Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Polemika s monetárním jestřábem

Polemika s monetárním jestřábem

05.08.2019 17:59

Učebnice makroekonomie od známého ekonoma Roberta J. Barra patřila v dobách mých studií k tomu nejlepšímu, co jsem četl. A četl jsem jí několikrát. Vycházela z předpokladu, že všechny trhy se relativně rychle čistí, vládní zásahy jsou spíše na škodu a v podstatě popisovala krásně fungující systém, který má tu vlastnost, že sám sebe vrací do rovnováhy plně využitých zdrojů. Nepatřím mezi ty, kteří věří, že tak tomu je i v praxi. Ale domnívám se například, že pokud chce někdo skutečně pochopit pana Keynese (ne se spokojit jen s karikaturou jeho myšlenek), musí nejdříve pochopit pana Barra a jeho souputníky světem ekonomických teorií. Tato slova jsem si dovolil jako úvod k „úvaze o úvaze“ tohoto ekonoma o stavu současné monetární politiky v USA prezentované na stránkách Project Syndicate.

Pohled jestřába


Pan Barro se ve svém zamyšlení věnuje zejména potřebě udržení nezávislosti americké centrální banky. Na Fed totiž opakovaně útočí současný americký prezident a požaduje, aby svou politiku razantně uvolnil. S tímto pohledem pana Barra je asi lehké se ztotožnit. Jiný pohled mám ale na jeho úvahu v tom bodě, kde tvrdí, že Fed se politickému tlaku již podvoluje tím, že drží sazby příliš nízko.

Podle ekonoma lze odvodit „normální“ úroveň sazeb v USA z jejich historického vývoje. Mezi lety 1986 – 2008 dosahovaly nominální sazby 4,9 %, průměrná inflace se pohybovala na 2,5 %, reálné sazby se tedy v průměru pohybovaly na 2,4 %. Během poslední krize pak sazby prudce klesly, což bylo podle ekonoma namístě. Nicméně neměly prý nízko zůstávat po tak dlouhou dobu, jak zůstávaly. A současné sazby (respektive už ty před posledním snížením) „lze jen těžko vnímat jako příliš vysoké“.

Poznámka první – za křivkou nikdo nesmí stát

Výše uvedené můžeme vnímat jako jestřábí pohled na současný monetární vývoj v USA. Pan Barro férově dodává, že současná inflace je skutečně nízko. A to může být i podle něj argumentem pro nižší sazby spolu s tím, že výhled není s ohledem na obchodní války a stav světové ekonomiky zrovna nejlepší. Ekonom ale dodává, že nezná žádný přesvědčivý argument, proč by měl Fed jednat dřív, než se problémy skutečně projeví. Což asi nebude překvapivé tvrzení jen pro mne, protože o zpoždění dopadu monetární politiky na reálnou ekonomiku se hovoří naprosto běžně. A ne v řádu týdnů, ale spíše měsíců. Viz například „naše domácí“ meta-analýza „Transmission Lags of Monetary Policy: A Meta-Analysis“ od ČNB a UK. Pokud se tedy ztotožníme s tím, že (i) ekonomický výhled se skutečně horší a (i) je třeba jednat s předstihem (nebýt za křivkou), obrázek se dost mění (na tvrzení o potřebné nezávislosti centrálních bank to samozřejmě ale nemění nic).

Argumenty pana Barra se také prolínalo úzce související volání po co nejrychlejší normalizaci monetární politiky. Podle mne je ale dobré mít na paměti, že příliš rychlá snaha o tuto normalizaci může napáchat více škody než užitku – pošle ekonomiku do útlumu a politika nakonec zůstane mimořádně uvolněná ještě mnohem déle. Dobrou případovou studií tu podle mne může být ECB, která se držela filozofie normalizace a jestřábovosti za každou cenu a to možná dost přispělo a přispívá k tomu, že nakonec míří do stavu chronického hrdliččího uvolnění. U mě osobně vedl právě vývoj v eurozóně k znatelnému přehodnocení toho, co je skutečně zodpovědná monetární politika.

Poznámka druhá – skutečné reálné sazby


K výše uvedenému toho lze přirozeně ještě hodně dodat, ale já bych rád čtenářovu pozornost nasměroval jedné podstatné, ale téměř univerzálně opomíjené věci. Monetární politika se točí kolem sazeb nominálních a reálných, jejich dlouhodobý vývoj je většinou zobrazován nějak takhle:

3

Zdroj: Macro Market Musings

Bezrizikové nominální a reálné výnosy tedy dlouhodobě klesají, což mimo jiné vede k úvahám o tzv. dlouhodobé stagnaci. Tedy posunu do stavu chronického převisu zamýšlených úspor nad poptávkou po nich a tudíž dlouhodobě slabé poptávky. Pokud bychom se do něj systematicky nořili, ztrácí na váze i výše prezentovaný argument pana Barra o jakési normální úrovni sazeb.

Nicméně jak na svém blogu Macro Market Musings poukazuje monetarista David Beckworth, on ten vývoj skutečných bezrizikových reálných sazeb vypadá trochu jinak. Tedy vlastně dost jinak. Výše uvedené „bezrizikové“ sazby totiž v sobě stále odráží takzvanou časovou prémii. Pokud je od ní očistíme, teprve pak získáme skutečnou bezrizikovost a celá věc vypadá následovně:

4

Zdroj: Macro Market Musings

Na základě druhého grafu bychom tedy skutečně mohli hovořit o nějakém historickém standardu skutečně bezrizikových reálných sazeb. A normalizace monetární politiky by konkrétně znamenala dosažení bezrizikových reálných sazeb někdo kolem 1,5 %. Jenže i tenhle graf bychom mohli interpretovat tak, že někdy od přelomu tisíciletí jsme začali vplouvat do období, kdy starý normál ztrácí relevanci. Já bych se tou možností stále vážně zabýval, jasno budou mít asi jen budoucí ekonomičtí historici. My máme jasno „jen“ v tom, že potřebujeme nezávislost centrálních bank. Já dnes již dodávám, že nezávislost symetrickou.

 

Čtěte více:

Další vývoj sazeb v USA a pár kroků k nemyslitelnému
24.06.2019 17:25
Čtenář, který se soustavněji zajímá o dění na globálním ekonomickém po...
Davies: Sazby v USA mohou jít dolů o více než 50 bazických bodů
15.07.2019 10:50
Poté, co šéf Fedu před několika dny pronesl v Kongresu „extrémně hrdli...
Fed poprvé od krize snížil základní úrok
31.07.2019 20:20
Americká centrální banka poprvé od vrcholu finanční krize před deseti ...
Fed snížil úroky “jen” o čtvrt bodu a neslíbil nic navíc (komentář ekonoma)
31.07.2019 21:46
Americká centrální banka ignorovala apely prezidenta USA Donalda Trump...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m