky, prostor k tzv. normalizaci sazeb totiž nejspíše zmizí. Zvlášť pokud se potvrdí recese v Německu (a případně i dalších státech) a šéfové Unie budou s touto situací bojovat slovy o tom, že v Británii je to v důsledku brexitu ještě horší.

Zahraniční forex
Velice slabá podnikatelská nálada v eurozóně v podobě indexů PMI včera ublížila eurodolaru, který se po dlouhém čase stagnace přiblížil k hranici 1,13. Připomeňme, že podnikatelská nálada měřená ostře sledovaným indexem PMI v lednu dál překvapivě poklesla na 50,7 bodu. To je nejnižší úroveň od července 2013, která pro start do nového roku nevěští nic dobrého. Zvlášť po velice slabém výkonu průmyslu ke konci uplynulého roku, který Německo posunul ve čtvrtém kvartále na hranu technické recese. První várka čísel z eurozóny hlásí, že ke stabilizaci špatné nálady z konce roku zatím nedochází, což musel přiznat i prezident ECB na včerejší tiskovce po zasedání. Na vině jsou podle Draghiho zejména slabá zahraniční poptávka a geopolitická rizika spojená s obavami divokého brexitu na prvním místě. To je pro Draghiho hlavní důvod, proč ekonomika stále potřebuje podporu centrální banky. Na druhé straně Draghi spíše dál hájil názor, že zpomalení eurozóny je spíše dočasné.

Dnes uvidíme, zdali se slabý výsledek PMI eurozóny propsal do německého indexu Ifo. Jeho eventuální (další) výrazný propad by zřejmě eurodolar zatlačil na 1,13 s hrozbou dalších ztrát. 

Ropa
Ropa Brent si na konci týdne připisuje drobné zisky, a to i navzdory nečekaně vysokému růstu zásob surové ropy (+8 mil. barelů) a benzínu (+4,1 mil. barelů) ve Spojených státech. Pozornost trhu se totiž soustředí na aktuální dění ve Venezuele, kde vrcholí pouliční protesty a ve hře jsou i americké sankce vůči domácímu energetickému sektoru. Ty by dále ochromily venezuelskou produkční kapacitu, čímž by globální ropný trh přišel o dodatečné barely žádané těžké ropy (odhadem nižší stovky tisíc barelů denně).

Dnes přijde na řadu i poslední ostře sledované číslo tohoto týdne, kterým bude aktivita amerických těžařů. Ta v minulém týdnu propadla nejvýrazněji od roku 2016 a tento trend by měl pokračovat i nadále, neboť se jedná o opožděnou reakci na výprodej ropy z konce minulého roku.

Akcie
Americké obchodování se včera vyvíjelo jako na houpačce. Technologický Nasdaq se jako jediný stylem start-cíl držel v kladných hodnotách. Dow Jones a S&P500 naopak trpí nadále nejistotou spojenou s nejdelším uzavřením vládních institucí v USA. 

Včera značně narostl subindex Philadelphia Semiconductor (polovodiče), který si tak odlepil nálepku jednoho z nejhůře performujících sektorů v letošním roce. Za zmínku stojí povýsledkové reakce společností Xilinx (+18,4 %) nebo Lam Research (+15,7 %). Také dodavatel Applu, Texas Instruments, narostl o 6,9 %. American Airlines a Southwest Airlines obě přidaly cca 6 % díky lepším reportům kvartálních výsledků. 

 

Čtěte více:

Nedoceněný růstový investiční příběh
24.01.2019 18:28
Do seznamu UBS zaměřujícího se na povětšinou více či méně kontrariánsk...
ECB nechala sazby beze změny, rizika už ale nejsou
24.01.2019 14:14
Evropská centrální banka dnes ponechala úrokové sazby na stávajících ...
Šéfekonom Patrie: Draghi ekonomice stále věří, rozhodující bude březnové zasedání
24.01.2019 15:36
ECB na své politice podle očekávání nic klíčového nemění. Mario Draghi...
Výnosy dluhopisů klesají, ECB možná odloží růst sazeb. Euro překvapivě odolalo
24.01.2019 16:52
Evropská centrální banka podle očekávání nechala nastavení měnové poli...
Americké trhy táhly vzhůru polovodiče a aerolinky
24.01.2019 22:01
Americké obchodování se dnes vyvíjelo jako na houpačce. Technologický ...
Evropa naváže na pozitivní Asii, obchod Číny s USA a americký shutdown bez posunu
25.01.2019 8:52
Evropské akciové trhy navážou na pozitivní obchodování na asijských tr...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m